doktor.rs logo
Login Register
  • Naslovna
  • Vesti
  • Zdravlje AŠ
  • Forum
  • Kontakt
  • Slagalica
crveni kupus jabuke Antocijanini

Kako crveni kupus pomaže kod kardiovaskularnih i probavnih tegoba?

Crveni kupus sličnog je ukusa kao zeleni kupus, a pritom obiluje i dodatnim fitonutrijentima koji doprinose boljem kardiovaskularnom i digestivnom zdravlju.

Kakav doručak je najbolji za mršavljenje?

Kakav doručak je najbolji za mršavljenje?

Da bismo ujutru obezbedili telu dovoljno energije, važno je da pojedemo adekvatan doručak. Ukoliko želite da smršate, naročito obratite pažnju na to da...

Za dobar vid, jedite više ovog sezonskog voća

Za dobar vid, jedite više ovog sezonskog voća

Kajsije su izuzetno bogate nutrijentima koji povoljno deluju na digestivni trakt, kardiovaskularni sistem i održavaju naše oči i kožu zdravima, dok su istovremeno siromašne kalorijama...

Zašto ovas spada u superhranu?

Zašto ovas spada u superhranu?

Ovsene pahuljice se često preporučuju kao glavni sastojak hranljivog i zasitnog doručka, kao i zdravih slatkiša koje povremeno možete jesti bez griže savesti. Zašto se o ovsu neretko govori kao o superhrani?

Ovi nutrijenti čine lanene semenke pravom superhranom

Ovi nutrijenti čine lanene semenke pravom superhranom

Poslednjih godina sve više se govori o pozitivnim zdravstvenim efektima lanenog semena. Zahvaljujući vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i drugim nutrijentima, uključivanjem semenki lana u ishranu učinićemo sjajne stvari za digestivni i kardiovaskularni sistem.

Šta se dešava ako unosite isuviše dijetetskih vlakana?

Šta se dešava ako unosite isuviše dijetetskih vlakana?

Dnevna preporuka za unos vlakana iznosi od 25 g do 35 g, a procenjuje se da 90% ljudi kroz ishranu ne unosi dovoljno ovih nutrijenata. Nedovoljan unos vlakana je češći nego preteran, ali ako preterate sa hranom bogatom vlaknima ili pak unos vlakana povećate naglo, može doći do...

Ova navika u ishrani produžava život?

Ova navika u ishrani produžava život?

Poslednjih godina sve više možemo čitati o tome koliko su dijetetska vlakna važna za dobro zdravlje - adekvatan unos vlakana smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, pomaže nam da bolje spavamo i čak nas štiti od alergija na hranu...

5 razloga zašto je dobro jesti kruške

5 razloga zašto je dobro jesti kruške

Kruške su bogate važnim antioksidansima, flavonoidima i dijetetskim vlaknima, i kao sastavni deo zdrave, uravnotežene ishrane može da nam pomogne da smanjimo rizik za pojavu dijabetesa tipa 2, osteoporoze, ali i alergijske kijavice...

Da li ste probali koren komorača?

Da li ste probali koren komorača?

Dok seme komorača (ili morača) efikasno pomaže kod tegoba kao što su loše varenje, nadimanje, gasovi i zatvor, kao i zadržavanje vode, i koren ove biljke ima mnogobrojna pozitivna zdravstvena svojstva...

Zašto je dobro redovno jesti orašaste plodove?

Zašto je dobro redovno jesti orašaste plodove?

Iako su bogati mastima (a samim tim i kalorijama), ukoliko se umereno konzumiraju, orašasti plodovi će obogatiti vašu ishranu i doprineti boljem zdravlju...

Kako nam sveži sokovi od voća i povrća vraćaju energiju?

Kako nam sveži sokovi od voća i povrća vraćaju energiju?

Sveže ceđeni sokovi od voća i povrća ne samo što nam obezbeđuju obilje vitamina, minerala i antioksidansa, nego i efikasno smanjuju umor i štite nas od bolesti...

6 tipova namirnica koje ublažavaju problem opstipacije

6 tipova namirnica koje ublažavaju problem opstipacije

Procenjuje se da opstipacija (zatvor) pogađa oko 15% stanovništva, kao i da se, najverovatnije zbog hormona, ovaj problem češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Šta možete učiniti da sprečite ili olakšate ovaj problem?

10 namirnica koje nam pomažu da smršamo

10 namirnica koje nam pomažu da smršamo

Pojedine namirnice sadrže aktivne sastojke koji nam pomažu u kontroli apetita i ubrzavaju metabolizam, te na taj način podstiču mršavljenje. To je najpre...

10 namirnica koje regulišu nivo holesterola u krvi

10 namirnica koje regulišu nivo holesterola u krvi

Ukoliko vas muči problem povišenog holesterola ili želite da sprečite pojavu ovog zdravstvenog problema, trebalo bi da uključite u ishranu što više namirnica koje dokazano pomažu u regulaciji nivoa holesterola u krvi.

Tipovi namirnica koje pogoršavaju simptome opstipacije

Tipovi namirnica koje pogoršavaju simptome opstipacije

Procenjuje se da svaka četvrta osoba pati od zatvora (opstipacije) i pratećih simptoma kao što su nadutost i gasovi. Šanse za ovu tegobu veće su kod starijih osoba i osoba koje su fizički slabo aktivne...

Zašto se grožđe ubraja u supernamirnice?

Zašto se grožđe ubraja u supernamirnice?

Kada je reč o vitaminima i mineralima, grožđe sadrži vitamin C, vitamin K, vitamine B-kompleksa, kalijum, bakar i mangan, ali u relativno malim količinama. Ipak, zahvaljujući važnim antioksidansima kojima ovo voće obiluje, grožđe se u poslednje vreme sve češće svrstava u kategoriju superhrane...

Lanene ili čija semenke - šta je zdravije?

Lanene ili čija semenke - šta je zdravije?

Poslednjih godina čija semenke postaju sve popularnije i nameću se kao čest sastojak recepata za zdrava jela. I čija i lanene semenke bogate su raznim nutrijentima zahvaljujući kojima povoljno deluju na kardiovaskularno zdravlje...

Visokokalorična hrana povećava rizik od raka?

Visokokalorična hrana povećava rizik od raka?

Prema rezultatima nedavne studije, žene normalne telesne težine koje jedu dosta hrane bogate kalorijama imaju veći rizik od više tipova karcinoma koji se mogu dovesti u vezu sa gojaznošću.

Kojim nutrijentima obiluju sirove bundevine semenke?

Kojim nutrijentima obiluju sirove bundevine semenke?

Semenke bundeve su bogate proteinima, biljnim vlaknima, mineralima i vitaminima, tako da se svakako mogu smatrati superhranom. Zanimljivo je da su sirove bundevine semenke znatno bogatije hranljivim materijama nego pečene...

Biljna vlakna pogoršavaju simptome sindroma iritabilnog kolona?

Biljna vlakna pogoršavaju simptome sindroma iritabilnog kolona?

Oprez kod konzumiranja svežeg voća i povrća naročito je potreban kod ljudi sa osetljivim stomakom i sindromom iritabilnog kolona, koji bi trebalo da ograniče unos nerastvorljivih vlakana, a da jedu više rastvorljivih vlakana.

Zašto sveže voće i povrće može da izazove probavne smetnje?

Zašto sveže voće i povrće može da izazove probavne smetnje?

Sveže i kuvano voće i povrće sadrži vlakna koja su neophodna za normalan rad probavnog trakta. Zašto se onda nekada javljaju smetnje u varenju i nelagodan osećaj u stomaku?

Koje vitamine i minerale sadrži šljiva?

Koje vitamine i minerale sadrži šljiva?

Šljiva je voćka koja pripada Prunus rodu, kojem pripadaju i badem, kajsija, breskva, trešnja i višnja. Plodovi šljive mogu biti različitih boja - od žute, zelene, crvene sve do tamnoljubičaste..

Koje namirnice pomažu u regulaciji nivoa holesterola?

Koje namirnice pomažu u regulaciji nivoa holesterola?

Pojedine namirnice aktivno doprinose regulaciji nivoa holesterola i njihovim uključivanjem u uravnoteženu ishranu možemo držati holesterol pod kontrolom...

4 vrste namirnica koje čuvaju kardiovaskularno zdravlje

4 vrste namirnica koje čuvaju kardiovaskularno zdravlje

Koje namirnice posebno dobro utiču na kardiovaskularno zdravlje? Za početak je to hrana bogata vlaknima. Rastvorljiva vlakna imaju sposobnost da vezuju LDL holesterol i...

3 načina da lako smanjite unos kalorija

3 načina da lako smanjite unos kalorija

Nekoliko jednostavnih promena može vam pomoći da postepeno izgubite kilograme viška i poboljšate vaše zdravlje. Za početak bi bilo dobro da se naviknete da...

Pozitivni efekti većeg unosa integralnih žitarica

Pozitivni efekti većeg unosa integralnih žitarica

Američki istraživači su želeli da utvrde koji su pozitivni zdravstveni efekti prelaska sa rafinisanih na integralne žitarice u svakodnevnoj ishrani.

Lako svarljiva žitarica koja čuva digestivni trakt

Lako svarljiva žitarica koja čuva digestivni trakt

Kao i sve žitarice, proso sadrži vlakna koja pomažu u prevenciji zatvora, a istovremeno ima i prebiotička svojstva tako da podstiče rast "dobrih" bakterija u digestivnom traktu. Danas sa vama delimo i jedan ukusan recept za kašu od prosa.

Smuti sa kivijem kao zdrava užina tokom dana

Smuti sa kivijem kao zdrava užina tokom dana

Kivi sadrži malo kalorija - u jednom kiviju srednje veličine (oko 75 g) ima 46 kcal. Glikemijski indeks kivija iznosi 52 što znači da ovo voće ne izaziva nagli skok šećera u krvi.

Enzim iz kivija ubrzava proces varenja

Enzim iz kivija ubrzava proces varenja

Kivi sadrži enzim, aktinidin, koji potpomaže varenje proteina životinjskog porekla tj. proteina iz mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda. Uz pomoć aktinidina, telo može brže da iskoristi proteine iz hrane...

Mogu li alge pomoći pri mršavljenju?

Mogu li alge pomoći pri mršavljenju?

Dodavanjem morskih algi u ishranu povećaćemo unos dijetetskih vlakana, antioksidansa, i minerala kao što je jod, koji je značajan za pravilno funkcionisanje tireoidne žlezde.

Kako alge poboljšavaju kvalitet ishrane?

Kako alge poboljšavaju kvalitet ishrane?

Pojedini stručnjaci su uvereni da se upotrebom algi u svakodnevnoj ishrani mogu ublažiti štetni efekti konzumiranja visokokalorične hrane i smanjti rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Koristite li morske alge u ishrani?

Koristite li morske alge u ishrani?

Ukoliko ste ljubitelj kuhinja sa Dalekog istoka, verovatno ste imali priliku da probate jela u čiji sastav ulaze i morske alge. Ako još niste probali ovu vrstu jela, današnji tekstovi imaju za cilj da ilustruju zašto bi ovaj sastojak trebalo redovno da se nađe u vašoj ishrani.

Kako da vas virusi zaobiđu tokom praznika?

Kako da vas virusi zaobiđu tokom praznika?

Virusi gripa i prehlade posebno su aktivni u zimskom periodu. Niko, naravno, ne bi želeo da dane praznika provede bolestan u krevetu, pa bi bilo dobro da se na vreme postaramo za to da naš imuni sistem tokom narednih nedelja bude "na visini zadatka".

Da li ste probali jela sa amarantom?

Da li ste probali jela sa amarantom?

Amarant je biljka koja ne spada u žitarice, ali ima njihova svojstva i koristi se na sličan način. Seme amaranta ne sadrži gluten, može se dodavati u čorbe, kuvana jela i salate.

Kako citrusi štite kardiovaskularni sistem?

Kako citrusi štite kardiovaskularni sistem?

Koji su to sastojci u pomorandžama koji pozitivno deluju na zdravlje našeg kardiovaskularnog sistema? Još jedan razlog da dan započnete sveže ceđenim sokom od pomorandže.

Obilje antioksidansa u pomorandžama

Obilje antioksidansa u pomorandžama

Danas govorimo o pomorandžama, tropskom voću koje sadrži preko 170 različitih fitohemikalija i više od 60 flavonoida koji većinom poseduju antiinflamatorna svojstva i deluju kao moćni antioksidansi.

Bademi smanjuju rizik za nastanak kamena u žuči?

Bademi smanjuju rizik za nastanak kamena u žuči?

Podaci sakupljani 20 godina na slučajevima preko 80.000 žena pokazali su da bi redovno konzumiranje badema moglo da smanji rizik za nastanak kamena u žuči.

8 vitamina i minerala koje sadrže bademi

8 vitamina i minerala koje sadrže bademi

Bademi sadrže obilje vitamina i minerala, kao i zdrave, nezasićene masne kiseline i dijetetska vlakna. Šaka badema podmiriće 50% dnevnih potreba organizma za biotinom i 32% za vitaminom E.

Kako keleraba doprinosi kardiovaskularnom zdravlju?

Kako keleraba doprinosi kardiovaskularnom zdravlju?

Keleraba sadrži više sastojaka koji održavaju naš kardiovaskularni sistem zdravim, među kojima su dijetetska vlakna i jedan važan mineral za naš organizam.

Kako tikvice pomažu u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja?

Kako tikvice pomažu u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja?

Tikvice sadrže nutrijente koji pomažu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema. Najpre je to kalijum koji smanjuje štetne efekte soli na organizam.

Ishrana bogata vlaknima štiti nas od alergija na hranu?

Ishrana bogata vlaknima štiti nas od alergija na hranu?

Rezultati nedavne studije sugerišu da bi ishrana bogata vitaminom A i dijetetskim vlaknima mogla da izmeni crevnu mikrofloru i da na taj način spreči pojavu alergija na hranu.

Vodite računa o ishrani naročito kada ste pod stresom

Vodite računa o ishrani naročito kada ste pod stresom

Ukoliko ste pod stresom, a muče vas probavne smetnje, povedite najpre računa o grickalicama - često ih jedemo kada smo nervozni a one nam ne donose mnogo hranljivih materija i vlakana, dok istovremeno obiluju mastima, solju ili šećerom.

Koje vitamine i minerale sadrže trešnje?

Koje vitamine i minerale sadrže trešnje?

Verovali ili ne, trešnje pripadaju istoj porodici biljaka kao i breskve, nektarine, šljive, kajsije, višnje i bademi. Ovo voće obiluje vitaminima, mineralima i dijetetskim vlaknima.

Za bolje zdravlje i dug život treba da jedemo više integralnih žitarica?

Za bolje zdravlje i dug život treba da jedemo više integralnih žitarica?

Nedavna studija američkih naučnika potvrdila je povoljne zdravstvene efekte redovnog konzumiranja integralnih žitarica, uz zaključak da ova bi ova navika mogla da nam produži život!

3 vitamina i minerala kojima obiluju kajsije

3 vitamina i minerala kojima obiluju kajsije

Kajsije su izuzetno bogate karotenoidima, antioksidansima koji povoljno deluju na kardiovaskularni sistem i održavaju naše oči i kožu zdravima, dok im se takođe pripisuje i antikancerogeno dejstvo.

Da biste duže živeli, jedite više hrane bogate vlaknima!

Da biste duže živeli, jedite više hrane bogate vlaknima!

Prema nedavnom istraživanju australijskih naučnika, ljudi koji jedu više hrane bogate vlaknima imaju manji rizik za pojavu bolesti koje se često javljaju u starijem životnom dobu.

Navike tokom puberteta koje smanjuju rizik od raka dojke

Navike tokom puberteta koje smanjuju rizik od raka dojke

Prethodno pomenuta studija još jedna je u nizu istraživanja koja ukazuju na značaj ishrane i drugih navika tokom puberteta u cilju prevencije raka dojke kasnije u životu.

Kako maline pomažu u borbi protiv viška kilograma?

Kako maline pomažu u borbi protiv viška kilograma?

Maline predstavljaju sjajan izvor dijetetskih vlakana - u 100 grama ovog voća ima čak 6 grama vlakana! Osim što sprečavaju zatvor, podstiču izbacivanje toksina i doprinose zdravlju probavnog trakta, vlakna smanjuju rizik od pojedinih hroničnih oboljenja.

Manji rizik od hroničnih oboljenja uz mahunarke

Manji rizik od hroničnih oboljenja uz mahunarke

Prema rezultatima istraživanja američkih naučnika, ljudi koji redovno jedu mahunarke, kao što su pasulj, grašak, sočivo i leblebije, imaju manji rizik od pojedinih oboljenja.

Koje su prednosti DASH režima ishrane?

Koje su prednosti DASH režima ishrane?

DASH ishrana je bogata antioksidansima, vitaminima, mineralima (naročito kalijumom i magnezijumom koji pomažu u regulaciji krvnog pritiska) i proteinima biljnog porekla.

Najbolja ishrana za sprečavanje hipertenzije?

Najbolja ishrana za sprečavanje hipertenzije?

DASH režim ishrane osmislili su američki lekari 1997. godine da bi pomogli osobama sa hipertenzijom da regulišu krvni pritisak putem ishrane, bez uzimanja medikamenata.

4 vitamina kojima obiluju semenke suncokreta

4 vitamina kojima obiluju semenke suncokreta

Semenke suncokreta su idealne zdrave grickalice koje brzo utoljuju glad, dok organizmu istovremeno obezbeđuju mnoštvo vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina.

5 navika koje smanjuju rizik od raka debelog creva

5 navika koje smanjuju rizik od raka debelog creva

Stručnjaci smatraju da bi 50% slučajeva kolorektalnog karcinoma moglo da se spreči kombinacijom životnih navika koje se odnose na ishranu, nivo fizičke aktivnosti i održavanje zdrave telesne težine.

Kikiriki kao saveznik vitkosti

Kikiriki kao saveznik vitkosti

Istraživanja su pokazala da kikiriki i puter od kikirikija smanjuju potrebu za visokokaloričnom hranom i na taj način smanjuju broj kalorija koje unesemo tokom dana.

Smanjite rizik od kamena u žučnoj kesi pomoću ishrane

Smanjite rizik od kamena u žučnoj kesi pomoću ishrane

Stručnjaci smatraju da bi izbalansirana ishrana bogata voćem i povrćem, i integralnim žitaricama koje obiluju biljnim vlaknima mogla da smanji rizik od pojave kamena u žučnoj kesi.

Kojim nutrijentima obiluje brokoli?

Kojim nutrijentima obiluje brokoli?

Brokoli predstavlja izuzetno zdravo povrće zbog visokog sadržaja antioksidansa, vlakana i vitamina A i C. U 100 g kuvanog brokolija ima samo 35 kcal i 3 g vlakana.

Veći unos vlakana smanjuje rizik od raka dojke

Veći unos vlakana smanjuje rizik od raka dojke

Žene koje su tokom adolescencije i ranog odraslog doba jele dosta hrane bogate vlaknima mogle bi da imaju manji rizik za pojavu raka dojke. U kojoj meri vlakna utiču na pomenuti rizik?

Zašto bi češće trebalo da jedemo ječam?

Zašto bi češće trebalo da jedemo ječam?

Nedavno istraživanje švedskih naučnika, pokazalo je da bismo uključivanjem ječma u ishranu mogli da smanjimo rizik od dijabetesa i snizimo nivoe šećera u krvi.

5 voćki koje smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2

5 voćki koje smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2

Velika studija u kojoj je učestvovalo 187.382 ispitanika oba pola pokazala je da bi redovno konzumiranje voća kao što su borovnice, grožđe i jabuke moglo da smanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

5 važnih nutrijenata kojima obiluju jabuke

5 važnih nutrijenata kojima obiluju jabuke

Jabuka je s razlogom jedna od najpopularnijih voćki, budući da osim osvežavajućeg slatko-kiselkastog ukusa u sebi krije i važne vitamine i minerale, antioksidanse i vlakna.

Koji su efekti većeg unosa vlakana na zdravlje?

Koji su efekti većeg unosa vlakana na zdravlje?

Povoljno dejstvo većeg unosa vlakana na zdravlje ne završava se na prevenciji plućnih bolesti. Ranija istraživanja su pokazala da vlakna pomažu i u prevenciji dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih oboljenja.

Minimalni dnevni unos vlakana za zdravija pluća

Minimalni dnevni unos vlakana za zdravija pluća

U istraživanju o povezanosti većeg unosa vlakana i manjeg rizika od plućnih bolesti učestvovalo je 1.921 osoba, starosti od 40 do 70 godina. Naučnici su kroz anketu saznali više o načinu života i navikama u ishrani ispitanika, a potom su pristupili zdravstvenim pregledima.

Za zdravija pluća jedite više vlakana!

Za zdravija pluća jedite više vlakana!

Nedavna studija američkih istraživača pokazala je da bi ishrana bogata vlaknima mogla da smanji šanse za razvoj bolesti pluća. Reč je o važnom otkriću budući da je na svetskom nivou hronična opstruktivna bolest pluća danas treća najčešća bolest zbog koje ljudi umiru.

Ishrana bogata vlaknima povoljno utiče i na san?

Ishrana bogata vlaknima povoljno utiče i na san?

Istraživači sa Univerziteta Kolumbija želeli su da utvrde kako ishrana utiče na kvalitet sna i koji nutrijenti nam pomažu da se dobro naspavamo tokom noći.

Koje suvo voće pomaže u kontroli apetita?

Koje suvo voće pomaže u kontroli apetita?

Ukoliko ste u nekom trenutku u životu mučili muku sa viškom kilograma, sigurno ste čuli savet da bi iz ishrane osim "regularnih" slatkiša trebalo isključiti ili makar ograničiti suvo voće.

Kako suvo voće podstiče probavu?

Kako suvo voće podstiče probavu?

Dodavanjem suvog voća u ishranu brzo ćete podstaći probavu i rešiti problem opstipacije (zatvora). Suvo grožđe i suve šljive i smokve naročito su efikasne kod problema sa lenjim crevima.

Čorba od povrća kao kompletan i zdrav obrok

Čorba od povrća kao kompletan i zdrav obrok

Osim što bi ovih dana trebalo da povećate unos vode, tj. da pijete oko 2 litra vode dnevno, dobro bi bilo i da jedete kuvana jela kao što su supe i čorbe.

Kojim vitaminima je bogat pitomi kesten?

Kojim vitaminima je bogat pitomi kesten?

Ukoliko ste ljubitelj pečenog kestenja ili kesten pirea, verovatno vas interesuje koji se sve vitamini i minerali kriju u ukusnom plodu pitomog kestena.

Koje su razlike između belog i smeđeg pirinča?

Koje su razlike između belog i smeđeg pirinča?

Za razliku od belog, rafinisanog pirinča kojem su uklonjene ljuska i klica, zrno integralnog pirinča je neoljušteno tako da sadrži više vlakana i minerala.

Kako čija semenke podržavaju kardiovaskularno zdravlje?

Kako čija semenke podržavaju kardiovaskularno zdravlje?

Visok sadržaj vlakana u čija semenkama pomaže nam da se duže osećamo sitima, smanjuje potrebu za hranom, što može da nam pomogne u borbi sa viškom kilograma.

Zašto se čija semenke smatraju superhranom?

Zašto se čija semenke smatraju superhranom?

Čija semenke vode poreklo iz Centralne i Južne Amerike gde su kroz istoriju predstavljale važnu namirnicu za Asteke i Maje, a danas se u velikoj meri koriste u Argentini i Peruu.

Niskokalorična i zdrava zamena za slatkiše

Niskokalorična i zdrava zamena za slatkiše

Japanska jabuka, kaki voće ili persimon, nazivi su za ukusno voće narandžaste boje, poreklom iz Kine. Ovo voće slatkog, mednog ukusa sadrži nutrijente (vitamine, minerale, antioksidanse) koji blagotvorno deluju na naše zdravlje.

Koje orašaste plodove jesti tokom dijete?

Koje orašaste plodove jesti tokom dijete?

Svi orašasti plodovi otprilike sadrže približan broj kalorija i predstavljaju zdrav međuobrok kada ste na dijeti. Bogati su omega-3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima.

5 razloga da počnete da jedete lanene semenke

5 razloga da počnete da jedete lanene semenke

Semenke lana obiluju mineralima, omega-3 masnim kiselinama i rastvorljivim vlaknima, a svi ovi sastojci doprinose zdravlju kardiovaskularnog i digestivnog sistema.

Kinoa kao saveznik bezglutenske ishrane

Kinoa kao saveznik bezglutenske ishrane

Uključivanjem kinoe u bezglutensku ishranu količina nutrijenata se bitno povećava - veći je unos proteina, gvožđa, kalcijuma, vitamina B-kompleksa i vlakana.

Zašto kinoa zaslužuje da se smatra

Zašto kinoa zaslužuje da se smatra "superhranom"?

Kinoa je bogata esencijalnim aminokiselinama, nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima, mineralima i vlaknima koja dovode u red digestivni trakt i pomažu nam da se duže osećamo siti.

Koja 3 sastojka u avokadu štite naše srce?

Koja 3 sastojka u avokadu štite naše srce?

Kada smo govorili o zdravim mastima koje bi redovno trebalo da budu prisutne u našoj ishrani, pomenuli smo avokado kao odličan izvor mononezasićenih masnih kiselina koje doprinose zdravlju kardiovaskularnog i nervnog sistema.

Sindrom iritabilnog kolona i biljna vlakna

Sindrom iritabilnog kolona i biljna vlakna

Oprez kod konzumiranja svežeg voća i povrća naročito je potreban kod ljudi sa osetljivim stomakom i sindromom iritabilnog kolona, koji bi trebalo da ograniče unos nerastvorljivih vlakana, a da jedu više rastvorljivih vlakana.

Sveže voće i povrće i problemi sa varenjem

Sveže voće i povrće i problemi sa varenjem

Sveže i kuvano voće i povrće sadrži vlakna koja su neophodna za normalan rad probavnog trakta. Zašto se onda nekada javljaju smetnje u varenju i nelagodan osećaj u stomaku?

Koje je vaše omiljeno sezonsko voće ili povrće?

Koje je vaše omiljeno sezonsko voće ili povrće?

Proleće i leto su mnogima omiljena godišnja doba i to ne samo zbog lepšeg i toplijeg vremena, već i zbog raznog ukusnog voća i povrća koje je tada u sezoni.

Leto je pravo vreme za osvežavajuću dinju

Leto je pravo vreme za osvežavajuću dinju

Kantalupe dinja je bogata beta-karotenom, koji utiče na zdravlje kože u kose. Voće i povrće bogato karotenoidima kao što su dinje, lubenice, kajsije, breskve, itd. pomaže nam da ujednačeno pocrnimo tokom letnjih meseci.

Kojim važnim vitaminom obiluje kantalupe dinja?

Kojim važnim vitaminom obiluje kantalupe dinja?

Dinja predstavlja idealno osveženje u letnjim mesecima, bilo da je jedete kao užinu ili desert. U 100 g kantalupe dinje ima oko 34 kcal i 1 g vlakana. Kojim važnim vitaminom je dinja izuzetno bogata?

Za zdrav digestivni i urinarni trakt

Za zdrav digestivni i urinarni trakt

Zahvaljujući vodi i vlaknima koje sadrže, krastavci pomažu u prevenciji opstipacije, kao i kamena u bubregu. Ako ste ljubitelj sokova i šejkova od povrća, probajte da omiljenim receptima dodate i krastavac za dodatnu osvežavajuću aromu.

Kako nam urme brzo vraćaju energiju?

Kako nam urme brzo vraćaju energiju?

Urme sadrže saharozu, glukozu i fruktozu tako da predstavljaju odličnu užinu između obroka ili na kraju dana, i brzo nam vraćaju energiju kada se osetimo umorno.

Kako urme deluju na digestivni sistem?

Kako urme deluju na digestivni sistem?

Urme sadrže različite aminokiseline i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna (čak 2 grama po jednoj urmi) tako da povoljno deluju na funkcionisanje sistema organa za varenje.

Koje hranljive sastojke sadrže urme?

Koje hranljive sastojke sadrže urme?

Jedno od omiljenog suvog voća, slatke urme sadrže najrazličitije vitamine i minerale. Iako se na našem tržištu uglavnom prodaju suve urme, ovo ukusno voće se može jesti i u svežoj varijanti.

Šaka badema dnevno za zdravo srce

Šaka badema dnevno za zdravo srce

Bademi smanjuju rizik od srčanih oboljenja, i njihovo prisustvo u ishrani povezuje se sa poboljšanjem nivoa masnoća u krvi i uopšte unapređenjem zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Zdravo povrće koje nam pomaže da smršamo

Zdravo povrće koje nam pomaže da smršamo

Zahvaljujući niskoj kalorijskoj vrednosti, tikvice predstavljaju idealno povrće u periodima kada pokušavamo da se oslobodimo viška kilograma. Sto grama tikvica sadrži dva grama vlakana zbog kojih ćemo se duže osećati sitima.

Koje povrće umiruje žarenje u želucu?

Koje povrće umiruje žarenje u želucu?

Možda zelena salata i drugo zeleno lisnato povrće ne spada u hranu koje biste se setili kao blagotvorne kada vas muči želudac, ali sama činjenica da ovo povrće nije kiselo čini ovaj zeleniš idealnim sastojkom za obroke kod povišene želudačne kiseline.

Mogu li pinjoli smanjiti rizik od srčanih oboljenja?

Mogu li pinjoli smanjiti rizik od srčanih oboljenja?

Poznato je da su orašasti plodovi inače korisni za zdravlje kardiovaskularnog sistema, a ovo je slučaj i sa pinjolima. Kojim nutrijentima su bogati pinjoli?

Lagana kombinacija za bolju probavu

Lagana kombinacija za bolju probavu

Probiotske bakterije koje pojedini jogurti sadrže pomažu nam kod problema sa varenjem, nadutošću, dijarejom i opstipacijom, a u kombinaciji se jednom vrsti semenki čine sjajan spoj za zdrav digestivni trakt.

Šta znate o crvenom grejpfrutu?

Šta znate o crvenom grejpfrutu?

Danas govorimo o grejpfrutu, citrusnom voću prepoznatljivog oporog ukusa koje je nastalo ukrštanjem pomela i pomorandže. Najpopularnije vrste su crveni, roze i beli grejpfrut.

Od kojih oboljenja nas štiti crveno voće?

Od kojih oboljenja nas štiti crveno voće?

Osim što antocijanini iz crvenog voća štite naš kardiovaskularni sistem, naučnici utvrdili da ovo voće poseduje još neka povoljna zdravstvena dejstva.

Malo statistike kada je heljda u pitanju

Malo statistike kada je heljda u pitanju

U 160 g heljdinog brašna nalazi se preko 30% dnevnih potreba prosečnog odraslog organizma za manganom, oko 25% potreba za triptofanom i magnezijumom. Heljda pored proteina, sadrži i visok procenat dijetetskih vlakana koja na naš gastrointestinalni trakt ima samo pozitivna dejstva.

Sok ananasa stimuliše rad creva

Sok ananasa stimuliše rad creva

Ananas će učiniti naše zube zdravim i sprečiće nastanak karijesa i zubnog kamenca. Redovnim unosom anansa ili samo konzumiranjem soka ananasa možemo stimulisati pokrete creva jer ananas sadrži veliku količinu vlakana koja pospešuju varenje i izbacivanje krajnjih produkata metabolizma hrane.

Pasulj je bogat vlaknima i vitaminom B12

Pasulj je bogat vlaknima i vitaminom B12

U malim zrnima pasulja se nalazi velika količina rastvorljivih vlakana, dijetetskih vlakana koja stimulišu rad naših creva i pomažu izbacivanje krajnjih produkata metabolizma hrane. U samo 100 g pasulja ima više od 100% dnevnih potreba za vlaknima i vitaminom B12.

Naše vene i arterije obožavaju ljubičasti kupus

Naše vene i arterije obožavaju ljubičasti kupus

U manje od 100 g sirovog ljubičastog kupusa se nalazi 3 g vlakana, što je oko 10% preporučene dnevne količine za jednu odraslu osobu. Vlaknasta hrana reguliše nivo holesterola i obezbeđuje nesmetan protok krvi kroz naše vene i arterije.

Prirodni proizvod koji zaslužuje svu našu pažnju

Prirodni proizvod koji zaslužuje svu našu pažnju

U kokosovom mleku se nalaze proteini, ugljeni hidrati, dijetarna vlakna, prirodni šećeri, vitamin C, vitamin E, vitamini B1, B6, B3, B5, B9, isto tako sadrži i selen, kalcijum, magnezijum, gvožđe, natrijum, fosfor i kalijum. Kokosovo mleko u 100ml sadrži oko 200 kalorija.

Manje soli a više vitamina i naše zdravlje će biti očuvano tokom zime

Manje soli a više vitamina i naše zdravlje će biti očuvano tokom zime

Svi znamo koliko je važno da smo zdravi, a posebno tokom hladnog zimskog perioda kada je dodatna gnjavaža odlazak kod lekara. Naše zdravlje će biti netaknuto samo uz ishranu bogatu vitaminima, mineralima, vlaknima i proteinima.

Mala količina pirinča čini velike stvari za naš organizam

Mala količina pirinča čini velike stvari za naš organizam

Samo 100g pirinča u toku dana može imati veliki uticaj na naš organizam, konstantno željan vitamina i minerala. Redovan unos pirinča, posebno pirinča punog zrna, će nam pružiti veliku količinu nerastvorljivih vlakana koja stimulišu pokrete naših creva.

Pasulj, često korišćeno povrće sa puno razloga

Pasulj, često korišćeno povrće sa puno razloga

Pasulj je povrće koje se u našoj kuhinji vrlo često koristi i tako i treba da ostane, jer se u pasulju nalazi velika količina rastvorljivih vlakana koja stimulišu rad naših creva i pomažu izbacivanje krajnjih produkata metabolizma hrane.

Ukusna čokolada puna vlakana dobih za Vaš organizam

Ukusna čokolada puna vlakana dobih za Vaš organizam

Pored velike količine magnezijuma i flavonoida i to vrstu flavonoida koji se mogu samo naći u zrnima kakaoa, kakao koji sadrži 70% kakao udela sadrži preko 110% dnevnih potreba organizma za vlaknima u samo 100 g. Ali i manja količina crne čokolade i kakaoa utiče na sniženje krvnog pritiska.

Grickajte koštunjavo voće u toku dana

Grickajte koštunjavo voće u toku dana

Sledeća grupa namirnica koju treba da unesete u svakodnevni meni jeste koštunjavo voće. Bademi mogu obezbediti i do 50% Vaših dnevnih potreba za vlaknima i to u samo 100 g ovog ukusnog koštunajvog voća. Sledeći na spisku voćki sa velikim procentom vlakana su pistaći, lešnici i pekan orasi.

Žitarice su najbogatiji izvor vlakana u prirodi

Žitarice su najbogatiji izvor vlakana u prirodi

Najveći procenat vlakana naravno sadrže žitarice, pšenica, riža, posebno integralna, kukuruz, ovas i heljda. Uz veliki procenat dijetetskih vlakana ove žitarice sadrže i magnezijum, vitamine B kompleksa, gvožđe i od 6% do 99% dnevnih potreba organizma odrasle osobe procečne težine za vlaknima.

Strpljenje sa kojim pistaći rastu samo dokazuje savršenost samog ploda

Strpljenje sa kojim pistaći rastu samo dokazuje savršenost samog ploda

Proizvodnja pistaća je ozbiljan posao koji zahteva strpljenje, jer treba da prođe i do 10 godina da jedna plantaža pistaća da maksimum plodova. Ali ovi plodovi su vredno čekanja, jer u sebi sadrže idealan sastav ulja, minerala i vlakana.

E. coli iznenadite mirisnim cimetom

E. coli iznenadite mirisnim cimetom

Cimet je začin koji se dobija iz istoimene biljke i kao svaka biljka u sebi sadrži fitomaterije koje imaju izuzetno snažno dejstvo na E. coli, te se svakodnevno konzumiranje cimeta preporučuje svima koji imaju povišen nivo ove bakterije, bilo u digestivnom ili urogenitalnom sistemu.

Narandžasto povrće vrednije od zlata

Narandžasto povrće vrednije od zlata

U šargarepi se u najvećem procentu nalaze vitamini, što ovo povrće čini snažanim antioksidansom. Vitamin C i beta karoten uz fitokiseline i lutein u velikom meri štite naš organizam. Šargarepa je povrće koje sadrži čak 6 puta više vitamina A nego što je to dnevno našem organizmu potrebno.

Borovnice su idealno voće za velike letnje vrućine

Borovnice su idealno voće za velike letnje vrućine

Borovnice se danas proizvode u velikim količinama, jer su naučnici u njima pronašli savršen spoj minerala i vitamina, vlakana i vode. Borovnice se koriste za pravljenje velikog broja proizvoda, pekmeza, marmelada, sokova, kolača, ali jedini pravi način da se one konzumiraju jeste da ih jedete sveže.

Patlidžan je idealno povrće za sve koji žele da smršaju

Patlidžan je idealno povrće za sve koji žele da smršaju

Patlidžan sadrži moliblen, folate, vitamin K, vlakna, vitamin C, mangan, magnezijum, kalijum, bakar, vitamin B3 i triptofan. Patlidžan, i pored svega toga, sadrži veoma malo kalorija i zato je idealna namirnica za sve one koji žele da oslabe par kilograma na najprirodniji način.

Jesti posnu hranu ne znači i mršaviti

Jesti posnu hranu ne znači i mršaviti

Većina ljudi misli da će postom uspeti da izgubi višak kilograma, ali to nije istina. Posna hrana nije nikako hrana koja sadrži niske vrednosti kalorija. Trudite se da jedete povrće i voće puno vlaknima i vodom, a sa manjom količinom šećera. Jedite svežu ribu, kuvanu ili pečenu u rerni.

Žitaricama i mlekom protiv depresije

Žitaricama i mlekom protiv depresije

Naše raspoloženje u velikoj meri zavisi od nivoa serotonina u krvi, a nivo serotonina se može povisiti određenim namirnicama. Ukoliko želite dozu sreće pojedite obrok sa mlekom i žitaricama. Ovako unosite veliku kolićinu vlakana i vitamina D koji u velikoj meri mogu poboljšati Vaše raspoloženje.

Ovas je žitarica bogata dijetetskim vlaknima

Ovas je žitarica bogata dijetetskim vlaknima

Avena sativa je latinski naziv za veoma zdravu žitaricu koju treba da jedemo svaki drugi dan. Ovas je žitarica koja se veoma dugo koristila sam za ishranu životinja, ali na svu sreću su i ljudi počeli da je koriste kao izvanrednu i nezamenjivu namirnicu u zdravim dijetetskim programima ishrane.

Medicinska istraživanja u službi našeg zdravlja

Medicinska istraživanja u službi našeg zdravlja

Precizne laboratorijske, biohemijske i fiziološke analize su izdvojile nekolicinu biljnih nutrijenata iz povrća koje je najčešće dostupno ljudima širom sveta i na taj način znatno olakšale ljudima da izaberu prave namirnice.

Čudesne ovsene pahuljice snižavaju nivo holesterola u krvi

Čudesne ovsene pahuljice snižavaju nivo holesterola u krvi

Ovsene pahuljice sadrže rastvorljiva vlakna koja snižavaju nivo LDL holesterola. Dovoljno je da pojedete jednu šolju ovsenih pahuljica dnevno, potopljenih u mleko ili skuvanih u mleku. U kombinaciji sa bananama i koštunjavim voćem obezbedićete dnevne potrebe organizma za vlaknima.

Masne kiseline iz semenki čuvaju naše srce

Masne kiseline iz semenki čuvaju naše srce

Semenke su isto tako bogate proteinima, mineralima i korisnim vitaminima. Samo 100g semenki bundeve ima 30g proteina, čak 100% dnevnih potreba za gvoždjem, oko 30% potreba za niacinom, selenom, cinkom.

Kupus snižava vrednost holesterola u krvi

Kupus snižava vrednost holesterola u krvi

Kupus ne samo da je ukusna namirnica vec može da prevenira nastanak kardiovaskularnih oboljenja I komplikacija koje nastaju kod dugotrajno povišenog nivoa masnoća u krvi.

  • Uslovi korisćenja
  • Marketing
  • Digital PR
  • Kontakt

Copyright ©2002- Doktor.rs