Šta je to kontinuirana medicinska edukacija?

Veličina:
AAA
Verovatno ste mnogo puta do sada, krstareći internet stranicama, naišli na skraćenicu KME i možda bili zbunjeni i želeli da saznate više. Ovim tekstom ćemo ukratko objasniti o čemu se radi kada su u pitanju poeni i kotizacije, licence i edukacija medicinskih radnika u Srbiji.

naočare i knjiga

KME je skraćenica od Kontinuirana Medicinska Edukacija, i relativno je nov termin u našoj zemlji, a stigao je iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti Republike Srbije a preuzeto iz medjunarodnih zakona i odredbi o neophodnom medicinskom programu edukacije nakon završenog fakulteta, više škole, srednje skole, kursa tehničara.  Američko medicinsko udruženje je još 1957. godine govorilo o suštini i bitnosti medicinske prakse. Do kraja 1960-ih obaveza kontinuirane medicinske edukacije se proširila širom zemlje, i već 1970-ih u Sjedinjenim Američkim Državama je pokrenuta stručna polemika o temi ovlašćenja za KME.

Tako da je već godinama u Americi i drugim zemljama ovakav vid edukovanja medicinskog osoblja nešto što je normalan proces jer edukacija medicinskog osoblja ne sme da prestane u trenutku kada osoba završi školovanje i stekne diplomu nekog od fakulteta ili druge institucije. Činjenica je da savremena medicina zahteva konstantno usavršavanje medicinskog kadra i to na najrazličitije načine, putem predavanja, seminara, stručnih sastanaka, kurseva ili raznih kreativnih radionica.

Zakon je dao sledeću definiciju: "Kontinuirana edukacija podrazumeva: učešće na stručnim i naučnim skupovima i učešće na seminarima, kursevima i drugim programima kontinuirane edukacije. KME se sastoji od obrazovnih aktivnosti koje služe da se održi, razvije ili poveća znanje, veštine i profesionalna dostignuća i odnosi koje lekar koristi da pruži usluge pacijentima, javnosti ili profesiji. KME predstavlja skup znanja i veština opšte priznatih i prihvaćenih od strane stručne javnosti u okviru osnovnih medicinskih nauka, kliničke medicine i pružanja zdravstvene nege."

Zakon o zdravstvenoj zaštiti Republike Srbije u članu 187. definiše ko i šta propisuje u okviru procesa KME: "Vrstu, programe, način, postupak i dužinu trajanja kontinuirane edukacije iz stava 1. ovog člana, ustanove i udruženja koja mogu sprovoditi postupak kontinuirane edukacije, kriterijume na osnovu kojih se vrši akreditacija programa kontinuirane edukacije, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje kontinuirane edukacije, propisuje ministar. Akreditaciju programa kontinuirane edukacije iz stava 2. ovog člana vrši Zdravstveni savet."

Nakon ovih definicija i podataka slika o tome sta je to KME je prilično jasna a ostaju zamagljeni samo konkretni podaci vezani za neki od kurseva, programa ili predavanja koje, kako i definicije kažu, odredjuje ministar ali i institucije koje organizuju ovakve stručne skupove. Cene, akreditacije i samu organizaciju predavanja i skupova isto tako određuju iste institucije.

Sajt www.doktor.rs u okviru nove sekcije događaji omogućava svima vrlo jednostavno i lako pretraživanje seminara i edukacija bilo po datumu održavanja, ključnoj reči, mestu gde se predavanje održava ili po kriterijumu dodele KME poena, kako predavačima tako i učesnicima. Svaki organizator i institucija, naravno, u potpunosti zadržava sva prava izmene podataka vezanih za predavanja pa svima koji su zainteresovani za neki od seminara preporučujemo da direktno kontaktiraju organizatore putem e-maila ili kontakt telefona kako bi dobili definitivne informacije o željenom predavanju.

Ovim putem pozivamo i sve kolege i institucije da nas kontaktiraju i da slobodno pretraže bazu događaja odnosno potpuno besplatno dodaju događaj za koji znaju ili koji organizuju i da na taj način informacije o svojim predavanjima podele i učine dostupnim za svih 500.000* posetilaca portala doktor.rs! !


Više o kontinuiranoj medicinskoj edukaciji i KME poenima na:

http://www.sindikatlfs.org.rs/dokumenti/2010/maj/najcesca_pitanja_kme.pdf

* na mesečnom nivou 500.000 poseta portala doktor.rs

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentarWellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94814 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
151617
18
192021
22232425262728
293031    
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: