Onkologija

Tekstovi o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Saveti o tumorskim promenama na želudcu, jetri, pankreasu, mozgu, koštanom sistemu, disajnim organima i dr.

Onkologija diskusije na doktor.rs forumima

Pogledajte i diskusije na doktor.rs zdravstvenom forumu »

Kafa kao lek

Žene koje piju preko 5 šoljica kafe dnevno mogu u velikoj meri smanjiti rizik od nastanka malignog tumora dojke, takve rezultate bar pokazuju najnovija istraživanja u svetu. 

Kafa protiv raka prostate

Doktor Tomas DePalus, naučnik koji radi u okviru Univerzitetskog instituta za proučavanje kafe u Venderbilt, u državi Tenesi, tvrdi da kafa na većinu ljudi deluje kao zdrav napitak, a u mnogo manjem broju ima negativne efekte. Kafa, naime, ne samo da nam daje energiju i pomaže našem umu da bolje i produktivnije radi, već isto tako smanjuje rizik od srčanog udara, dijabetesa tip 2, oboljenja jetre i kamena u žuči, povičenog holesterola u organizmu ali i raka prostate kod muškaraca.

Radio + hemoterapija produžuje vreme preživljavanja kod uznapredovalih maligniteta glave i vrata

Prema najnovijoj studiji hemoterapija i radioterapija mogu produžiti period preživljavanja pacijentima sa uznapredovalim neoplazmama glave i vrata. Nedeljna doza kombinacije Carboplatin-a, Paclitaxel-a i radioterapije dokazuje veću efikasnost nad uobičajenim protokolom lečenja Carboplatin-om ili kombinacijom Carboplatin + Bleomycin uz istu dozu zračenja.

Nemačka studija ukazuje da mobilni telefoni utiču na zdravlje

Nemački istraživački institut izašao je u javnost sa analizom rezultata studije koju je naručio bonski operator mobilne telefonije T-Mobile (Deutsche Telekom MobilNet GmbH). Njegovi naučnici kažu da rezultati pokazuju da signali mobilnih telefona mogu izazvati zdravstene probleme. T-Mobile nije objavio rezultate koji su mu dostavljeni krajem prošle godine jer, kaže, još nije završena druga faza projekta.

Japanska firma je identifikovala potencijalne gene-ubice malignih ćelija

Tokyo (Reuters) - Japanski istrazivacki tim, koji je desifrovao misji genom, identifikovao je hiljade novih gena koji bi se mogli upotrebiti u borbi protiv raka i ostalih bolesti. RIKEN, istrazivacka firma, delom osnovana od strane japanske vlade, objavila je oko 12400 misjih gena, neotkrivenih do sad, ukljucujuci oko 8400 koji do sada nisu bili identifikovani na bilo kom sisaru.

Promene konzistencije tkiva dojke su vezi sa hormonskom supstitucionom terapijom

"Promene u konzistenciji tkiva dojke udruzene sa hormonskom supstitucionom terapijom su okarakterisane kao "dinamicke". Gustina tkiva dojke raste sa zapocinjanjem Hormonske Supstitucione Terapije (HST) i, takodje, opada sa prekidom HST" tvrdi istrazivacki tim sa University of Washington, Seattle. Oni isticu da rezultati njihovog israzivanja imaju znacajan uticaj na odluku o otpocinjanju screening testiranja za karcinom dojke.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94754 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
     12
3456789
10111213
14
1516
17181920212223
24252627282930
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: