Ponedeljak, 30. decembar 2019. Čaša vina dnevno za bolje zdravlje? Sve je više istraživanja koja potvrđuju povoljan uticaj vina na zdravlje. Za početak, grožđe, a samim tim i vino, bogato je polifenolima koji ublažavaju zapaljenja i smanjuju oksidativni stres u organizmu.
Petak, 04. oktobar 2019. Ostanite duže mladi uz pomoć pečurki Nedavna američka studija je pokazala da pojedine pečurke sadrže antioksidanse za koje se smatra da usporavaju proces starenja. Naime, pečurke, i to naročito vrganji, predstavljaju najbolji izvor antioksidansa ergotioneina i glutationa...
Sreda, 11. septembar 2019. Ovo su ključne namirnice za zdravu jetru Dok alkohol, trans-masti i šećer nepovoljno deluju na jetru, pojedine namirnice "čiste" i štite ovaj organ. To su najpre začini kao što su kurkuma, biber i paprika - ovi začini podstiču proizvodnju enzima za detoksikaciju.
Ponedeljak, 26. avgust 2019. Ovi antioksidansi štite od karcinoma i srčanih oboljenja? Nedavno istraživanje ukazalo je na značajno protektivno dejstvo flavonoida. Naime, naučnici su utvrdili da hrana bogata ovim antioksidansima kao što su voće, povrće, zeleni i crni čaj, kafa i crna čokolada može da smanji rizik od karcinoma i srčanih bolesti.
Ponedeljak, 22. jul 2019. Evo zašto bi trebalo češće da koristimo šipak u ishrani U našim krajevima čaj i marmelada od šipka su prilično popularni, a da li ste znali koliko je šipak zapravo zdrav? Danas delimo sa vama nova otkrića u pogledu povoljnih zdravstvenih efekata konzumiranja šipka.
Sreda, 08. maj 2019. Kafa i čaj smanjuju rizik od hroničnih oboljenja? Volite da pijete kafu i čaj? Ne možete da zamislite jutro bez jednog od ova dva napitka? Reč je zapravo o zdravoj navici - antioksidansi u crnom čaju (teaflavini) i zelenom čaju (katehini) smanjuju rizik od...
Petak, 19. april 2019. Zašto bi trebalo češće jesti celer? Idealan sastojak salata, smutija, kao i kuvanih jela - celer će ne samo obezbediti neverovatnu aromu vašim obrocima, već i obilje korisnih nutrijenata. Celer predstavlja dobar izvor vitamina B-kompleksa i vitamina C, kao i kalijuma, mangana i gvožđa...
Petak, 12. april 2019. 6 vitamina i minerala koje sadrži peršun Peršun spada u začinske biljke koje se najčešće koriste pri kuvanju, a osim svoje arome obezbeđuje nam i brojne nutrijente i blagotvorna zdravstvena svojstva...
Petak, 29. mart 2019. Crni biber kao začin i kao lek? Biber je jedan od najpoznatijih začina na svetu, ali osim što jelima dodaje karakterističnu aromu, ovaj začin poseduje i brojna povoljna zdravstvena svojstva...
Sreda, 27. mart 2019. 7 nutrijenata kojima obiluju pomorandže Pomorandže spadaju u najpopularnije tropsko voće, a osim što je ukusno i osvežavajuće, ovo voće obiluje i brojnim nutrijentima i antiinflamatornim sastojcima...
Ponedeljak, 18. februar 2019. Ovaj aktivni sastojak iz grožđa štiti od karcinoma pluća? Ranija istraživanja ukazala su na to da resveratrol, antioksidans iz gvožđa, pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, jača imunitet, i poboljšava izgled kože. Nedavno istraživanje ukazalo je na protektivno dejstvo ovog antioksidansa kada je u pitanju zaštita od karcinoma pluća...
Petak, 18. januar 2019. Da li kafa štiti DNK od oštećenja? U ranijim tekstovima govorili smo o brojnim pozitivnim efektima pijenja kafe po zdravlje, kao i o tome kako sam miris kafe utiče na proces mišljenja. A šta kažu naučnici, kako kafa utiče na naš DNK?
Ponedeljak, 12. novembar 2018. Manji kardiovaskularni rizik zahvaljujući biljnim pigmentima? Nedavna pregledna studija ukazala je na pozitivne efekte voća i povrća crvene, ljubičaste i plave boje na zdravlje kardiovaskularnog sistema i prevenciju kardiovaskularnih oboljenja...
Nedelja, 14. oktobar 2018. Da li ste probali koren komorača? Dok seme komorača (ili morača) efikasno pomaže kod tegoba kao što su loše varenje, nadimanje, gasovi i zatvor, kao i zadržavanje vode, i koren ove biljke ima mnogobrojna pozitivna zdravstvena svojstva...
Četvrtak, 04. oktobar 2018. Zašto su bundevine semenke tako zdrave? Semenke bundeve su bogate proteinima, biljnim vlaknima, mineralima i vitaminima, tako da se svakako mogu smatrati superhranom. Koje hranljive sastojke sadrže semenke bundeve i koja su zdravstvena svojstva ovih popularnih grickalica?
Sreda, 05. septembar 2018. 7 namirnica koje mogu da uspore proces starenja Pojedine namirnice sadrže u većim koncentracijama antioksidanse koje štite organizam od štetnog dejstva slobodnih radikala i na taj način usporavaju proces starenja...
Četvrtak, 16. avgust 2018. Sezona grožđa je počela - evo zašto je dobro jesti ovo voće! Zahvaljujući kombinaciji vode, vlakana, hranljivih materija i važnih antioksidansa, veća zastupljenost grožđa u ishrani mogla bi da pomogne u prevenciji raka, visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih oboljenja i opstipacije...
Nedelja, 12. avgust 2018. Zašto je sve zdravo jesti kakao? Kakao je najpoznatiji kao sastojak čokolade, ali se, verovali ili ne, u prošlosti najviše koristio upravo zbog povoljnih efekata po zdravlje. Koji su to povoljni efekti?
Subota, 30. jun 2018. 5 razloga zašto je dobro jesti luk Bilo da je reč o belom, crvenom ili crnom luku, ovo povrće zaista povoljno utiče na zdravlje. Sadrži manje količine vitamina i minerala i obilje antioksidansa...
Sreda, 13. jun 2018. Ovo su namirnice najbogatije vitaminom C Vitamin C je moćan antioksidans, od ključne važnosti za imunitet i sintezu kolagena koji predstavlja važnu komponentu kostiju, hrskavice, zuba, kože i krvnih sudova...
Sreda, 06. jun 2018. Tikvice - idealno povrće za toplije dane Tikvice predstavljaju idealno, osvežavajuće povrće za toplije dane. Možete ih jesti kuvane, grilovane ili sveže, a ako pojedete količinu od 100 g unećete samo 16.5 kalorija...
Petak, 18. maj 2018. Kako nam sveži sokovi od voća i povrća vraćaju energiju? Sveže ceđeni sokovi od voća i povrća ne samo što nam obezbeđuju obilje vitamina, minerala i antioksidansa, nego i efikasno smanjuju umor i štite nas od bolesti...
Ponedeljak, 16. april 2018. Zašto bi češće trebalo da jedemo špargle? Špargle predstavljaju povrće bogato najrazličitijim nutrijentima, a istovremeno siromašno kalorijama. Odličan su izvor antioksidansa koji pomažu u prevenciji zapaljenja, kardiovaskularnih oboljenja i karcinoma...
Ponedeljak, 09. april 2018. Bobičasto voće - ključno oružje za prevenciju karcinoma? Nedavna studija ukazala je na važnu ulogu antocijanina (antioksidansa kojima obiluje bobičasto i jagodičasto voće) u prevenciji karcinoma, kao i u razvoju potencijalnog tretmana za ovu bolest.
Ponedeljak, 19. mart 2018. Ove namirnice poboljšavaju zdravlje mozga! Iako se dugo smatralo da se novi neuroni stvaraju sve do 20. godine, te da posle toga nervne ćelije postepeno odumiru, nova saznanja iz oblasti neuronauka pokazuju da su to ipak bile zablude...
Ponedeljak, 12. mart 2018. Zašto je dobro redovno jesti lešnike? Kao i ostali orašasti plodovi, lešnik je bogat vitaminima, mineralima, proteinima, vlaknima, ali i mastima. Redovnim konzumiranjem lešnika mogli bismo da smanjimo rizik od raznih bolesti...
Petak, 12. januar 2018. Zašto bi češće trebalo da pijete beli čaj? Beli čaj se, kao i crni i zeleni čaj, dobija od biljke Camellia sinensis. Da bi se dobio beli čaj, listovi i pupoljci ove biljke beru se dok se još nisu otvorili i dok su još prekriveni belim dlačicama - otuda i naziv "beli" čaj...
Četvrtak, 04. januar 2018. 2 napitka za dobro varenje i miran stomak Nedavno smo pisali o napicima koji će podstaći detoks organizma i pomoći vam da se brzo oporavite posle dana slavlja. Budući da nam tokom januara predstoji još dosta praznika, i danas sa vama delimo dva recepta za osvežavajuće napitke koji će vas okrepiti i snabdeti obiljem korisnih nutrijenata...
Sreda, 27. decembar 2017. Šolja toplog čaja štiti od glaukoma? Nedavna studija američkih naučnika ponovo je skrenula pažnju na antiinflamatorno i neuroprotektivno dejstvo antioksidanata koji se nalaze u čaju - tačnije u toplom čaju...
Utorak, 26. decembar 2017. Kako nas šargarepa štiti od karcinoma? Više studija je ukazalo na to da konzumiranje šargarepe može da se poveže sa smanjenim rizikom od pojedinih tipova karcinoma. Od kojih bolesti može da nas zaštiti ovo popularno povrće?
Utorak, 28. novembar 2017. 5 razloga da češće pijete čaj od hibiskusa Čaj od cveta hibiskusa se najčešće koristi kao osnova za razne voćne čajeve i čajne mešavine, ali i sam po sebi poseduje mnoga povoljna zdravstvena svojstva. Pročitajte zašto bi trebalo češće da pijete ovaj čaj!
Sreda, 15. novembar 2017. Pečurke usporavaju proces starenja? Američki naučnici su nedavno utvrdili da pojedine pečurke sadrže dva antioksidansa za koje se smatra da produžuju život i usporavaju proces starenja. Naime, pečurke predstavljaju najbolji izvor antioksidansa ergotioneina i glutationa...
Ponedeljak, 30. oktobar 2017. Zašto bi češće trebalo da koristimo origano? Origano je popularan začin koji ne samo što hrani daje karakterističan ukus i miris, već mu se pripisuju i mnoga pozitivna zdravstvena svojstva. Origano (naročito ulje ove biljke) ima snažno antibakterijsko dejstvo...
Ponedeljak, 09. oktobar 2017. Zašto se grožđe ubraja u supernamirnice? Kada je reč o vitaminima i mineralima, grožđe sadrži vitamin C, vitamin K, vitamine B-kompleksa, kalijum, bakar i mangan, ali u relativno malim količinama. Ipak, zahvaljujući važnim antioksidansima kojima ovo voće obiluje, grožđe se u poslednje vreme sve češće svrstava u kategoriju superhrane...
Petak, 22. septembar 2017. Kod kojih zdravstvenih tegoba pomaže brusnica? U prošlosti se brusnica najčešće koristila protiv bolova i digestivnih smetnji, a poslednjih decenija najviše se govori o ulozi ovog crvenog bobičastog voća u prevenciji i ublažavanju urinarnih infekcija...
Četvrtak, 17. avgust 2017. Za duži život jedite ove supernamirnice! Brojna istraživanja pokazuju da ishrana bitno utiče na kvalitet zdravlja i dužinu života. Namirnice koje obiluju hranljivim materijama i antioksidansima mogu nam pomoći da donekle usporimo proces starenja...
Ponedeljak, 31. jul 2017. Koje je vaše omiljeno sezonsko voće ili povrće? Proleće i leto su mnogima omiljena godišnja doba i to ne samo zbog lepog vremena, već i zbog raznog ukusnog voća i povrća poput lubenice, dinje, krastavaca, paradajza, breskvi, nektarina i grožđa, koje je tada u sezoni...
Ponedeljak, 24. jul 2017. Koji nas aktivni sastojci šljive štite od bolesti? Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala čije se štetno dejstvo može povezati sa prevremenim starenjem i pojavom bolesti kao što su ateroskleroza, karcinom, senilnost i degenerativne očne bolesti.
Petak, 14. jul 2017. 3 šolje kafe dnevno za dobro zdravlje? Rezultati studije u kojoj je tokom 16 godina učestvovalo 520.000 muškaraca i žena starijih od 35 godina iz 10 evropskih zemalja, pokazali su da osobe koje piju tri šolje kafe dnevno (čak i kafe bez kofeina) žive duže...
Četvrtak, 06. jul 2017. Plavi patlidžan smanjuje kardiovaskularni rizik? Naučnici smatraju da, zbog visokog sadržaja antioksidansa i vlakana, patlidžan smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, što su i potvrdila pojedina istraživanja na životinjama.
Ponedeljak, 19. jun 2017. Koje nutrijente sadrže kajsije? Kajsije su izuzetno bogate karotenoidima, antioksidansima koji povoljno deluju na kardiovaskularni sistem i održavaju naše oči i kožu zdravima, dok im se takođe pripisuje i antikancerogeno dejstvo.
Sreda, 14. jun 2017. 5 namirnica koje čine da izgledate mlađe Nega kože kvalitetnim kozmetičkim preparatima pomaže da vaša koža izgleda mlađe i zdravije, ali je isto tako važno i šta jedete. Naime, pojedine namirnice obiluju vitaminima, mineralima i antioksidansima koji usporavaju proces starenja i na taj način hrane i neguju kožu iznutra.
Četvrtak, 25. maj 2017. Čokolada smanjuje rizik od poremećaja srčanog ritma? Sjajna vest za sve ljubitelje čokolade - nedavno istraživanje je pokazalo da osobe koje nedeljno jedu 56 g do 160 g čokolade imaju za 20% manji rizik od atrijalne fibrilacije...
Sreda, 26. april 2017. Kako vino utiče na nivo holesterola? Prema nedavnoj studiji izraelskih istraživača, osobe koje imaju običaj da popodne uz obrok popiju čašu crnog vina, čine odličnu stvar za svoj kardiovaskularni sistem i zdravlje uopšte.
Petak, 07. april 2017. Zdravija ishrana uz pomoć zamena za popularnu hranu Želite da počnete zdravije da se hranite, ali ne znate odakle da počnete? Možete pokušati da postepeno uvodite promene u ishranu tako što ćete najpre hranu koju volite (a trebalo bi da je izbegavate) zameniti zdravijim alternativama o kojima govorimo danas...
Utorak, 04. april 2017. Maska sa spirulinom za blistavu kožu lica Spirulina se ubraja u superhranu budući da obiluje proteinima, različitim aminokiselinama i mineralima kao što su gvožđe, kalijum, bakar, mangan. Ova alga svoju tamnozelenu boju duguje hlorofilu koji potpomaže izbacivanje toksina iz tela i jača imuni sistem...
Četvrtak, 23. mart 2017. Kako da jedete više zelenog povrća? Poznato je da zeleno povrće sadrži mnoštvo antioksidansa (naročito karotenoidima i hlorofilom), vitamina i minerala koji su izuzetno korisni po naše zdravlje. Međutim, možda niste oduševljeni idejom da ovo povrće stalno jedete u vidu salata ili variva...
Sreda, 15. mart 2017. 5 pozitivnih efekata kafe po zdravlje Sledeći put kad vam neko kaže da kafa nije zdrava, pokažite mu današnji tekst! Kafa je bogata antioksidansima, tako da redovno pijenje ovog napitka može čak da pomogne u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja...
Ponedeljak, 13. mart 2017. Koje još anti-age namirnice treba češće da jedemo? Osim voća i povrća, tu su i druge grupe namirnica koje nam pomažu da se osećamo bolje i izgledamo mlađe. To su najpre orašasti plodovi poput brazilskih oraha, badema i oraha...
Ponedeljak, 13. mart 2017. Koje povrće nam pomaže da duže ostanemo mladi? Da biste bili zdravi, najbolje bi bilo da svakodnevno jedete nekoliko porcija povrća dnevno. Danas vam preporučujemo povrće koje je naročito bogato hranljivim materijama i antioksidansima te mu se pripisuje svojevrstan anti-age efekat na kožu i uopšte na organizam.
Četvrtak, 09. mart 2017. Maska sa zelenim čajem umiruje iziritiranu kožu lica Sledeća maska će koži obezbediti mnoštvo antioksidansa i protivupalnih sastojaka, dok će vas egzotični mirisi u mislima odvesti na neko daleko tropsko ostrvo...
Četvrtak, 02. mart 2017. Kako možemo iskoristiti delotvornost elaginske kiseline? Šaka bobičastog voća ili 30 g oraha dnevno omogućiće nam da unesemo u organizam mnoštvo nutrijenata, među kojima je i elaginska kiselina. Ova navika ne samo što će povoljno uticati na sveukupno zdravlje, već će i...
Četvrtak, 02. mart 2017. Zašto je elaginska kiselina korisna za naše zdravlje? Elaginska kiselina predstavlja prirodno fenolno jedinjenje sa svojstvima antioksidansa koje se nalazi u orasima i voću kao što su jagode, maline, brusnice, grožđe i nar.
Sreda, 01. mart 2017. Da li treba da uključite javorov sirup u ishranu? Kao što smo već pomenuli, javorov sirup sadrži više minerala i čak 24 antioksidansa, i ukoliko bismo beli šećer zamenili ovim zaslađivačem, unosili bismo manje saharoze, a više korisnih nutrijenata.
Sreda, 01. mart 2017. Javorov sirup sadrži različite antioksidanse Boja javorog sirupa kreće se od svetlije do najtamnije boje ćilibara. Što je sirup tamnije boje, sadrži više antioksidansa. Procenjuje se da javorov sirup sadrži 24 različita antioksidansa.
Četvrtak, 02. februar 2017. Uloga vitamina E u prevenciji različitih bolesti Vitamin E je liposolubilan vitamin koji ima antioksidativno dejstvo. Ovaj vitamin usporava proces starenja kože do kojeg dolazi usled štetnog dejstva slobodnih radikala.
Sreda, 01. februar 2017. Lako svarljiva žitarica koja čuva digestivni trakt Kao i sve žitarice, proso sadrži vlakna koja pomažu u prevenciji zatvora, a istovremeno ima i prebiotička svojstva tako da podstiče rast "dobrih" bakterija u digestivnom traktu. Danas sa vama delimo i jedan ukusan recept za kašu od prosa.
Četvrtak, 12. januar 2017. Ko bi trebalo da unosi više vitamina C? Preporučena dnevna doza vitamina C iznosi 75 do 90 mg za odrasle osobe. Međutim, više stručnjaka smatra da ta količina nije dovoljna, te da bi odgovarajući dnevni unos trebalo da iznosi od 200 do 300 mg.
Četvrtak, 29. decembar 2016. U kom obliku je najbolje koristiti nar? Nar možete koristiti svež - u salatama od voća i povrća, kompotu, kašama od žitarica i raznim napicima. U prodavnicama se takođe može naći i sok od nara, ali bi u tom slučaju bilo najbolje da izaberete čist sok od nara, bez aditiva i šećera.
Četvrtak, 29. decembar 2016. Na koje sve načine nar poboljšava naše zdravlje? Nar se već hiljadama godina koristi u Južnoj Americi, na Bliskom Istoku i u Aziji za ublažavanje gastrointestinalnih tehoba. Blagotvorna svojstva nara potvrđena su i naučnim istraživanjima.
Petak, 16. decembar 2016. Antioksidansi iz zelenog čaja poboljšavaju elastičnost kože Zeleni čaj je nadaleko poznat zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidativnih sastojaka koji anuliraju štetno dejstvo slobodnih radikala. Ovaj čaj je pre svega bogat polifenolima.
Petak, 16. decembar 2016. Zeleni čaj u službi zdravlja i lepote Zeleni čaj se dobija sušenjem pupoljaka i listova biljke Camellia sinensis. Listovi ubrani između marta i aprila su najbogatiji aktivnim sastojcima, te se taj čaj smatra i najkvalitetnijim. Ovaj čaj se u Kini i Japanu pije još od davnina zbog njegovog ukusa i povoljnih zdravstvenih efekata.
Petak, 09. decembar 2016. Zdravo voće koje nekad treba izbegavati Često pišemo o povoljnim zdravstvenim efektima različitih namirnica koje obiluju antioksidansima i drugim aktivnim sastojcima. Međutim, sa pojedinim zdravim namirnicama ne treba preterivati...
Petak, 02. decembar 2016. Koje namirnice sadrže antiejdž jedinjenje NMN? Nikotinamid mononukleotid se nalazi u paradajzu, avokadu, brokoliju, kupusu, krastavcima i edamame pasulju. Ali da li to znači da ćemo ostati večito mladi ukoliko stalno budemo jeli pomenuto povrće?
Utorak, 22. novembar 2016. Šipak u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja Zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa, šipurak može da pomogne u snižavanju nivoa holesterola i sistolnog (gornjeg) krvnog pritiska, čije povišene vrednosti predstavljaju faktore rizika za pojavu kardiovaskularnih oboljenja.
Četvrtak, 17. novembar 2016. 9 nutrijenata kojima obiluje peršun Peršun spada u začinske biljke koje se najčešće koriste u kuhinjii. Međutim, ova biljka nam osim svoje arome obezbeđuje i brojne nutrijente i blagotvorna zdravstvena svojstva.
Utorak, 01. novembar 2016. Obilje antioksidansa u pomorandžama Danas govorimo o pomorandžama, tropskom voću koje sadrži preko 170 različitih fitohemikalija i više od 60 flavonoida koji većinom poseduju antiinflamatorna svojstva i deluju kao moćni antioksidansi.
Četvrtak, 13. oktobar 2016. Zašto treba češće da koristimo seme kima u kuvanju? Kim je jedan od začina koji se u našoj kuhinji koristi pre svega u pripremi raznih pekarskih proizvoda. Seme kima je takođe poznato po čaju koji se koristi zbog problema sa nadimanjem i grčevima u crevima.
Petak, 29. jul 2016. Šta jesti u cilju sprečavanja pojave Alchajmerove bolesti? Da bi se smanjile šanse za pojavu Alchajmerove bolesti, stručnjaci preporučuju da jedemo ribu najmanje dvaput nedeljno (od toga jednom nedeljno da to bude morska riba kao što su sardine, skuša, losos).
Petak, 29. jul 2016. Važnost ishrane u prevenciji Alchajmerove bolesti Ishrana igra važnu ulogu u prevenciji Alchajmerove bolesti. Antioksidansi prisutni u voću i povrću pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju proces ćelijskog starenja.
Sreda, 13. jul 2016. Zašto bi češće trebalo da jedemo brokoli? Tokom poslednjih decenija, brokoli je postepeno osvajao status "superhrane". Brokoli sadrži fenolna jedinjenja, a konzumiranje ovih nutrijenata povezuje se sa nižim rizikom od mnogih oboljenja.
Utorak, 12. jul 2016. 2 aminokiseline iz lubenice za kardiovaskularno zdravlje Nedavna američka studija pokazala je da bi visok sadržaj likopena u lubenici mogao da smanji rizik od srčanih oboljenja. 100 g lubenice sadrži 4532 mcg likopena dok se u istoj količini kuvanog paradajza nalazi 3041 mcg ovog antioksidansa.
Utorak, 12. jul 2016. Kojim vitaminima i mineralima obiluje lubenica? Lubenica predstavlja idealno slatko osveženje za tople letnje dane. Osim što će nam tokom vrućina pomoći da nadoknadimo izgubljenu tečnost, lubenica će nam istovremeno obezbediti mnoštvo nutrijenata.
Ponedeljak, 11. jul 2016. Flavonoidi pomažu kod težine u nogama? Još jedna grupa jedinjenja koja pomaže kod otečenih i teških nogu jesu flavonoidi. Flavonoidi ublažavaju zapaljenja, jačaju zidove krvnih sudova i poboljšavaju njihovu funkciju.
Ponedeljak, 11. jul 2016. Koja dva vitamina čuvaju elastičnost krvnih sudova? Antioksidativni vitamin E u organizmu deluje kao prirodni antikoagulans i olakšava tegobe kod otoka i osećaja težine u nogama. Koje namirnice obiluju ovim vitaminom?
Četvrtak, 16. jun 2016. Koje antioksidanse sadrže kajsije? Kajsije sadrže mnoštvo moćnih antioksidansa. Osim vitamina A i C, ovo voće sadrži flavonoide za koje je naučno dokazano da ublažavaju zapaljenja i smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Ponedeljak, 06. jun 2016. Crna čokolada - idealan slatkiš tokom dijete, ali i trudnoće Crna čokolada ne prestaje da nas oduševljava - dobra je za srce, mozak, kao i za liniju. Ukoliko se jede u umerenim količinama, crna čokolada ne samo što ne goji, već nam i pomaže da smršamo.
Sreda, 18. maj 2016. Koje važne nutrijente sadrže jagode? Koje voće vas asocira na proleće? Ako su to osvežavajuće jagode, znajte da ćemo danas govoriti upravo o njima i njihovom blagotvornom dejstvu po zdravlje.
Utorak, 03. maj 2016. Antocijanini u rotkvicama doprinose kardiovaskularnom zdravlju Rotkvice su odličan izvor antocijanina, pigmenata kojima rotkvice duguju karakterističnu crvenu boju i koji u organizmu deluju kao antioksidansi. Antocijanini se takođe nalaze u brusnicama, jagodama, malinama, višnjama, naru, borovnicama, kupinama, plavom patlidžanu i crvenom kupusu.
Petak, 22. april 2016. Ulje avokada u službi zdrave kože i kose Kao i sam plod, ulje avokada bogato je esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima C i E, kao i vitaminima B-kompleksa. Aktivni sastojci ulja avokada dubinski hrane kožu i kosu.
Petak, 15. april 2016. I začini pomažu u prevenciji prehlade U namirnice koje nam pomažu da ostanemo zdravi spadaju i začini poput kurkume, karanfilića i cimeta. Ovi začini su bogati antioksidansima koji pojačavaju funkcije imunog sistema.
Petak, 15. april 2016. Koje povrće održava naš imuni sistem jakim? Za jak imunitet i brži oporavak posle prehlade preporučujemo vam da jedete više povrća. Prirodni sokovi od povrća (i voća) predstavljaju posebno dobar način da unesete obilje vitamina, minerala i najrazličitijih antioksidansa.
Sreda, 13. april 2016. Aloe vera kao melem za osetljivu kožu Aloja (aloe vera) se naširoko koristi u kozmetičkoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Ova biljka je najpre poznata po blagotvornom dejstvu njenog gela na kožu.
Utorak, 12. april 2016. Kojim antioksidansima obiluje karfiol? Karfiol je povrće koje pripada porodici kupusnjača u koju spadaju i kupus, brokoli, kelj, keleraba, rotkvice i dr. Kao i ostalo povrće iz ove porodice, karfiol obiluje brojnim antioksidansima.
Četvrtak, 17. mart 2016. Kako matičnjak doprinosi zdravlju kože? Matičnjak ili limunova trava, kako ga još zovu zbog prijatnog mirisa limuna, aromatična je i lekovita biljka, čija su blagotvorna dejstva poznata još od antičkih vremena.
Sreda, 24. februar 2016. Kojim nutrijentima je bogata rukola? Rukola, zeleno lisnato povrće koje poslednjih godina postaje sve popularnije, izuzetno je bogata vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima i pored niske kalorijske vrednosti.
Sreda, 10. februar 2016. Kako da manje pijete gazirane sokove? Prelazak na dijetalne verzije omiljenih gaziranih pića neće smanjiti rizik od dijabetesa, gojaznosti i bubrežnih oboljenja. Ako baš ne možete bez gaziranih pića, pokušajte da smanjite količinu.
Utorak, 09. februar 2016. Hidroksitirozol - jedan od najmoćnijih antioksidansa Osim oleuropeina, masline sadrže još aktivnih sastojaka kojima se pripisuju brojna povoljna zdravstvena svojstva. Jedan od njih je antioksidans hidroksitirozol.
Utorak, 09. februar 2016. Kojim nutrijentima su bogate masline? Kao što maslinovo ulje ima izuzetno povoljno dejstvo na zdravlje, tako i masline iz kojih se ovo ulje dobija ne zaostaje kada je u pitanju sadržaj aktivnih sastojaka koji doprinose našem zdravlju.
Sreda, 03. februar 2016. 5 voćki koje smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 Velika studija u kojoj je učestvovalo 187.382 ispitanika oba pola pokazala je da bi redovno konzumiranje voća kao što su borovnice, grožđe i jabuke moglo da smanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Ponedeljak, 01. februar 2016. Koliko često koristite ovaj začin u pripremi hrane? Korijander je biljka čiji se listovi i seme tradicionalno koriste u indijskoj kuhinji, na Bliskom istoku i Južnoj Americi. Seme korijandera se često nalazi u čajnim mešavinama koje se koriste kod usporenog varenja, nadutosti i grčeva u crevima.
Ponedeljak, 25. januar 2016. Koji nutrijenti doprinose očnom zdravlju? Redovnim unosom pojedinih hranljivih sastojaka može se smanjiti rizik od pojave katarakte i napredovanje senilne makularne degeneracije. O kojim sastojcima je reč?
Sreda, 30. decembar 2015. Kako crno vino čuva zdravlje našeg srca? Crno vino sadrži flavonoide i saponine koji štite organizam od kardiovaskularnih oboljenja, kao i resveratrol, jedan od najmoćnijih antioksidansa koji pomaže našem organizmu da ukloni zasićene masti nakupljene u arterijama.
Ponedeljak, 21. decembar 2015. Kojim nutrijentima je bogat nar? Nar je bogat izvor antioksidansa kao što su polifenoli i antocijanini, i mnogi naučnici tvrde da ovo voće sadrži više antioksidansa od zelenog čaja i soka od brusnice.
Ponedeljak, 07. decembar 2015. Kod kojih problema može da pomogne ginko biloba? Ginko biloba jedna je od najstarijih vrsta drveća na planeti. Ekstrakt koji se pravi od lišća ginka često se koristi kod poremećaja pamćenja i problema sa koncentracijom.
Petak, 04. decembar 2015. Zbog ovih vitamina treba češće jesti spanać Spanać sadrži fitonutrijente za koje su brojna istraživanja pokazala da imaju antiinflamatorno, pa čak i antikancerogeno dejstvo. Predstavlja odličan izvor vitamina A, C i E.
Utorak, 01. decembar 2015. Koje su razlike između belog i smeđeg pirinča? Za razliku od belog, rafinisanog pirinča kojem su uklonjene ljuska i klica, zrno integralnog pirinča je neoljušteno tako da sadrži više vlakana i minerala.
Ponedeljak, 09. novembar 2015. Koja hrana obiluje flavonoidima? Crni i zeleni čaj sadrže flavonoide, prirodna hemijska jedinjenja iz porodice polifenola za koje se pokazalo da mogu da pomognu u očuvanju zdravlja kostiju i prevenciji osteoporoze. Šolja (2 dl) crnog čaja obezbeđuje organizmu između 90 i 218 mg flavonoida.
Ponedeljak, 09. novembar 2015. Ovaj napitak čuva zdravlje vaših kostiju! Još jedan razlog da redovno pijete crni ili zeleni čaj: jedna međunarodna studija pokazala je da bi konzumiranje tri šolje čaja dnevno moglo da spreči pojavu osteoporoze.
Četvrtak, 29. oktobar 2015. Koja 3 moćna antioksidansa sadrži mandarina? Mandarine sadrže flavonoide koji ublažavaju zapaljenja i deluju antioksidantno, štiteći ćelije našeg organizma od oštećenja usled delovanja slobodnih radikala.
Četvrtak, 29. oktobar 2015. Koje vitamine i minerale sadrže mandarine? Danas ćemo saznati nešto više o voćki iz roda citrusa, bogatoj antioksidansima, vitaminima i mineralima, zgodno upakovanoj u mirišljavu koru - reč je o mandarini.
Utorak, 13. oktobar 2015. Kako nam bundeva pomaže u prevenciji raka? Pored velike količine beta-karotena, bundeva sadrži i druge karotenoide kao što su lutein i zeaksantin, koji smanjuju rizik od pojave katarakte i makularne degeneracije.
Utorak, 13. oktobar 2015. Jesenje povrće za jak imuni sistem Bundeva je jedan od najboljih izvora beta-karotena, moćnog antioksidansa koji bundevi daje intenzivnu narandžastu boju i koji se našem telu pretvara u vitamin A.
Četvrtak, 24. septembar 2015. Da li ste čuli za čaj od crvenog grma? Rooibos čaj je napitak koji svakodnevno možete piti da biste obezbedili organizmu mnoštvo antioksidansa koji usporavaju proces starenja i štite telesne ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala.
Petak, 18. septembar 2015. Sastojci šargarepe koji nas štite od raka U šargarepi se nalazi niz karotenoida (alfa-karoten, beta-karoten, lutein) koji kao moćni antioksidansi ispoljavaju antikancerogeno dejstvo. Ishrana bogata beta-karotenom može smanjiti rizik od raka prostate.
Ponedeljak, 14. septembar 2015. 5 vrsta namirnica koje usporavaju proces starenja Starenje je prirodni proces kroz koji naše telo prolazi kako godine prolaze. Bitno je znati da pojedine navike mogu da uspore, ili pak, ubrzaju ovaj proces.
Četvrtak, 10. septembar 2015. Antikancerogeni sastojak plavog patlidžana Kora plavog patlidžana sadrži nazunin, moćni antioksidans koji ispoljava antiangiogena svojstva, zbog čega naučnici smatraju da bi nazunin istovremeno mogao da nas zaštiti od pojave tumora.
Sreda, 09. septembar 2015. Borovnice usporavaju starenje nervnog sistema? Istraživanja su pokazala da borovnice pozitivno utiču na očuvanje mentalnog zdravlja kod starijih osoba. Redovnim konzumiranjem borovnica ili soka od borovnica dolazi do poboljšanja u kognitivnim funkcijama.
Sreda, 09. septembar 2015. Kojim antioksidansima obiluju borovnice? Borovnice spadaju u omiljene plodove leta. Sadrže jako veliku količinu vitamina C, vitamin E, bakar, gvožđe, fosfor, kalijum, cink i mangan. Sadrže i dosta vlakana, kao i mnoštvo antioksidansa.
Ponedeljak, 07. septembar 2015. Još jedan razlog da svakodnevno jedete orahe Orasi predstavljaju odličan izvor omega-3 masnih kiselina, fitosterola i antioksidansa koji, prema rezultatima studije američkih istraživača, umanjuju rizik od pojave raka dojke.
Sreda, 02. septembar 2015. Kafa kao jedan od najzdravijih napitaka na svetu Kafa je bogata polifenolima koji su poznati po svom antioksidantnom dejstvu. Polifenoli čak imaju značajniju ulogu od vitamina C i vitamina E kada je u pitanju prevencija bolesti.
Petak, 28. avgust 2015. Kako susam i lan utiču na telesnu težinu? Semenke lana i susama predstavljaju odličan izvor važnih minerala, vlakana i aktivnih sastojaka koji deluju kardioprotektivno, a nedavno istraživanje je ukazalo i na prisustvo jedinjenja koja sprečavaju ili usporavaju povećanje telesne težine.
Petak, 21. avgust 2015. Koje moćne antioksidanse sadrži kinoa? Stručnjaci smatraju da polifenoli, koje kinoa sadrži, igraju važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, karcinoma, osteoporoze i dijabetesa.
Sreda, 19. avgust 2015. Antialergijski i antikancerogeni sastojci grožđa Grožđe sadrži polifenole, moćne antioksidanse koji bi mogli da umanje rizik od pojave ili uspore napredovanje više vrsta raka, među kojima su rak pluća, prostate, pankreasa, prostate i debelog creva.
Sreda, 19. avgust 2015. Zašto se grožđe smatra "superhranom"? Brojne naučne studije ispitivale su zdravstvene efekte redovnog konzumiranja grožđa i utvrdile zdravstvena svojstva koja bi ovo voće mogla da svrstaju u "superhranu".
Petak, 07. avgust 2015. Kojim vitaminima i mineralima su bogate paprike? Crvene paprike predstavljaju odličan izvor vitamina i minerala, kao i karotenoida i flavonoida koje karakteriše antioksidantno dejstvo. U 100 g sveže crvene paprike ima približno 31 kcal i 2 g vlakana.
Petak, 31. jul 2015. Koje je vaše omiljeno sezonsko voće ili povrće? Proleće i leto su mnogima omiljena godišnja doba i to ne samo zbog lepšeg i toplijeg vremena, već i zbog raznog ukusnog voća i povrća koje je tada u sezoni.
Četvrtak, 30. jul 2015. Koje vitamine i minerale sadrže špargle? Špargle predstavljaju sjajno povrće bogato najrazličitijim hranljivim sastojcima. U 100 grama kuvanih špargli ima samo 22 kalorije i 2 grama vlakana. Kojim je tačno vitaminima i mineralima bogato ovo povrće?
Utorak, 28. jul 2015. Leto je pravo vreme za osvežavajuću dinju Kantalupe dinja je bogata beta-karotenom, koji utiče na zdravlje kože u kose. Voće i povrće bogato karotenoidima kao što su dinje, lubenice, kajsije, breskve, itd. pomaže nam da ujednačeno pocrnimo tokom letnjih meseci.
Sreda, 15. jul 2015. Zašto je mangan važan mineral za nas? Mangan je mineral neophodan za normalno formiranje kostiju i vezivnog tkiva, za regularno funkcionisanje nervnog i reproduktivnog sistema. Zašto je još važan ovaj mineral?
Utorak, 14. jul 2015. Koji sve faktori ubrzavaju starenje kože? Da bismo zaštitili našu kožu od štetnog dejstva UV zraka, kao i da bismo je sačuvali od pojave pega i bora koje se javljaju s godinama, preporučuje se redovna upotreba dnevnih krema sa zaštitnim faktorom.
Utorak, 14. jul 2015. Koji nutrijenti pomažu koži da ostane duže mlada? Koji nutrijenti usporavaju proces starenja i pomažu našoj koži da ostane duže mlada? Najpre su to antioksidansi koji štite ćelije našeg organizma od oksidativnog stresa.
Petak, 10. jul 2015. Najbolji prirodni izvori vitamina C Preporučeni dnevni unos vitamina C za odrasle osobe iznosi 60 mg. Ovim vitaminom je najbogatije povrće kao što su paprike, kuvani paradajz i zeleno lisnato povrće.
Petak, 10. jul 2015. Šta je bolje: vitamin C iz hrane ili iz suplemenata? Vitamin C je esencijalni nutrijent kojeg naše telo ne može samo da sintetiše, već je neophodno da ga u dovoljnoj količini unosimo kroz hranu i suplemente.
Petak, 10. jul 2015. Koliko je vitamin C važan za zdravo srce? Nova studija danskih istraživača pokazala je da se visoke koncentracije vitamina C u krvi povezuju sa manjim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja i rane smrti.
Sreda, 24. jun 2015. Kako nas breskve štite od raka? Istraživanja su pokazala da aktivni sastojci koji se nalaze u breskvama mogu da nas zaštite od nekih tipova raka. O kojim jedinjenjima je reč i koje ih još namirnice sadrže?
Četvrtak, 04. jun 2015. Antibakterijsko i antioksidantno dejstvo origana Origano sadrži moćne hemikalije, timol i karvakrol, koji ispoljavaju značajno antibakterijsko dejstvo čak i protiv nekih otpornijih bakterija kao što su Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa.
Četvrtak, 28. maj 2015. Pinjoli u borbi protiv slobodnih radikala Ukoliko želite da izgledate i da se osećate mlađe, pinjoli bi mogli da vam pomognu da usporite proces starenja. Zahvaljujući kojim sastojcima je ovo moguće?
Četvrtak, 28. maj 2015. Mogu li pinjoli smanjiti rizik od srčanih oboljenja? Poznato je da su orašasti plodovi inače korisni za zdravlje kardiovaskularnog sistema, a ovo je slučaj i sa pinjolima. Kojim nutrijentima su bogati pinjoli?
Ponedeljak, 25. maj 2015. Zašto bi češće trebalo da jedemo ananas? Ukoliko započnemo dan čašom svežeg soka od ananasa obezbedićemo sebi preporučenu dnevnu dozu vitamina C koji održava naš imuni sistem jakim i učestvuje u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja.
Ponedeljak, 25. maj 2015. Kojim nutrijentima je bogat ananas? Sočni ananas predstavlja jednu od omiljenih južnih voćki, osvežavajućeg slatko-kiselkastog ukusa i karakteristične arome. Količina od 100 g svežeg ananasa sadrži samo 50 kcal.
Ponedeljak, 18. maj 2015. Kako kivi podstiče proces varenja? Samo jedan kivi srednje veličine dovoljan je da podmirimo 117% dnevnih potreba za vitaminom C. Ovo južno voće idealno će upotpuniti naš doručak ili nas osvežiti između obroka.
Četvrtak, 30. april 2015. Jagode štite od komplikacija kod dijabetesa Fisetin predstavlja još jedan značajan aktivni sastojak jagoda. Reč je o flavonoidu za koji se smatra da bi mogao da ublaži komplikacije izazvane dijabetesom poput bolesti bubrega i neuropatije.
Četvrtak, 30. april 2015. Obilje antioksidansa u slatkim jagodama Danas govorimo o jagodama, omiljenom jagodičastom voću poznatom po slatkom i blago kiselkastom ukusu i osvežavajućem mirisu. Jagode obiluju antioksidansima, vitaminima i mineralima.
Četvrtak, 09. april 2015. Zeleni čaj s limunom za prevenciju kancera Da li redovno pijete zeleni čaj? Zeleni čaj bogat je moćnim antioksidansima koji nas štite od kancera. Kako možete da pojačate dejstvo blagotvornih sastojaka ovog čaja?
Sreda, 08. april 2015. Uz dodatak bibera ovaj začin postaje još moćniji Kurkuma je začin koji svoja blagotvorna zdravstvena svojstva duguje kurkuminu, antioksidansu kojem se pripisuje i antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo.
Sreda, 08. april 2015. Sjajne kombinacije namirnica za vaše zdravlje U našim tekstovima preporučujemo vam da namirnice kao što su povrće i voće, integralne žitarice i morska riba budu što zastupljenije u vašoj ishrani, a danas govorimo o kombinacijama tih namirnica koje udruženo imaju još jači efekat po zdravlje!
Četvrtak, 02. april 2015. Beli ili crveni grejpfrut - šta izabrati? Beli grejpfrut sadrži još manje kalorija nego crveni ili roze grejpfrut - 100 g ovog voća sadrži samo 33 kalorije, ali i samo 1 g vlakana, kao i manju količinu vitamina A.
Utorak, 03. februar 2015. Fitonutrijenti u blitvi štite nas od oboljenja Blitva je odličan izvor antioksidantnih vitamina kao što su vitamin C, vitamin E i vitamin A, koji štite naš organizam od oštećenja koja nanose slobodni radikali.
Četvrtak, 06. mart 2014. Čokolada i orašasti plodovi za koncentraciju Orašasti plodovi i semenke predstavljaju dobre izvore antioksidantnog vitamina E, koji se povezuje sa smanjenim rizikom od opadanja kognitivnih funkcija kako starimo.
Petak, 07. februar 2014. Bademi i orasi za zdravo srce! Za opšte zdravlje, favorit bi trebalo da vam budu bademi! Imaju relativno malo kalorija, a sadrže više kalcijuma od drugog koštunjavog voća. Takođe su bogati vlaknima i vitaminom E, koji je, kao što znamo, moćan antioksidans i igra bitnu ulogu u borbi protiv raznih zapaljenja.
Utorak, 04. februar 2014. Kako crna čokolada deluje na kožu? Nemački istraživači utvrdili su da flavonoidi u crnoj čokoladi pomažu u zaštiti kože od UV zračenja, i umanjuju bore tako što poboljšavaju cirkulaciju, kao i hidrataciju kože. Flavonoidi, a naročito katehin kojim crna čokolada obiluje, poznati su po svom antioksidantnom dejstvu.
Petak, 17. januar 2014. Vitamini i minerali za brz oporavak Pored kijavice, i stres i zagađenje povećavaju stvaranje slobodnih radikala koji napadaju naš organizam. Zato je bitno da kroz hranu ili dodatke ishrani unosite antioksidantne vitamine kao što su vitamini A, C i E.
Ponedeljak, 13. januar 2014. Da li pinjoli usporavaju starenje? Ukoliko želite da izgledate i da se osećate mlađe, pinjoli bi mogli da vam pomognu da usporite proces starenja. Naš organizam je svakodnevno izložen slobodnim radikalima koji nastaju usled različitih metaboličkih procesa u telu ili smo im izloženi usled zagađenja okoline.
Četvrtak, 09. januar 2014. Povoljna dejstva hidroksitirozola Hidroksitirozol je antioksidans koji se nalazi u maslinama i igra ključnu ulogu kada je reč o povoljnom dejstvu maslinovog ulja po naše zdravlje. Ovaj antioksidans deluje protiv-zapaljenski, povoljno deluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjuje nivo lošeg holesterola.
Četvrtak, 09. januar 2014. Da li je crno vino zdravije od belog? Kada vam sledeći put neko kaže da je crno vino zdravije od belog znajte da to nije sasvim tačno. Naučnici su sproveli istraživanje tokom kojeg su utvrdili da se u evropskim belim vinima nalazi antioksidans hidroksitirozol koji nije ništa manje moćan nego resveratrol koji je prisutan u crnom vinu.
Utorak, 07. januar 2014. Čaša crnog vina dnevno za zdravo srce Naučnici su dugo bili začuđeni pred manjim brojem kardiovaskularnih bolesti i niskim nivoom holesterola kod Francuza, iako francuska hrana sadrži dosta zasićenih masti. Mnoge studije su zaključile da je to upravo zbog redovnog konzumiranja crnog vina.
Ponedeljak, 30. decembar 2013. Kikiriki - jedna od omiljenih grickalica Kikiriki sadrži brojne hranljive materije - vitamine, minerale i antioksidanse koji povoljno utiču na naše zdravlje. Može se jesti sirov, pržen, pečen, kao grickalica, ili pak u različitim slanim i slatkim jelima.
Petak, 27. decembar 2013. Kako vitamin E utiče na očno zdravlje? Vitamin E smanjuje rizik od pojave katarakte i napredovanje senilne makularne degeneracije. Istraživanja su pokazala da vitamin E u kombinaciji sa luteinom i zeaksantinom značajno smanjuje mogućnost pojave katarakte.
Četvrtak, 26. decembar 2013. Vitamin E i ultravioletno zračenje? Vitamin E je jedan od najmoćnijih antioksidansa, ali naše telo ne može da ga proizvede, već moramo da ga unosimo kroz hranu ili suplemente. Istraživanja su pokazala da uzimanje vitamina E tokom dužeg perioda umanjuje opekotine koje nastaju usled UVB zračenja.
Sreda, 25. decembar 2013. Selen u borbi protiv slobodnih radikala Selen je važan mineral za naš organizam, iako nam je dnevno potrebna sasvim mala količina od 55 mcg (mikrograma). Poznati je antioksidans, i u kombinaciji sa vitaminom C i E, vitaminom B3 i glutationom, štiti naše ćelije od oštećenja slobodnim radikalima.
Utorak, 24. decembar 2013. Zašto je vitamin C važan za naš organizam? Vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi, neophodan za normalan razvoj i rast organizma, kao i za izgradnju i oporavak tkiva. Vitamin C je poznat po svojim antioksidantnim svojstvima koji sprečavaju štetna dejstva slobodnih radikala.
Ponedeljak, 23. decembar 2013. Koja hrana je najbogatija antioksidansima? Protekle nedelje smo pisali o kafi kao o bogatom izvoru antioksidansa. Koja hrana je još izuzetno bogata antioksidantnim materijama? Kada je voće u pitanju, to su borovnice, crne ribizle, brusnice, maline, jagode, jabuke vrsta "Crveni delišes" i "Greni Smit".
Ponedeljak, 23. decembar 2013. Šta su tačno slobodni radikali? Slobodni radikali se spontano stvaraju u organizmu tokom različitih metaboličkih procesa. Dobro je znati da čak 99% slobodnih radikala u našim ćelijama završi mirno u obliku vode, ali 1% preostalih pravi štetu. Zato organizam poseduje sopstvene mehanizme za odbranu od slobodnih radikala.
Petak, 20. decembar 2013. Kafa je odličan izvor antioksidansa Kafa je bogata polifenolima koji su poznati po svom antioksidantnom dejstvu. Polifenoli čak imaju značajniju ulogu u prevenciji bolesti od vitamina C i E. Isto tako, kafa ima više antioksidantnih svojstava od kakaoa, crnog vina, pa čak i od nekog voća i povrća.
Utorak, 20. avgust 2013. I neobični đumbir sadrži magnezijum Đumbir je svima dobro poznat kao antioksidans, ali on ima protiv-zapaljensko ali i anti-kancerogeno dejstvo. Đumbir u jako maloj količini, u oko 30g, sadrži oko 5% dnevnih potreba za kalijumom, magnezijumom, sadrži i bakar, mangan i vitamin B6 i samo 20 kalorija.
Petak, 17. maj 2013. Spanać ima antikancerogena svojstva Svima je poznato da je spanać jedna od prvih namirnica koju Vam lekar ili nutricionista preporuči ukoliko imate gvožđanu anemiju. U njemu se nalazi gvožđe koje se veoma lako vari i spanać je odličan je izvor vitamina E i C koji dodatno pomažu poboljšavanju krvne slike.
Petak, 10. maj 2013. Crvene jagode bogate antioksidansima Ukoliko ste osoba koja voli jagode onda ste odabrali pravo voće za svoje omiljeno. Jagode sadrže veliku količinu vitamina C, veliki broj antioksidativnih fitonutrijenata sa visokim sadržajem materija koje se bore protiv slobodnih radikala.
Petak, 05. april 2013. Peršun ima antikancerogeno dejstvo Biljka divno tamno zelene boje u sebi sadrži izuzetno zdravu kombinaciju minerala i vitamina. U peršunu možemo naći veliku količini antioksidanasa, materija koje imaju kao glavnu ulogu borbu protiv slobodnih radikala i tako prevenira infekcije ili maligne promene ćelija u ljudskom orgnizmu.
Sreda, 03. april 2013. Naučite da volite avokado zbog svega dobrog što ima da nam pruži Avokado je voće koje spada u onu grupu namirnica koju ili obožavate ili jednostavno ne volite. Ali s obzirom da je u pitanju voćka bogata dobrim mastima, antioksidansima koji štite naš organizam od oboljenja, pre svega od kardiovaskularnih oboljenja i malignih oboljenja.
Sreda, 03. april 2013. Neobično voće bogato dobrim mastima Avokado je voće koje se nalazi na listi namirnica sa najvećim procentom antioksidantnih materija i dobri ulja. Avokado je jedan od najzdravijih proizvoda prirode i u mnogo naučnih ispitivanja se pokazao kao namirnica jedinstvenog sastava.
Ponedeljak, 18. februar 2013. Vitamini i antioksidansi u zelenom čaju čine mnogo za nas Anitioksidansno dejstvo čaja ostvareno je prisustvom vitamina C i E, ali mnogo više aktivnim principom supstanci kao što su katehini i polifenoli. Smatra se da je povoljan učinak čaja na imuni sistem jedan od razloga i manjeg broja malignih bolesti među narodima koji tradicionalno piju zeleni čaj.
Petak, 26. oktobar 2012. Kestenje sadrži male količine oksalata Kestenje sadrži prilično dobru količinu kalorija, skoro duplu količinu u odnosu na gramaću namirnice, pa tako u 100g mesa kestena ima oko 195 kalorija. U kestenju se nalaze vitamin C, kalijum, bakar, magnezijum, aminokiseline i antioksidansi.
Utorak, 16. oktobar 2012. Zeleni čaj i beli luk su bogati antioksidansima Poznato je da u toku dana moramo unisiti tečnost kako bi naš organizam funkcionisao savršeno, i ta tečnost treba biti voda, ali uz vodu u toku dana možemo uneti i zeleni čaj. Zeleni čaj je bogat antioksidansima i čisti naš organizam, posebno pomoću antioksidansa katehina koji oporavlja ćelije jetre.
Petak, 14. septembar 2012. Crveno voće br.3 za danas- Crveno grožđe Nije lako imati dobro i zdravo grožđe danas, jer ovo delikatno voće zahteva pažnju a evo i zašto. Grožđe sadrži dosta kalorija, oko 100 kalorija ima u 150g svežeg grožđa, sadrži vlakna, savršene šećere, vitamin C, vitamin K, kalcijum i natrijum, vitamine B1 i B6.
Četvrtak, 06. septembar 2012. Beli luk snižava nivo hlorovodonične kiseline U belom luku se nalazi i alicin koji se bori protiv kardio-vaskularnih oboljenja tako što jača naš imuni sistem i prevenira infekcije. Beli luk je isto tako povrće koje se nalazi u svim dijetarnim režimima ishrane jer snižava nivo hlorovodonične kiseline u želudcu pa I umiruje osećaj gladi.
Utorak, 28. avgust 2012. Crveno voće vredno svakog pomena agode sadrže i jod, mangan, magnezijum, dijetetska vlakna, kalijum, vitamin K i omega 3 masne kiseline. Ova kombinacija hemijskih elemenata je odlična u borbi protiv bora pa su jagode pravi prirodni eliksir mladosti.
Ponedeljak, 13. avgust 2012. Borovnice vole naše krvne sudove, pa zato zavolimo i mi njih Sve to zahvaljujuci antioksidansu anthocianinu. Antioksidanasi koji se nalaze u kori borovnice (delfinidins, pelargonidis, cianidins, malidins), pa ferulična kiselina, kafeinska kiselina, galska i druge fenolne kiseline su odlična 'terapija' za očuvanje krvnih sudova.
Utorak, 31. jul 2012. Žuti kukuruz bogat antioksidansima Jedna od najzastupljenijih biljaka u svetu ali i u našoj zemlji jeste kukuruz. Kukuruz je biljka koja potiče iz Srednje Amerike i od kako je postao biljka koja se svugde kultiviše tako su počeli i naučnici da se zanimaju, posebno kako da naprave vrstu kukuruza bogatiju antioksidansima.
Utorak, 10. jul 2012. Kajsije sadrže mnogo beta karotena koji čuvaju naše oči Da su naše bake i majke znale da se i u kajsijama nalazi veliki broj beta karotena i antioksidanasa koji pre svega čuvaju naše oči i kožu, možda bi sada svi mi kajsije voleli još više. Ukoliko želite da unesete najveću koncentraciju ovih veoma zdravih materija, kajsije jedete kada su potpuno zrele.
Petak, 08. jun 2012. Antioksidansi iz maka ubrzavaju zarastanje rana Mak koji se koristi u humanoj ishrani, pre svega, sadrži veliku količinu antioksidantnih materija koje pre svega imaju preventivno dejstvo kada su u pitanju zapaljenska oboljenja, ali i maligna oboljenja svih tkiva organizma.
Četvrtak, 31. maj 2012. Boranija reguliše krvni pritisak i deluje antioksidantno Mnoštvo minerala u zelenoj boraniji utiču na naš metabolizam i pomažu mu da efikasnije radi. Gvožđe kalcijum, magnezijum, kalijum i mangan su veoma bitni za normalno funkcionisanje našeg baznog metabolizma.
Petak, 11. maj 2012. Jagode bogate antioksidansima nas štite od malignih oboljenja Kada se u organizmu nađe prevelika količina slobodnih radikala može doći do veoma ozbiljnih oštećenja ćelija pa čak i do menjanja normalne ćelije u malignu, jer je dobro poznato da su slobodni radikali i manjak antioksidativnih materija u organizmu povećava rizik od nastanka malignih oboljenja.
Petak, 11. maj 2012. Jagodama crvenu boju daju antioksidantne materije Ukoliko ste osoba koja voli jagode onda ste odabrali pravo voće za svoje omiljeno. Jagode sadrže veliku količinu vitamina C, veliki broj antioksidativnih fitonutrijenata. Jarku i prelepu crvenu boju jagodama upravo i daju ti antioksidansi.
Sreda, 04. april 2012. Kakao je veoma snažan antioksidans U kakao zrnu se nalazi duplo više antioksidanasa nego crno vino i tri puta više nego što to sadrži zeleni čaj. Borovnice su voće koje je na prvih 3 mesta na listi voća koje sadrži antioksidanse, ali u borovnicama se nalazi 32 antioksidansa a u kakao plodu 621.
Petak, 09. mart 2012. Crveno vino podseća na ljudsku krv U crnom vinu se nalaze antioksidanti i polifenoli, najači od njih-resveratol, koji zajedno čine da se redovnim i umerenim unosom crnog vina preveniraju visoke vrednosti lošeg holesterola, preveniraju se krvni ugrušci i oboljenja srca.
Ponedeljak, 28. novembar 2011. Kikiriki stimuliše rad debelog creva Kikiriki sadrži nutrijente koji, po istraživanjima, smanjuju rizik od maligniteta kolona za 58% kod žena i 27% kod kuškaraca. Folati i antioksidansi is kikirikija stvaraju odličnu ravnotežu hemijskih elemenata koji stimulišu noramalan rad creva i naravno sprečavaju stvaranje maligniteta.
Utorak, 22. novembar 2011. Mak nas štiti od zapaljenjskih oboljenja Mak koji se koristi u humanoj ishrani sadrži veliku količinu antioksidantnih materija koje pre svega imaju preventivno dejstvo kada su u pitanju zapaljenska oboljenja, ali i maligna oboljenja svih tkiva organizma.