Kardiologija

Sfera kardiologije, interne medicine, kardiohirurgije. Najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Kardiologija diskusije na doktor.rs forumima

Pogledajte i diskusije na doktor.rs zdravstvenom forumu »

Novi vid terapije oboljenja srca

U Pittsburgu će početi klinička studija koja ima za cilj utvrđivanje mogućnosti ubrizgavanja sopstvenih matičnih ćelija u srce. Studija će obuhvatati pacijente sa ishemijskom bolešću srca koji su planirani za hiruršku intervenciju.

Novi mehanizmi oštećenja krvnih sudova

Pokazano je da konzumiranje cigareta i visok nivo holesterola uzrokuju porast oboljenja krvnih sudova, ali su ipak u mnogim slučajevima ovi faktori odsutni. Nova studija, objavljena 26. maja 2005. godine u časopisu Nature, nudi dokaze o jednom drugom mehanizmu koji takođe moze uzrokovati oboljenje krvnih sudova. Studija pokazauje da abnormalnosti metabolizma u zidu arterija mogu biti uzrok ovakvih poremećaja.

Angioplastika i pušenje

Paradoks je da, pušenje kao smrtonosna navika doprinosi razvoju oboljenja krvnih sudova, pomaže da arterije ostanu otvorene u toku procesa lečenja začepljenih krvnih sudova nogu. Studija je pokazala da su pušači koji su nastavili da puše nakon angioplastike imali niži stepen ponovnog suženja arterija nego nepušači. Kako se i očekivalo, istraživači koji su vodili studiju na Univerzitetu u Beču ne preporičuju pušenje, ali rezultati pokazuju da povećan nivo ugljen-monoksida nakon angioplastike i ugradnje stenta u arterije donjih ekstremiteta može da prevenira njihovo ponovno začepljenje.

Fizička aktivnost je jednako efikasna kao i neki lekovi

Visok krvni pritisak je jedan od značajnih faktora rizika za nastanak srčane slabosti. Redukcija vrednosti krvnog pritiska je ključ za smanjenje rizika za nastanak moždanog udara i srčane slabosti u hipertenzivnih pacijenata. Američki istraživači su pokazali da su vežbe isdržljivosti umerenog intenziteta podjednako efikasne kao i neki lekovi koji se koriste u terapiji visokog pritiska.

Glavobolja nije povezana sa krvnim pritiskom u hipertenziji

Nema povezanosti izmedju glavobolje i menjanja krvnog pritiska medju pacijentima sa blagom hipertenzijom, kao što se inače predpostavlja. "Lekari moraju objasniti pacijentima sa hipertenzijom da se ne smeju oslanjati na simptom glavobolje pri subjektivnom ocenjivanju svog stanja krvnog pritiska," tvrde specijalisti na Divisions of Cardiology and Clinical Pharmacology, Hospital de Clinicas de Porto Alegre, u Brazilu.

Nikotinski flasteri ne izazivaju srčani udar

Nikotinski flasteri ne povecavaju rizik od srcanog udara medju ljudima koji pokusavaju da se odviknu od pusenja, uprkos ranijim suprotnim tvrdjenjima. "Svaka eventualna šteta, izazvana pušenjem, je već ćcinjena i daleko premašuje moguće štetne efekte ovih flastera", kaže istraživač Stephen Kimmel. "Ne bi trebalo da vas strah od srčanog udara sprečava da koristite nikotinske flastere, na protiv, trebalo bi da vas podstakne da prestanete sa pušenjem."

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94754 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
     12
3456789
10111213
14
1516
17181920212223
24252627282930
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: