Zdravija ishrana uz pomoć zamena za popularnu hranu

Veličina:
AAA

Želite da počnete zdravije da se hranite, ali ne znate odakle da počnete? Možete pokušati da postepeno uvodite promene u vašu ishranu tako što ćete, za početak, hranu koju volite (a trebalo bi da je izbegavate) zameniti zdravijim alternativama o kojima govorimo danas.

  • Probajte da puter i rafinisana ulja zamenite kokosovim i maslinovim uljem. Smatra se da pojedine masti u kokosovom ulju poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje i podstiču sagorevanje masti. Maslinovo ulje takođe ostaje jedno od najpopularnijih zdravih ulja, koje se preporučuje zbog visokog sadržaja omega-3.
  • Nedavno smo pisali o javorovom sirupu i o tome kako bi ovaj zaslađivač mogao da zameni beli šećer. Činjenica je da 67% javorovog sirupa čini saharoza, ali je ipak reč o 33% manje šećera u odnosu na običan šećer. Javorov sirup takođe predstavlja dobar izvor antioksidansa.
  • Umesto običnog krompira, možete probati da koristite slatki krompir (batat). Krompir sam po sebi nije loš ako se jede umereno, ali ako izbegavate ugljene hidrate, a želite da unesete više korisnih nutrijenata, radije birajte batat.
  • Ako ne možete da zamislite dan bez čokolade, umesto mlečne, jedite crnu čokoladu sa visokim postotkom kakaoa. Crna čokolada obezbeđuje više antioksidansa, dok istovremeno sadrži manje šećera, a nešto više vlakana. Takođe možete pokušati da sami napravite čokoladu.
  • Da li znate da karfiol može da posluži kao zamena za pirinač? Karfiol sadrži malo ugljenih hidrata (4 g na 100 g kuvanog karfiola) i kalorija (23 kCal/100 g), a mnoštvo vitamina (naročito vitamina C i vitamina B-kompleksa). Da biste napravili "karfiol-pirinač", isitnite jednu veću glavicu sirovog karfiola u multipraktiku ili ga izrendajte, i potom ga sotirajte na jednoj kašiki ulja. Poklopite potom tiganj ili šerpu u kojoj spremate karfiol-pirinač i kuvajte još 5 minuta uz povremeno mešanje. Začinite po želji.

Tagovi: antioksidansi nutrijenti omega-3 masne kiseline šećer

Čitajte dalje


Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94827 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
2223242526
27
28
293031    
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: