doktor.rs logo
Login Register
  • Naslovna
  • Vesti
  • Zdravlje AŠ
  • Forum
  • Kontakt
  • Slagalica
Čaša vina dnevno za bolje zdravlje?

Čaša vina dnevno za bolje zdravlje?

Sve je više istraživanja koja potvrđuju povoljan uticaj vina na zdravlje. Za početak, grožđe, a samim tim i vino, bogato je polifenolima koji ublažavaju zapaljenja i smanjuju oksidativni stres u organizmu.

Može li med da poboljša kardiovaskularno zdravlje?

Može li med da poboljša kardiovaskularno zdravlje?

Med se najčešće preporučuje kao prirodno sredstvo za jačanje imuniteta i ublažavanje simptoma prehlade, ali zanimljivo je da ovaj pčelinji proizvod povoljno deluje i na nivoe lipida u krvi...

Kod kojih tegoba pomažu bobice aronije?

Kod kojih tegoba pomažu bobice aronije?

Poslednjih godina sve više se može se čuti o lekovitosti aronije. Ovo bobičasto voće poreklom je iz Severne Amerike, a vremenom je počelo da se gaji i u Evropi...

Pirinač kao važan sastojak zdrave ishrane?

Pirinač kao važan sastojak zdrave ishrane?

Pirinač spada u najstarije žitarice budući da se uzgaja već preko 5000 godina. Bogat je ugljenim hidratima, sadrži male količine proteina i skoro da ne sadrži masti...

Lubenica - idealno letnje osveženje i eliksir mladosti za kožu i krvne sudove

Lubenica - idealno letnje osveženje i eliksir mladosti za kožu i krvne sudove

Osim što će nam tokom vrućina pomoći da nadoknadimo izgubljenu tečnost, lubenica će nam istovremeno obezbediti mnoštvo vitamina, minerala i antioksidansa...

Crni biber kao začin i kao lek?

Crni biber kao začin i kao lek?

Biber je jedan od najpoznatijih začina na svetu, ali osim što jelima dodaje karakterističnu aromu, ovaj začin poseduje i brojna povoljna zdravstvena svojstva...

Zašto je sve zdravo jesti pistaće?

Zašto je sve zdravo jesti pistaće?

Pistaći su bogati antioksidansima, kao i vitaminima B-kompleksa i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa, bakra i mangana. Sadrže i l-arginin koji arterije čini elastičnijima i smanjuje rizik od formiranja krvnih ugrušaka...

Treba vam više proteina? Ovo su namirnice za vas!

Treba vam više proteina? Ovo su namirnice za vas!

Veći unos proteina može nam pomoći ukoliko želimo da izgradimo mišiće, izgubimo koje kilo viška i uopšte da budemo sitiji posle obroka. Ranija istraživanja pokazala su da ishrana bogata proteinima pomaže u regulaciji nivoa triglicerida i ukupnog holesterola u krvi...

Zašto je sve zdravo jesti kakao?

Zašto je sve zdravo jesti kakao?

Kakao je najpoznatiji kao sastojak čokolade, ali se, verovali ili ne, u prošlosti najviše koristio upravo zbog povoljnih efekata po zdravlje. Koji su to povoljni efekti?

Zašto je dobro redovno jesti orašaste plodove?

Zašto je dobro redovno jesti orašaste plodove?

Iako su bogati mastima (a samim tim i kalorijama), ukoliko se umereno konzumiraju, orašasti plodovi će obogatiti vašu ishranu i doprineti boljem zdravlju...

5 razloga zašto je dobro jesti luk

5 razloga zašto je dobro jesti luk

Bilo da je reč o belom, crvenom ili crnom luku, ovo povrće zaista povoljno utiče na zdravlje. Sadrži manje količine vitamina i minerala i obilje antioksidansa...

Jaja smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti?

Jaja smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti?

Iako sadrže holesterol, jaja bi mogla da budu značajno oružje u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti - ovo je zaključak nedavne studije kineskih i britanskih naučnika koji su ispitivali povezanost između konzumiranja jaja i kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Detoks napitak za hladne zimske dane

Detoks napitak za hladne zimske dane

Napitak čiji recept danas delimo sa vama pomoći će vam da pročistite organizam, ubrzate metabolizam i povećate nivo energije. Najbolje je da ga pijete 20 minuta pre doručka ili ručka...

Kako proteini biljnog porekla štite srce?

Kako proteini biljnog porekla štite srce?

Da biste smanjili rizik od kardiovaskularnih oboljenja, trebalo bi da u ishranu uključite što više namirnica biljnog porekla. Kako ova hrana može da unapredi kardiovaskularno zdravlje?

12 najzdravijih namirnica koje redovno treba jesti

12 najzdravijih namirnica koje redovno treba jesti

Danas govorimo o hrani koja se prema anketama i istraživanjima smatra najzdravijom i koju bi bilo dobro da uključite u svakodnevnu ishranu. Verovali ili ne, nije reč o novim i skupim egzotičnim supernamirnicama, već o namirnicama koje su nam uglavnom lako dostupne.

Može li nivo HDL holesterola biti previsok?

Može li nivo HDL holesterola biti previsok?

Kada je nivo HDL holesterola u pitanju, najčešće se govori o problemu niskog HDL (dobrog) holesterola. Međutim, visok nivo HDL holesterola isto može nepovoljno da deluje na kardiovaskularno zdravlje...

Jednostavan trik za duži i zdraviji život

Jednostavan trik za duži i zdraviji život

Prethodno pomenuta studija o sedenju i njegovom nepovoljnom uticaju po zdravlje donela je i neke optimistične zaključke. Šta se dešava ukoliko počnemo manje da sedimo tokom dana?

Hodanje reguliše nivoe lipida u krvi

Hodanje reguliše nivoe lipida u krvi

Prema rezultatima nedavnog istraživanja, više kretanja, pa čak i samo stajanja, umesto sedenja povoljno utiče na kardiovaskularno zdravlje i metabolizam.

Karvakrol iz origana smanjuje holesterol?

Karvakrol iz origana smanjuje holesterol?

Pojedine studije pokazale su da bi karvakrol, aktivni sastojak origana, mogao da pomogne u regulaciji nivoa holesterola u krvi tj. da poviši nivo HDL i smanji nivo LDL holesterola.

Koje namirnice pomažu u regulaciji nivoa holesterola?

Koje namirnice pomažu u regulaciji nivoa holesterola?

Pojedine namirnice aktivno doprinose regulaciji nivoa holesterola i njihovim uključivanjem u uravnoteženu ishranu možemo držati holesterol pod kontrolom...

Koji su uzroci povišenog nivoa holesterola?

Koji su uzroci povišenog nivoa holesterola?

Primarni uzrok povišenog holesterola je genetika, ali se povišeni nivoi holesterola mogu javiti i usled dijabetesa, bolesti jetre ili bubrega, smanjene aktivnosti štitne žlezde...

Koja je uloga holesterola u organizmu?

Koja je uloga holesterola u organizmu?

Holesterol je važna supstanca za naš organizam - nalazi se u svakoj telesnoj ćeliji, ima važnu ulogu u varenju hrane (tj. u sintezi žučnih kiselina), neophodan je za stvaranje hormona i sintezu vitamina D...

Cimet umanjuje štetne efekte masne hrane?

Cimet umanjuje štetne efekte masne hrane?

Nedavno smo govorili o tome kako cimet pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi. Međutim, pokazalo se da cimet može da pomogne i u kontroli nivoa lipida u krvi.

Kod kojih tegoba pomaže korijander?

Kod kojih tegoba pomaže korijander?

Seme korijandera se može koristiti za ublažavanje pojedinih zdravstvenih tegoba kao što su problemi sa varenjem, nadutost i zatvor. Kod kojih još zdravstvenih stanja pomaže korijander?

5 superzdravih začina koje morate imati u kuhinji

5 superzdravih začina koje morate imati u kuhinji

Začini i začinske biljke osim što poboljšavaju ukus jela i napitaka, pomažu i kod mnogih zdravstvenih tegoba. Danas govorimo o 5 glavnih začina koje bi bilo dobro da imate u kuhinji i redovno koristite u pripremi hrane.

Na koje sve načine nar poboljšava naše zdravlje?

Na koje sve načine nar poboljšava naše zdravlje?

Nar se već hiljadama godina koristi u Južnoj Americi, na Bliskom Istoku i u Aziji za ublažavanje gastrointestinalnih tehoba. Blagotvorna svojstva nara potvrđena su i naučnim istraživanjima.

Orasi i lešnici za jači imuni sistem

Orasi i lešnici za jači imuni sistem

Orasi, lešnici, indijski orasi i kikiriki osim što pomažu u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, jačaju imunitet i smanjuju podložnost infekcijama za 75%.

U kojoj meri orašasti plodovi smanjuju rizik od hroničnih oboljenja?

U kojoj meri orašasti plodovi smanjuju rizik od hroničnih oboljenja?

Da bi utvrdili zdravstvene efekte lešnika, oraha, indijskih i makadamija oraha, pinjola i kikirikija na zdravlje, britanski i norveški naučnici su uzeli u obzir 29 studija u kojima je učestvovalo preko 800.000 ispitanika.

Od kojih bolesti nas štite orašasti plodovi?

Od kojih bolesti nas štite orašasti plodovi?

Orašasti plodovi obiluju antioksidansima, mineralima, vlaknima i nezasićenim masnim kiselinama, što ih čini vrlo hranljivim i zdravim međuobrokom, kao i desertom.

Artičoka olakšava varenje masti

Artičoka olakšava varenje masti

Artičoka je pravi saveznik tokom dana praznika pošto poboljšava varenje i ublažava mamurluk. Ova biljka poboljšava funkcije jetre i lučenje žuči i zahvaljujući tome podstiče varenje masti.

5 sjajnih efekata amaranta na naše zdravlje

5 sjajnih efekata amaranta na naše zdravlje

Pozitivni efekti amaranta na zdravlje bili su predmet proučavanja brojnih naučnih studija. Prema studiji iz 2008. pojedini sastojci u amarantu pomažu u regulaciji visokog krvnog pritiska.

7 važnih nutrijenata kojima obiluje amarant

7 važnih nutrijenata kojima obiluje amarant

Napomenuli smo da amarant obiluje mineralima - sto grama kuvanog amaranta sadrži 2.1 mg gvožđa i samim tim podmiruje 12% dnevnih potreba za ovim mineralom.

5 razloga da redovno jedete tahini

5 razloga da redovno jedete tahini

Semenke susama sadrže lignane sezamin i sezamol koji nam pomažu u održavanju telesne težine. Za ove aktivne sastojke istraživanja su pokazala i da pomažu u regulaciji nivoa holesterola.

Jo-jo efekat povećava kardiovaskularni rizik?

Jo-jo efekat povećava kardiovaskularni rizik?

Brzo gubljenje viška kilograma i potom vraćanje izgubljenih kilograma (tzv. jo-jo efekat) ne samo što trud da se telesna težina smanji čini uzaludnim, već i loše utiče po zdravlje.

Šipak u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja

Šipak u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja

Zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa, šipurak može da pomogne u snižavanju nivoa holesterola i sistolnog (gornjeg) krvnog pritiska, čije povišene vrednosti predstavljaju faktore rizika za pojavu kardiovaskularnih oboljenja.

Bolje varenje uz manje, a češće obroke?

Bolje varenje uz manje, a češće obroke?

Manji, češći obroci olakšavaju proces varenja. Ovakav režim ishrane preporučuje se kod problema sa nadutošću, otežanim varenjem i kod lošeg apetita, naročito kod starijih osoba.

Bademi smanjuju rizik za nastanak kamena u žuči?

Bademi smanjuju rizik za nastanak kamena u žuči?

Podaci sakupljani 20 godina na slučajevima preko 80.000 žena pokazali su da bi redovno konzumiranje badema moglo da smanji rizik za nastanak kamena u žuči.

8 vitamina i minerala koje sadrže bademi

8 vitamina i minerala koje sadrže bademi

Bademi sadrže obilje vitamina i minerala, kao i zdrave, nezasićene masne kiseline i dijetetska vlakna. Šaka badema podmiriće 50% dnevnih potreba organizma za biotinom i 32% za vitaminom E.

Koji sastojak u jajima povoljno utiče na pamćenje?

Koji sastojak u jajima povoljno utiče na pamćenje?

Žumance jajeta sadrži fosfatidilholine, lipide koji podstiču stvaranje neurotransmitera acetilholina u mozgu. Sam acetilholin igra ključnu ulogu u moždanim aktivnostima.

Jaja povećavaju nivo HDL holesterola?

Jaja povećavaju nivo HDL holesterola?

Osobe koje imaju viši nivo HDL holesterola obično imaju manji rizik od srčanih bolesti, šloga i raznih drugih zdravstvenih problema. HDL holesterol uklanja loš, LDL holesterol iz krvi i transportuje ga u jetru gde se on prerađuje.

Jaja ipak ne povećavaju rizik od srčanih oboljenja?

Jaja ipak ne povećavaju rizik od srčanih oboljenja?

Zbog holesterola koji sadrže, jaja su dugo bila na listi namirnica koje bi trebalo izbegavati jer mogu da povećaju rizik od srčanih oboljenja. Od tada je više studija istraživalo ovu povezanost.

Kako avokado pomaže u regulaciji nivoa lipida u krvi?

Kako avokado pomaže u regulaciji nivoa lipida u krvi?

Povišeni nivoi holesterola i triglicerida predstavljaju faktore rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Uravnotežena ishrana uz konzumiranje pojedinih namirnica kao što je avokado može bitno da pomogne u regulaciji nivoa lipida u krvi.

Oblik tela ukazuje na rizik od kardiovaskularnih oboljenja

Oblik tela ukazuje na rizik od kardiovaskularnih oboljenja

Nedavna američka studija pokazala je da je deo tela na kom nam se najviše nakupljaju masne naslage pouzdaniji pokazatelj moguće kardiovaskularne bolesti u budućnosti nego težina ili indeks telesne mase.

Zašto bi još trebalo redovno da jedemo mahunarke?

Zašto bi još trebalo redovno da jedemo mahunarke?

Više studija kanadskih naučnika pokazalo je da redovno konzumiranje sočiva, leblebija i pasulja pomaže u borbi protiv gojaznosti zahvaljujući tome što ove mahunarke produžavaju osećaj sitosti.

Kako kupus doprinosi kardiovaskularnom zdravlju?

Kako kupus doprinosi kardiovaskularnom zdravlju?

Crveni kupus je bogat antocijaninima koji ne samo što imaju antikancerogena svojstva, već mogu i da ublaže zapaljenja koja dovode do kardiovaskularnih oboljenja.

Od kojih nas oboljenja štite fitosteroli i vitamin E?

Od kojih nas oboljenja štite fitosteroli i vitamin E?

Suncokretove semenke sadrže fitosterole za koje su istraživanja pokazala da mogu da smanje nivo holesterola u krvi i na taj način snize rizik od razvoja kardiovaskularnih oboljenja.

Koje su prednosti biljnog mleka?

Koje su prednosti biljnog mleka?

Ukoliko vam mleko stvara probleme sa varenjem ili izbegavate mlečne proizvode iz nekog drugog razloga, verovatno ste probali sojino ili neka druga biljna mleka. Ukoliko još niste, evo nekoliko razloga zbog kojih bi to trebalo da učinite.

Orašasti plodovi smanjuju rizik od kamena u žučnoj kesi

Orašasti plodovi smanjuju rizik od kamena u žučnoj kesi

Rezultati dvadesetogodišnje Nurses' Health studije u kojoj je učestvovalo čak 80.000 žena pokazali su u kojoj meri konzumiranje orašastih plodova smanjuje rizik za pojavu kamena u žučnoj kesi.

Smanjite rizik od kamena u žučnoj kesi pomoću ishrane

Smanjite rizik od kamena u žučnoj kesi pomoću ishrane

Stručnjaci smatraju da bi izbalansirana ishrana bogata voćem i povrćem, i integralnim žitaricama koje obiluju biljnim vlaknima mogla da smanji rizik od pojave kamena u žučnoj kesi.

Orasi pomažu u regulaciji nivoa holesterola?

Orasi pomažu u regulaciji nivoa holesterola?

Iako se orasi često nalaza na listi zabranjenih namirnica kod osoba sa povišenim holesterolom, istraživanja su pokazala da orasi zapravo pomažu u regulaciji nivoa lipida u krvi.

4 razloga da češće jedete brokoli

4 razloga da češće jedete brokoli

Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, brokoli pomaže u regulaciji nivoa holesterola u krvi. Takođe, kao i ostalo povrće iz porodice kupusnjača, brokoli sadrži fitonutrijente koji pomažu organizmu da se oslobodi od toksina.

5 važnih nutrijenata kojima obiluju jabuke

5 važnih nutrijenata kojima obiluju jabuke

Jabuka je s razlogom jedna od najpopularnijih voćki, budući da osim osvežavajućeg slatko-kiselkastog ukusa u sebi krije i važne vitamine i minerale, antioksidanse i vlakna.

Koji su efekti većeg unosa vlakana na zdravlje?

Koji su efekti većeg unosa vlakana na zdravlje?

Povoljno dejstvo većeg unosa vlakana na zdravlje ne završava se na prevenciji plućnih bolesti. Ranija istraživanja su pokazala da vlakna pomažu i u prevenciji dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih oboljenja.

Kako nas heljda štiti od kardiovaskularnih oboljenja?

Kako nas heljda štiti od kardiovaskularnih oboljenja?

Istraživanja su pokazala da osobe kod kojih je heljda svakodnevno zastupljena u ishrani obično imaju niži nivo LDL holesterola, kao i manje šanse za razvoj hipertenzije.

Kako kurkuma pomaže kod povišenog holesterola?

Kako kurkuma pomaže kod povišenog holesterola?

Kada se kurkuma koristi kao začin, ona podstiče proizvodnju i izlučivanje žuči i samim tim olakšava probavljanje masti iz hrane. Aktivni sastojak kurkumin takođe pomaže kod povišenih nivoa lipida u krvi.

Kako crno vino čuva zdravlje našeg srca?

Kako crno vino čuva zdravlje našeg srca?

Crno vino sadrži flavonoide i saponine koji štite organizam od kardiovaskularnih oboljenja, kao i resveratrol, jedan od najmoćnijih antioksidansa koji pomaže našem organizmu da ukloni zasićene masti nakupljene u arterijama.

Kako leblebije pomažu u regulaciji nivoa lipida u krvi?

Kako leblebije pomažu u regulaciji nivoa lipida u krvi?

Zbog velike količine dijetarnih vlakana (8 g u 100 g leblebija), leblebije podstiču funkcije digestivnog trakta. Isto tako, jedna trećina tih vlakana je rastvorljiva a upravo taj tip se povezuje sa pozitivnim dejstvom na kardiovaskularni sistem.

Kako kesten pomaže u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja?

Kako kesten pomaže u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja?

Kesten predstavlja dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina poput oleinske kiseline (omega-9) i palmitoleinske kiseline (omega-7), a uz to je bogat i vlaknima.

Kako čija semenke podržavaju kardiovaskularno zdravlje?

Kako čija semenke podržavaju kardiovaskularno zdravlje?

Visok sadržaj vlakana u čija semenkama pomaže nam da se duže osećamo sitima, smanjuje potrebu za hranom, što može da nam pomogne u borbi sa viškom kilograma.

Čaša soka od brusnice dnevno za zdravu jesen i zimu

Čaša soka od brusnice dnevno za zdravu jesen i zimu

Brusnice predstavljaju dobar izvor vitamina C, vitamina E, kalijuma i mangana, a sadrže i niz raznih fitonutrijenata koji imaju antiinflamatorno i potencijalno antikancerogeno dejstvo.

Kako probiotici doprinose zdravlju našeg organizma?

Kako probiotici doprinose zdravlju našeg organizma?

Osim što pomažu kod problema sa varenjem, nadutošću, dijarejom i opstipacijom, stručnjaci veruju i da probiotici jačaju naš imuni sistem i smanjuju simptome intolerancije na pojedine namirnice.

Šta se zbiva u organizmu kad prestanemo da pijemo alkohol?

Šta se zbiva u organizmu kad prestanemo da pijemo alkohol?

Nedavna studija pokazala je šta se dešava u organizmu kada ljudi koji konzumiraju alkohol umereno često prestanu da piju alkoholna pića tokom 4 nedelje.

10 razloga zašto tokom dana treba jesti bademe

10 razloga zašto tokom dana treba jesti bademe

Bademi sadrže zdrave, nezasićene masne kiseline, dijetetska vlakna i mnoštvo bioaktivnih molekula poput fitosterola i antioksidansa, koji mogu da pomognu u prevenciji bolesti kardiovaskularnog sistema.

Čaša crnog vina dnevno za zdravo srce

Čaša crnog vina dnevno za zdravo srce

Prema nedavnoj studiji izraelskih istraživača, osobe koje imaju običaj da popodne uz obrok popiju čašu crnog vina, čine odličnu stvar za svoj kardiovaskularni sistem i zdravlje uopšte.

Jelo sa bundevom koje čuva srce

Jelo sa bundevom koje čuva srce

Bundeva je idealan sastojak supa i čorbi, salata, kao i deserta - pečena bundeva sama po sebi je zdrav i lagan desert. Koje je vaše omiljeno jelo sa ovim ukusnim povrćem?

Rooibos čaj za kardiovaskularno zdravlje

Rooibos čaj za kardiovaskularno zdravlje

Čaj od crvenog grma može pomoći u prevenciji visokog krvnog pritiska. Rooibos takođe sadrži polifenole koji sprečavaju nastanak zapaljenja i smanjuju rizik od nastanka ateroskleroze.

Kako antioksidansi iz šargarepe štite srce?

Kako antioksidansi iz šargarepe štite srce?

Više studija je pokazalo da se ishrana bogata karotenoidima (kojima šargarepa obiluje) može povezati sa manjim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja.

Orasi i kardiovaskularno zdravlje

Orasi i kardiovaskularno zdravlje

Ranija istraživanja pokazala su da konzumiranje oraha u okviru uravnotežene ishrane koja se preporučuje za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja smanjuje nivo holesterola u krvi.

5 razloga da počnete da jedete lanene semenke

5 razloga da počnete da jedete lanene semenke

Semenke lana obiluju mineralima, omega-3 masnim kiselinama i rastvorljivim vlaknima, a svi ovi sastojci doprinose zdravlju kardiovaskularnog i digestivnog sistema.

Povoljna dejstva kapsaicina na naše zdravlje

Povoljna dejstva kapsaicina na naše zdravlje

Nedavno istraživanje je pokazalo da nam konzumiranje jela sa ljutom paprikom pomaže duže da živimo, ali to nije jedino povoljno dejstvo ovog začina. Kapsaicin, aktivni sastojak ljute paprike ima značajno antiinflamatorno i analgetsko dejstvo.

Šaka badema dnevno za zdravo srce

Šaka badema dnevno za zdravo srce

Bademi smanjuju rizik od srčanih oboljenja, i njihovo prisustvo u ishrani povezuje se sa poboljšanjem nivoa masnoća u krvi i uopšte unapređenjem zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Tikvice za bolje kardiovaskularno zdravlje

Tikvice za bolje kardiovaskularno zdravlje

Tikvice sadrže nutrijente koji pomažu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema. Najpre je to kalijum, važan mineral koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

Lubenica u borbi protiv srčanih oboljenja

Lubenica u borbi protiv srčanih oboljenja

Prema studiji Univerziteta Perdju visok sadržaj likopena u lubenici mogao bi da smanji rizik od srčanih oboljenja. Na kardiovaskularno zdravlje povoljno utiču i dve aminokiseline koje se nalaze u lubenici.

Povoljna dejstva žalfije na organizam

Povoljna dejstva žalfije na organizam

Čaj od žalfije tradicionalno se koristi za ublažavanje simptoma prehlade, kod nervoze i digestivnih smetnji. Žalfija je bogata antiinflamatornim sastojcima i antioksidansima koji štite ćelije organizma od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Grejpfrut povoljno utiče na nivoe lipida u krvi

Grejpfrut povoljno utiče na nivoe lipida u krvi

Crveni grejpfrut sadrži sjajnu kombinaciju vitamina C, kalijuma, likopena, holina i vlakana, a svi ovi sastojci doprinose zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Koja je ključna uloga hroma u organizmu?

Koja je ključna uloga hroma u organizmu?

Nedostatak hroma može dovesti do povećanog nivoa glukoze u krvi, povećanog nivoa holesterola i triglicerida, što povećava rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa.

Hipertenzija i preporuke za ishranu

Hipertenzija i preporuke za ishranu

Prva stvar koju treba da učinite kada je reč o ishrani kod hipertenzije jeste da smanjite so na minimum. Obratite pažnju koliko solite jela, nikako ne dosoljavajte, i čitajte sastav na prehrambenim proizvodima. Jedite dosta voća i povrća, a izbegavajte masnu hranu, bogatu holesterolom.

5 porcija dnevno za zdravo srce

5 porcija dnevno za zdravo srce

Preporučuje se da dnevno pojedete najmanje 5 porcija voća i povrća, naročito ukoliko imate srčanih problema. Voće i povrće se pokazalo kao zaštitni faktor po kardiovaskularni sistem (i to pre svega borovnice, pomorandže, papaja, zatim brokoli, spanać i paradajz).

Pinjoli smanjuju rizik od srčanih oboljenja

Pinjoli smanjuju rizik od srčanih oboljenja

Poznato je da su orašasti plodovi inače korisni za zdravlje kardiovaskularnog sistema, a ovo je slučaj i sa pinjolima. Pinjoli su bogati hranljivim materijama, sadrže zdrave masti, bogati su vlaknima, kao i antioksidantnim vitaminima i mineralima koji su zdravi za srce.

Povoljna dejstva hidroksitirozola

Povoljna dejstva hidroksitirozola

Hidroksitirozol je antioksidans koji se nalazi u maslinama i igra ključnu ulogu kada je reč o povoljnom dejstvu maslinovog ulja po naše zdravlje. Ovaj antioksidans deluje protiv-zapaljenski, povoljno deluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjuje nivo lošeg holesterola.

Kako vino pomaže kod stomačnih problema?

Kako vino pomaže kod stomačnih problema?

Studija sprovedena u Nemačkoj pokazala je da umereno konzumiranje vina može da smanji rizik od infekcije helikobakterom, koja je usko povezana sa gastritisom i čirom na želucu i duodenumu.

Čaša crnog vina dnevno za zdravo srce

Čaša crnog vina dnevno za zdravo srce

Naučnici su dugo bili začuđeni pred manjim brojem kardiovaskularnih bolesti i niskim nivoom holesterola kod Francuza, iako francuska hrana sadrži dosta zasićenih masti. Mnoge studije su zaključile da je to upravo zbog redovnog konzumiranja crnog vina.

Kurkuma pomaže kod probavnih smetnji

Kurkuma pomaže kod probavnih smetnji

Kada se kurkuma koristi kao začin, ona poboljšava probavu i smanjuje nadimanje. Takođe, podstiče proizvodnju i izlučivanje žuči i samim tim olakšava probavljanje masti iz hrane.

Zašto su masnoće važne za naš organizam

Zašto su masnoće važne za naš organizam

Pored eritrocita, leukocita i sedimentacije, nivoa šećera u krvi, analize koje odrežuju nivo masnoća u krvi su najčešće laboratorijske analize koje se rade u našoj zemlji. Holesterl i trigliceridi su svima već poznate reči ali koliko znamo o tome šta oni zapravo predstavljaju.

Avokado snižava vrednosti lošeg holesterola

Avokado snižava vrednosti lošeg holesterola

Monozasićene masti koje se nalaze u mesu avokada su zapravo najvebitniji deo ovog voća. Ove masti su zdrave po naš organizam i one utiču na ukupan holesterol. Hrana poput avokada, bogata nezasićenim mastima, tj. masnim kiselinama čini da se snizi nivo LDL holesterola.

Svako jutro se pogledajte pažljivo u ogledalo

Svako jutro se pogledajte pažljivo u ogledalo

Pogledajte se u ogledalo i pogledajte da li su Vaši očni kapci otečeni ili su promenjene boje ili se po njima skupljaju bele naslage u vidu grizlica. Ovo je znak povišenih masnoća u organizmu, triglicerida i holesterola pre svega.

Malo đumbira puno zdravlja za nas

Malo đumbira puno zdravlja za nas

Poslednjih desetak godina, đumbir je sa puno razloga postala jedna od najčešće korišćenih začinskih biljaka i u našoj zemlji. Polako i sigurno se uvlačio u naša jela, a ako do sada niste znali, danas ćete saznati zašto je to dobro po naše zdravlje.

Pinjole propržite i čuvajte u frižideru

Pinjole propržite i čuvajte u frižideru

Kod nas se pinjole mogu sresti kao sastojak salate ili tople paste u restoranu, u prodavnicama koje prodaju neobičnije namirnice. Pinjole sadrže nezasićene i jako dobre masti koje snižavaju nivo ukupnog lošeg holesterola i na taj način preveniraju oboljenaj kardio-vaskularnog sistema ali i bubrega.

Hormoni pomažu stvaranje esencijalnih masnih kiselina

Hormoni pomažu stvaranje esencijalnih masnih kiselina

U drugoj grupi humanih hormona nalaze se prostaglandini, prostaciklini i tromboksan. Ova grupa hormona se naziva i grupa lokalnih hormona, hormoni koji stimulišu stvaranje esencijalnih masnih kiselina u ljudskom organizmu. Regulišu rad imunog sistema, centralnog nervnog sistema.

Naše vene i arterije obožavaju ljubičasti kupus

Naše vene i arterije obožavaju ljubičasti kupus

U manje od 100 g sirovog ljubičastog kupusa se nalazi 3 g vlakana, što je oko 10% preporučene dnevne količine za jednu odraslu osobu. Vlaknasta hrana reguliše nivo holesterola i obezbeđuje nesmetan protok krvi kroz naše vene i arterije.

Kokosovo mleko uništava viruse i bakterije

Kokosovo mleko uništava viruse i bakterije

Kokosovo mleko sadrži i laurinsku kiselinu, masnu kiselinu, koja ima značajnu ulogu u održavanju našeg imunog odgovora na visokom nivou. Laurinska kiselina kada se nalazi u našem organizmu direktno aktivira supstancu pod nazivom monolaurin koja uništava viruse i bakterije.

Izbegavajte peciva od belog brašna ili povećajte količinu susama

Izbegavajte peciva od belog brašna ili povećajte količinu susama

Susam sadrži lignan i sezamolin koji direktno utiču na smanjenje nivoa ukupnog holesterola u krvi. Redovnim unosom susama možemo u velikoj meri prevenirati pad imuniteta i poboljšavati oksidativne procese u organizmu.

Pektin je magični sastojak svake jabuke

Pektin je magični sastojak svake jabuke

Jabuke u velikoj meri smanjuju rizik od nastanka raka debelog creva, prostate i pluća. Najpre zbog velike količine vitamina C koji sadrži, jabuka povoljno deluje i na osobe sa srčanim oboljenjima, povišenim holesterolom i raznim neurološkim oboljenjima.

Pistaći smanjuju vrednosti lošeg holesterola u krvi

Pistaći smanjuju vrednosti lošeg holesterola u krvi

Možda i najvažniji element koji pistaći sadrže jeste oleinska kiselina. Redovan unos ove kisleine će smanjivati nivo ukupnog ali pre svega lošeg holesterola (LDL holesterol) a u isto vreme će s epodizati nivo dobrog holesterola (HDL holesterol).

Crvena cvekla štiti naše crveno srce

Crvena cvekla štiti naše crveno srce

Vitamin A koji možete uneti putem cvekle će prevenirati oboljenja oka, a posebno stvaranje katarakte. Vlakna koja se nalaze u cvekli pomažu smanjenju nivoa holesterola i triglicerida, koji su glavni uzročnici aterosklerotičnih promena na krvnim sudovima.

Slatki cimet čuva naše srce i snižava šećer u krvi

Slatki cimet čuva naše srce i snižava šećer u krvi

Veliki broj naučnih istraživanja je potvrdio da cimet reguliše nivoa šećera u krvi, što ga čini savršenim začinom za sve osobe koje boluju od šećerne bolesti, jer cimet na najprirodniji način snižava nivo šećera u krvi ali i podiže nivo našeg raspoloženja i održava dnevnu energiju na visokom nivou.

Dve dobre i jedna loša vest kada je u pitanju čokolada

Dve dobre i jedna loša vest kada je u pitanju čokolada

Oleinska kiselina je jedna od zdravih masti koje se nalaze i u maslinovom ulju, stearinska kiselina je zasićena masnoća koja snižava nivo holesterola dok je palmitinska kiselina ta koja povećava rizik od nastanka oboljenja srca.

Čokolada je odlična za Vaše srce

Čokolada je odlična za Vaše srce

Čokolada sadrži flavonoide i to vrstu flavonoida koji se mogu samo naći u zrnima kakaoa, nema ih u drugim biljkama i proizvodima. Crna čokolada, koja sadrži 70% kakao udela, snižava krvni pritisak i nivo lošeg holesterola u krvi i na taj način prevenira oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Paradajz čuva srce, oči i štiti nas od infekcija

Paradajz čuva srce, oči i štiti nas od infekcija

Paradajz sadrži likopen, antioksidans koji prevenira oštećenje ćelija. Kalijum koji se nalazi u paradajzu prestavlja dozu zdravlja za naše srce i stimuliše proces stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Jedna od mnogih kiselina koje se nalaze u paradajzu ima moć snižavanja holesterola u krvi.

Jedite bademe i kada ste na dijeti

Jedite bademe i kada ste na dijeti

Bez obzira na visoku kaloričnu vrednost male količine badema, bademi zapravo mogu da pomognu tokom procesa redukcije telesne težine. U bademima nalaze dobre masnoće koje stimulišu stvaranje dobrog holesterola, tako da kada jedemo badem imamo u želudcu kvalitetan osećaj sitosti a bez mnogo masti.

Krastavac kao odličan diuretik

Krastavac kao odličan diuretik

Krastavci sadrže veoma malo kalorija, nimalo holesterola, masnoća i soli. Sastoje se u najvećem procentu od vode i izvanredan su diuretik, jer sadrže i veliki rpocenat vlakana a veoma malo kalorija i samo 1g proteina u 100g svežeg krastavca.

Žitarice čuvaju naše srce tako što snižavaju nivo holesterola u krvi

Žitarice čuvaju naše srce tako što snižavaju nivo holesterola u krvi

Žitarice, posebno ovas, smanjiju količinu i ukupnog holesterola ali pre svega čak LDL ili lošim holesterolom. Upravo ovaj holesterol može stvoriti velike probleme u našem organizmu ukoliko se u dužem vremenskom periodu nalazi u povišenim količinama.

Višestruko blagotvorna aronija

Višestruko blagotvorna aronija

Sveži plod aronije sadrži i veliki broj minerala, mangan, jod, forfor, kalcijum, kalijum, gvožđe. Sadrži veliku količinu vode i specifičan voćni sok, sorbitol. Zbog svoj specifičnog sastava, aronija je višestruko blagotvorna. Aronija utiče na normalnizaciju nivoa triglicerida i holesterola u krvi.

Semenke bundeve su izvor proteina i triptofana

Semenke bundeve su izvor proteina i triptofana

Same semenke bundeve su odličan izvor dijetarnih vlakana i masnih kiselina koje su odlične za zdravlje našeg srca. Bogate su proteinima, mineralima i korisnim vitaminima. Semenke bundeve ne sadrže holesterol a sadrže triptofan koji je koristan u ishrani mozga i procesima transmisije unutar mozga.

Promena režima ishrane i smanjenje stresa rešava problem

Promena režima ishrane i smanjenje stresa rešava problem

U najvećem broju slučajeva problem visokih vrednosti masnoća se rešava promenom režima ishrane, regulacije ritma spavanja i psihološkom terapijom u cilju smanjenja stresa.

Masnoće u krvi moramo proveravati redovnim krvnim analizama jednom godišnje

Masnoće u krvi moramo proveravati redovnim krvnim analizama jednom godišnje

U redovnim krvnim pretragama koje treba da uradimo barem jednom u godini dana lekar uvek daje nalog da se uradi analiza određivanja količine masnoća u krvi. LDL, holesterol niske gustine za razliku od HDL, holesterola visoke gustine, je loš za nas.

Bez holesterola i triglicerida naš bi život bio nemoguć

Bez holesterola i triglicerida naš bi život bio nemoguć

Holesterol i trigliceridi su najčepće pominjane masnoće koje se nalaze u našem organizmu. U pitanju su dve različite vrste masti koje imaju podjednako veoma važne uloge za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Bez holesterola i triglicerida naš život bi bio nemoguć.

Maslinovim uljem u borbu protiv povišenog holesterola

Maslinovim uljem u borbu protiv povišenog holesterola

Jedan od fantastičnih komercijalizovanih proizvoda današnjice je maslinovo ulje. Najbitnija stvar koju moramo da znamo o maslinovom ulju jeste da je ovaj proizvod potpuno prirodan i ne može naštetiti našem organizmu ni na koji način.

Masna hrana znači i povećane masti u krvi

Masna hrana znači i povećane masti u krvi

Masna hrana može, na prvom mestu, dovesti do povećanja telesne mase i po život opasne gojaznosti. Masnom hranom i gojaznošću možemo povisiti krvni pritisak, povećati rizike od oboljenja kardiovaskularnog sistema, možemo uzrokovati pojavu šećerne bolesti.

Prvi maj ne treba da bude simbol za prejedanje i masnu hranu

Prvi maj ne treba da bude simbol za prejedanje i masnu hranu

Prvomajski uranak nam se opet približio a sa njim i preterano uživanje u hrani i piću. Holesterol i trigliceridi su najčešće pominjane masnoće našoj krvi. U pitanju su dve skoro potpuno različite vrste masti koje imaju podjednako veoma važne uloge za pravilno funkcionisanje našeg organizma.

Vitamin A smanjuje verovatnoću od nastanka kamena u organima urinarnog trakta

Vitamin A smanjuje verovatnoću od nastanka kamena u organima urinarnog trakta

Vitamin A nas oslobađa slobodnih radikala i toksina i tako obezbeđuje da uvek imamo lepu i zdravu kožu. Redovnim unošenjem namirnica koje sadrže vitamin A smanjićete rizik od nastanka kalcifikata ili kamena u organima urinarnog trakta.

Riža sadrži veliku količinu ugljenih hidrata

Riža sadrži veliku količinu ugljenih hidrata

Dobro je poznati da su ugljeni hidrati glavni i najbolji izvor energija za naše telo i čine da naš mozak radi na vrhuncu svojih mogučnosti tokom dana. U pirinču se ne nalazi holesterol, niti bilo koja loša masnoća pa se veoma često preporučuje osobama koje imaju kardiovaskulana oboljenja.

Šta se to nalazi ispod ljuske kokošijeg jajeta?

Šta se to nalazi ispod ljuske kokošijeg jajeta?

Kokošija jaja se koriste u celom svetu podjednako, bez obzira na kulturu ili navike u ishrani. Unutar ljuske jajeta nalazi se solidna količina proteina i masti, veoma malo ugljenih hidrata i 0% dijetetskih vlakana. Jaje srednje veličine sadrži oko 80 kalorija.

Vitamin C u jabukama nas štiti od mnogo oboljenja

Vitamin C u jabukama nas štiti od mnogo oboljenja

Naučnici konstantno ispituju sva povoljna dejstva ovog jednostavnog voća, i tvrde da u velikoj meri smanjuju rizik od nastanka raka debelog creva, prostate i pluća. Upravo zbog velike količine vitamina C koji sadrži jabuka povoljno deluje i na osobe sa srčanim oboljenjima, povišenim holesterolom.

Kafa kao napitak koji ima pozitivne efekte po ljudsko zdravlje

Kafa kao napitak koji ima pozitivne efekte po ljudsko zdravlje

Kafa ne samo da nam daje energiju i pomaže našem umu da produktivnije radi, već isto tako smanjuje rizik od srčanog udara, dijabetesa tip 2, oboljenja jetre i kamena u žuči, povičenog holesterola u organizmu ali i raka prostate kod muškaraca.

Ovas snižava holesterol i nivo šećera u krvi

Ovas snižava holesterol i nivo šećera u krvi

Dva osnovna fiziološka i biohemijska mehanizma koja ovas stimuliše i menja jesu, na prvom mestu, smanjenje serumskog holesterola kod osoba koje imaju povišen holesterol i smanjenje odgovora organizma na unos glukoze nakon jela.

Kafa ima mnogo pozitivnih svojstava

Kafa ima mnogo pozitivnih svojstava

Kafa, ne samo da nam daje energiju i pomaže našem umu da bolje i produktivnije radi, već isto tako smanjuje rizik od srčanog udara, dijabetesa tip 2, oboljenja jetre i kamena u žuči, povičenog holesterola u organizmu ali i raka prostate kod muškaraca.

Koštunjavo voće jača naše arterije

Koštunjavo voće jača naše arterije

Vitamin E će čuvati elastičnost krvnih sudova, steroli su supstance koje snižavaju nivo holesterola u krvi i tako preveniraju nastanak karidovaskularnih oboljenja. L-arginin je supstanca koja jača zidove arterija, prevenira lepljenje masti za zid arterije i omogućava nesmetanu cirkulaicju.

Jedite koštunjavo voće ukoliko imate problema sa holesterolom ili trigliceridima

Jedite koštunjavo voće ukoliko imate problema sa holesterolom ili trigliceridima

Zasićene masne kiseline koje sadrže koštunjave voćke imaju blagotvorno dejstvo na krvne sudove. Dovoljno je da pojedete samo 40 g koštunjavog voća dnevno i da smanjite rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Masne kiseline snižavaju nivo masti u organizmu

Masne kiseline snižavaju nivo masti u organizmu

Ukoliko konzumirate hranu bogatu masnim kiselinama, poput sardina, lososa, haringe, maslinovih ulja i maslinki, obezbedićete smanjenje nivoa lošeg holesterola i trigcerida a samim tim smanjiti i rizik od srčanog udara, visokog krvnog pritiska i stvaranja trombova.

Promenite samo par navika u ishrani

Promenite samo par navika u ishrani

Dovoljno je da se posavetujete sa nutricionistom oko izbora namirnica koje treba da uvedete u svakodnevnu ishranu ukoliko imate visoke vrednosti holesterola ili triglicerida. Promene u ishrani su za većinu ljudi velike promene, ali morate znati da ne morate da gladujete i narušite svoje zdravlje.

Koji delovi masnoća su opasni po naše zdravlje?

Koji delovi masnoća su opasni po naše zdravlje?

U redovnim krvnim pretragama koje treba da uradimo barem jednom u godini dana lekar uvek daje nalog da se uradi analiza određivanja količine masnoća u krvi. LDL, holesterol niske gustine za razliku od HDL, holesterola visoke gustine, je loš za nas.

Masti dobre za naš organizam nam dolaze sa dve strane

Masti dobre za naš organizam nam dolaze sa dve strane

Sve masti koji naš organizam treba da sadrži mogu se ili uneti u organizam putem hrane ili se same stvaraju u organizmu. Holesterol i trigliceridi se, an primer, najalze najviše u hrani životinjskog porekla i zasićenim mastima.

Važnost normalnih vrednosti holesterola u krvi

Važnost normalnih vrednosti holesterola u krvi

Masnoće su sastavni deo našeg organizma i bez njih ne bismo mogli da funkcionišemo kako treba, svi naši organi i procesi b ibili ugroženi. Holesterol ima veoma važnu ulogu, učestvuje u stvaranju važnih hormona ali isto tako pomaže stvaranje drugih masnoća koje čine ovojnice nervnih ćelija.

Saznajmo više o holesterolu i trigliceridima

Saznajmo više o holesterolu i trigliceridima

Holesterol i trigliceridi su najčepće pominjane masnoće koje se nalaze u našem organizmu. U pitanju su dve različite vrste masti koje imaju podjednako veoma važne uloge za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma.

Jedite crnu čokoladu ako želite zdravo srce

Jedite crnu čokoladu ako želite zdravo srce

U oko 30g crne čokolade nalazi se sasvim dovoljno pozitivnih kakao materija koje imaju moć da smanje krvni pritisak ali i da snize vrednosti lošeg holesterola u krvi, za čak 10%. Dakle, čokolada je zdrava za naše srceali pre svega čini da se osećamo veoma dobro.

Vitaminima u borbu protiv ateroskleroze

Vitaminima u borbu protiv ateroskleroze

Vitamin B ili niacin je vitamin koji snižava nivo holesterola i smanjuje rizik od nastanka srčanog udara. Niacin se nalazi u namirnicama poput svežeg ćurećeg mesa, integrane riže, pastrmke, jetre životinja ili džigerice, lososa ali se nalazu u velikoj količini i u kikirikiju, ali sa crvenom opnom.

Holesterol je prvi pokazatelj koji može ugroziti krvne sudove

Holesterol je prvi pokazatelj koji može ugroziti krvne sudove

Jednostavnom analizom krvi možemo utvrditi vrednosti ova dva lipidna parametra, a u cilju snižavanja vrednosti holesterola u svakodnevni jelovnik moramo uključiti fitosterole iz kukuruza, soje, lanenog semena i graškastog povrća.

Jedite tunjevinu ako želite zdravo srce

Jedite tunjevinu ako želite zdravo srce

U tuni se nalaze omega 3 masne kiseline (EPA i DHA) u toliko količini da je dovoljno da samo par puta tokom nedelje kao obrok imate tunu i da svom srcu i krvnim sudovima obezbedite zdravu sredinu i dugotrajan život.

Za zdravo srce jedna narandža dnevno

Za zdravo srce jedna narandža dnevno

Dokazano je da svi agrumi imaju vrlo bitnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, prvenstveno zbog činjenice da agrumi svojim sastavom, folatima, preveniraju povišene količine triglicerida i lošeg holesterola u krvi i na taj način štite krvne sudove od ateroskleroze.

Masti iz badema odlične za naš organizam

Masti iz badema odlične za naš organizam

Bademi sadrže veliku količinu masti koje ako se konzumiraju svakodnevno, u preporučenim dozama, mogu i do 45% smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja i znatno umanjiti količinu LDL holesterola.

Losos pun zdravih masnih kiselina čuva naše srce

Losos pun zdravih masnih kiselina čuva naše srce

Omega tri masne kiseline koje se nalaze u sočnom mesu lososa primarno imaju protiv-zapaljensko dejstvo. Ali zapaljenski procesi u organizmu su u najvećem broju odgovorni za nastanak raznih oboljenja.

Brusnice kao prirodni lek za visok holesterol

Brusnice kao prirodni lek za visok holesterol

Sva istraživanja do sada su pokazala da su brusnice odlične za sve one koji imaju problema sa masnoćama u krvi, posebno visokim vrednostima holesterola u krvi.

Sve blagodeti plavog patlidžana

Sve blagodeti plavog patlidžana

Minerali i kiseline koje sadrži patlidžan imaju antikancerogeno dejstvo. Patlidzan isto tako ima i antivirusno dejstvo i deluju kao lek na sve mikroorganizme koji se zateknu u organizmu. Patlidžan u znatnoj meri smanjuje nivo LDL holesterola ima blago diureticko dejstvo.

Đumbir je odličan antioksidans

Đumbir je odličan antioksidans

Đumbir je poznat kao antioksidans, ima antuzapaljensko ali i antikancerogeno dejstvo. Istraživanja su pokazala da đumbir u velikoj meri može prevenirati nastanak malignog tumora debelog creva.

Celer ubrzava metabolizam i pomaže da održimo liniju

Celer ubrzava metabolizam i pomaže da održimo liniju

Celer je veoma dobar izvor vitamina C, što ga čini namirniciom koja se uvek ubraja u dijetetske režime ishrane kod ljudi koji imaju problema sa imunim sistemom, anemijama, visokim krvnim pritiskom, holesterolom.

Šta sve celer stimuliše u organizmu?

Šta sve celer stimuliše u organizmu?

Celer sadrži supstance koje pomažu stvaranje žuči i snižavaju nivo ukupnog holesterola u krvi. Isto tako sadrži i kumarin, veoma uticajan fito element koji sprečava oštećenje ćelija i stimuliše stvaranje belih krvnih zrnaca pa samim tim i pojačava odbrambene snage našeg organizma.

Kupus snižava vrednost holesterola u krvi

Kupus snižava vrednost holesterola u krvi

Kupus ne samo da je ukusna namirnica vec može da prevenira nastanak kardiovaskularnih oboljenja I komplikacija koje nastaju kod dugotrajno povišenog nivoa masnoća u krvi.

Kuvani kupus je mnogo zdraviji za naš organizam

Kuvani kupus je mnogo zdraviji za naš organizam

Sve materije koje kupus sadrži ga čine nezamenjivom namirnicom u dijetama. Vlaknaste materije koje kupus sadrži potpomažu varenje ali nakon kratkog kuvanja u vreloj vodi. Kuvan kupus isto tako lakše i efikasnije snižava nivo holesterola u krvi, ali naravno da je dobro jesti i svež kupus.

Dinja kao nezamenjiva namirnica u svim dijetama

Dinja kao nezamenjiva namirnica u svim dijetama

Dinje sadrže puno vitamina C koji sprečava nastanak oboljenja. Ali isto tako je idealna sa sve osobe koje žele da smanje telesnu masu. Ona je namirnica sa dovoljnom količine natrijuma, pri tom ne sadrži masti i holesterol, bogata je vodom i u jednoj velikoj činiji dinje ima samo oko 60 kalorija.

  • Uslovi korisćenja
  • Marketing
  • Digital PR
  • Kontakt

Copyright ©2002- Doktor.rs