Šta je to kontinuirana medicinska edukacija?

Veličina:
AAA
Verovatno ste mnogo puta do sada, krstareći internet stranicama, naišli na skraćenicu KME i možda bili zbunjeni i želeli da saznate više. Ovim tekstom ćemo ukratko objasniti o čemu se radi kada su u pitanju poeni i kotizacije, licence i edukacija medicinskih radnika u Srbiji.

naočare i knjiga

KME je skraćenica od Kontinuirana Medicinska Edukacija, i relativno je nov termin u našoj zemlji, a stigao je iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti Republike Srbije a preuzeto iz medjunarodnih zakona i odredbi o neophodnom medicinskom programu edukacije nakon završenog fakulteta, više škole, srednje skole, kursa tehničara.  Američko medicinsko udruženje je još 1957. godine govorilo o suštini i bitnosti medicinske prakse. Do kraja 1960-ih obaveza kontinuirane medicinske edukacije se proširila širom zemlje, i već 1970-ih u Sjedinjenim Američkim Državama je pokrenuta stručna polemika o temi ovlašćenja za KME.

Tako da je već godinama u Americi i drugim zemljama ovakav vid edukovanja medicinskog osoblja nešto što je normalan proces jer edukacija medicinskog osoblja ne sme da prestane u trenutku kada osoba završi školovanje i stekne diplomu nekog od fakulteta ili druge institucije. Činjenica je da savremena medicina zahteva konstantno usavršavanje medicinskog kadra i to na najrazličitije načine, putem predavanja, seminara, stručnih sastanaka, kurseva ili raznih kreativnih radionica.

Zakon je dao sledeću definiciju: "Kontinuirana edukacija podrazumeva: učešće na stručnim i naučnim skupovima i učešće na seminarima, kursevima i drugim programima kontinuirane edukacije. KME se sastoji od obrazovnih aktivnosti koje služe da se održi, razvije ili poveća znanje, veštine i profesionalna dostignuća i odnosi koje lekar koristi da pruži usluge pacijentima, javnosti ili profesiji. KME predstavlja skup znanja i veština opšte priznatih i prihvaćenih od strane stručne javnosti u okviru osnovnih medicinskih nauka, kliničke medicine i pružanja zdravstvene nege."

Zakon o zdravstvenoj zaštiti Republike Srbije u članu 187. definiše ko i šta propisuje u okviru procesa KME: "Vrstu, programe, način, postupak i dužinu trajanja kontinuirane edukacije iz stava 1. ovog člana, ustanove i udruženja koja mogu sprovoditi postupak kontinuirane edukacije, kriterijume na osnovu kojih se vrši akreditacija programa kontinuirane edukacije, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje kontinuirane edukacije, propisuje ministar. Akreditaciju programa kontinuirane edukacije iz stava 2. ovog člana vrši Zdravstveni savet."

Nakon ovih definicija i podataka slika o tome sta je to KME je prilično jasna a ostaju zamagljeni samo konkretni podaci vezani za neki od kurseva, programa ili predavanja koje, kako i definicije kažu, odredjuje ministar ali i institucije koje organizuju ovakve stručne skupove. Cene, akreditacije i samu organizaciju predavanja i skupova isto tako određuju iste institucije.

Sajt www.doktor.rs u okviru nove sekcije događaji omogućava svima vrlo jednostavno i lako pretraživanje seminara i edukacija bilo po datumu održavanja, ključnoj reči, mestu gde se predavanje održava ili po kriterijumu dodele KME poena, kako predavačima tako i učesnicima. Svaki organizator i institucija, naravno, u potpunosti zadržava sva prava izmene podataka vezanih za predavanja pa svima koji su zainteresovani za neki od seminara preporučujemo da direktno kontaktiraju organizatore putem e-maila ili kontakt telefona kako bi dobili definitivne informacije o željenom predavanju.

Ovim putem pozivamo i sve kolege i institucije da nas kontaktiraju i da slobodno pretraže bazu događaja odnosno potpuno besplatno dodaju događaj za koji znaju ili koji organizuju i da na taj način informacije o svojim predavanjima podele i učine dostupnim za svih 500.000* posetilaca portala doktor.rs! !


Više o kontinuiranoj medicinskoj edukaciji i KME poenima na:

http://www.sindikatlfs.org.rs/dokumenti/2010/maj/najcesca_pitanja_kme.pdf

* na mesečnom nivou 500.000 poseta portala doktor.rs

Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentarWellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94149 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
   1234
5
6
7891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: