Odrasli kod kojih je beli ili integralni pirinač sastavni deo ishrane hrane se više u skladu sa preporukama o zdravoj ishrani, i unose veće količine magnezijuma, kalijuma, gvožđa, folne kiseline i vlakana, dok istovremeno jedu manje namirnica sa dodatim šećerom i zasićenim mastima.
Novo istraživanje pokazalo je da se ljudi koji redovno jedu beli ili integralni pirinač generalno bolje hrane. U studiji objavljenoj u časopisu Food and Nutrition Sciences dokazima je potkrepljena povezanost konzumiranja pirinča sa sveukupnim kvalitetom ishrane.
Ginko se koristi za poboljšanje misaonih funkcija i stabilizovanje raspoloženja kod starijih osoba sa kognitivnim smetnjama, a utvrdilo se da tom prilikom olakšava i njihove simptome anksioznosti.
Naučne studije pokazale su da ekstrakt ginka poboljšava pamćenje, mišljenje, kao i društveno ponašanje. Istraživači smatraju da ginko poboljšava misaone funkcije tako što pospešuje cirkulaciju krvi u mozgu i štiti od oštećenja neurona.
Ginko biloba jedna je od najstarijih vrsta drveća na planeti. Stabla ginka mogu da narastu i do visine od 40 metara, kao i da žive preko hiljadu godina.
Kod miševa koji su najpre tretirani hlorogenom kiselinom i ekstraktom kafe posle izlaganja slobodnim radikalima nisu zabeležena nikakva oštećenja mrežnjače.
Očna mrežnjača je tanak sloj tkiva u unutrašnjosti oka koji sadrži milione ćelija osetljivih na svetlo i drugih nervnih ćelija koje primaju i organizuju vizuelne informacije. Zajedno, te ćelije šalju putem optičkog nerva vizuelne informacije do mozga.
Prema rezultatima jedne naučne studije objavljene u časopisu Journal of Agricultural and Food chemistry, ukoliko pijete šoljicu kafe dnevno već i nesvesno radite na prevenciji očnih bolesti povezanih sa starenjem.
Istraživači su ukazali na činjenicu da opadanje kognitivnih funkcija pogađa 35,6 miliona ljudi u svetu, a očekuje se da će do 2050. taj broj utrostručiti.
Istraživači su utvrdili da su ispitanici koji su previše ili nedovoljno spavali, tj. mnogo više od 8 sati ili manje od 6 sati, i nisu praktikovali nikakvu intelektualnu aktivnost imali više rizika za razvoj kognitivnih problema.