Ako je vaš partner optimistične prirode, bićete boljeg zdravlja! Studija naučnika sa Univerziteta u Mičigenu pokazala je da su osobe sa optimističnim partnerom imale manje problema sa hroničnim oboljenjima.
Naučnici iz Španije utvrdili su da svakodnevno konzumiranje jagoda pomaže u snižavanju LDL-holesterola. U istraživanju je učestvovalo 23 ispitanika koji su tokom mesec dana svakodnevno jeli po 500 grama jagoda.
Jagode su bogate vitaminom C - 100 g jagoda pokriva naše dnevne potrebe za ovim antioksidantnim vitaminom koji nas štiti od infekcija i jača naš imunitet.
Jagode ne samo da su ukusne i osvežavajuće već i povoljno utiču na naše zdravlje. Bogate su vitaminom C i drugim antioksidansima tako da nas štite od štetnog dejstva slobodnih radikala, a takođe povoljno deluju na zdravlje naših očiju.
U jučerašnjim vestima pomenuli smo da je prisutnost jaja u ishrani bitan faktor za prevenciju raka dojke. Studija iz 2005. godine pokazala je da žene koje jedu 6 jaja nedeljno imaju 44% manji rizik od pojave raka dojke u odnosu na žene koje nedeljno jedu 2 jaja i manje.
Prema više istraživanja, kod većine ljudi holesterol u hrani manje utiče na nivo ukupnog i LDL holesterola u krvi nego neke kombinacije masti u ishrani.
Jaja su po mišljenju lekara i naučnika dugo bila na listi namirnica koje treba izbegavati kod problema sa visokim holesterolom. Prema istraživačima sa Harvarda, tačno je da žumance sadrži dosta holesterola i donekle može da utiče na vaš nivo holesterola u krvi.
Ako treba da smršate koji kilogram, jaja su prava namirnica za vas. Studija sprovedena u Ročester centru za istraživanje gojaznosti pokazala je da ćete smanjiti svoj ukupni dnevni kalorijski unos za 400 kcal ukoliko budete jeli jaja za doručak.
Jaja su bogata raznim vitaminima i mineralima, i to najviše vitaminima A, B2, B12 (vitamin neophodan za nesmetano funkcionisanje mozga i nervnog sistema, kao i za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca) i antioksidantnim vitaminom E.
Uskrs je vreme kada većina nas jaja jede češće nego inače. A evo i zašto je to dobro po naše zdravlje: najpre, jaja predstavljaju pravo bogatstvo vitamina, kao i minerala.