Neuropsihijatrija

Tekstovi na temu neuropsihijatrije i neurodegenerativnih oboljenja.

Neuropsihijatrija diskusije na doktor.rs forumima

Pogledajte i diskusije na doktor.rs zdravstvenom forumu »

Potencijalno isti faktori rizika demencije i koronarne bolesti

Sada postoji veliki broj dokaza koji ukazuju da ono što je loše za srce je loše i za mozak. Naime, prema novim istraživanjima ispostavilo se da su dobro poznati faktori rizika za koronarnu bolest i moždani udar ujedno i faktori rizika za nastanak demencije u starijoj životnoj dobi. To se pre svega odnosi na pušenje, povišen krvni pritisak, nekontrolisane vrednosti glukoze i holesterola u krvi. Preko 11.000 osoba starosne dobi od 46 do 70 godina starosti, praćeni su nešto više od jedne decenije sa ciljem utvrđivanja mogućeg razvoja demencije...

Žene koje puše udvostručuju rizik od nastanka aneurizme

Žene i pušači su pod rastućim rizikom za formiranje i rast intrakranijalnih aneurizmi, a samo pušenje naročito ubrzava rast aneurizmi. Prestanak pušenja je od kritične važnosti ne samo za pacijente sa nerupturiranim aneurizmama nego i za one sa prethodnim subarahnoidnim krvarenjem. Finski istraživači sa Helsinške Univerzitetske Centralne Bolnice (Helsinki University Central Hospital) su ispitivali faktore koji su uticali na rast nerupturiranih intrakranijalnih aneurizmi i stvaranje novih kod pacijenata iz perioda kad se nerupturirane aneurzme nisu hirurški lečile.

Moždana stimulacija kao terapija u Parkinsonovoj bolesti

Duboka moždana stimulacija je relativno nova procedura koja može pomoći nekim pacijentima sa Parkinsonovom bolešću kada lekovi prestanu da deluju. Nova istraživanja su pokazala da ova metoda ne dovodi do poremećaja mentalnog funkcionisanja niti promene raspoloženja nakon dužeg vremenskog perioda.

Suicidalno ponašanje genetski uslovljeno

Naučnici u Francuskoj i Švajcarskoj su otkrili gene koji mogu biti odgovorni za suicidalno ponašanje. Dve studije, koje su rađene sa pacijentima na psihijatrijskoj klinici, pokazuju da oni sa promenama u jednom od dva gena pokazuju veću sklonost ka samoubistvu. Jasno je da su među pacijentima koji boluju od depresije neki u većoj meri skloni suicidalnom ponašanju u odnosu na druge. Naučnici pokušavaju da dokažu da je ovakva razlika genetski uslovljena.

Protein odgovoran za dugotrajno pamćenje

Istraživanje Američkog Nacionalnog instituta za zdravlje deteta i ljudski razvoj pokazalo je da ćelijski enzim igra ključnu ulogu u produkciji proteina potrebnog za dugotrajno pamćenje. Ovaj protein poznat je kao mBDNF (mature Brain-Derived Neurotrophic Factor). Ranije studije pokazale su da je mBDNF ključan za sposobnost pamćenja informacija duže od jednog dana

Novi testovi za dijagnostifikovanje šizofrenije

Zasada se postavljanje dijagnoze shizofrenije bazira na anamnestičkim podacima i psihijatrijskoj proceni pacijenta. Promene koje uzrokuju ovaj poremećaj su još uvek velika misterija za lekare. Postoje brojni podaci koji sugerišu na povezanost ovog oboljenja sa nivoom dopamina i broja receptora za dopamin, koji se nalaze na površini nervnih ćelija.

Traume iz detinjstva su povezane sa pokušajima samoubistva

Samoubilačke namere i ideje su česte medju zavisnicima od droge, posebno onih koji su preživeli loša iskustva i maltretiranja u detinjstvu. Istraživanje među 800 zavisnika u Norveškoj je ocenjivalo relativan značaj različitih negativnih iskustava u detinjstvu na pojavu kasnijih pokušaja na samoubistvo ili ideja o samoubistvu.

Tireoidna žlezda depresivnih pacijenata je rezistentna na tireotropni uticaj

Pacijenti koji pate od depresije imaju slabo kompenzovanu otpornost tireoidne zlezde na tireotropin - stimulisuci hormon poreklom iz hipofize. Ovo je glavni rezultat istrazivanja na Department of Veterans Affairs Medical Center, Nashville, Tennessee, i drugim institucijama u SAD i Italiji o uticaju koncentracije i bioaktivnosti tireotropina na depresiju tokom nesanice.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94819 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
1516171819
20
21
22232425262728
293031    
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: