Ginekomastija kao problem mladog muškarca

Veličina:
AAA
Ginekomastija je, po definiciji, abnormalno povećanje mlečnih žlezda kod osoba muškog pola koje se manifestuje uvećanjem tkiva grudi. Ginekomastija je termin koji potiče iz grčkog jezika i u bukvalnom prevodu znači ženske grudi, jer kliničkom slikom ovog stanja dominira povećanje grudi i izgled sličan ženskim grudima.


Ginekomastija se može javiti i u periodu novorođenčeta kao posledica uzimanja majčinog mleka koje sadrži hormone estrogen i progesteron, ali ipak češće u adolescentskom dobu usled disbalansa seksualnih hormona ili nekog drugog metaboličkog poremećaja ili pak upotrebom određenih lekova koji leče neko oboljenje. U današnje vreme ginekomastija je najzastupljenija kod dece koja su patološki gojazna. Naime, dolazi do povećanja tkiva dojke, tj povećanja pre svega masnog tkiva pa i širenja kože, pri tom bradavice mogu biti uvučene ili ispupčene, kako kada. Ginekomastiju ipak treba odvojiti od nekih drugih promena grudi muškarca, poput hipetrofije mišića usled treninga ili bavljenja bodibildingom, tada je u pitanju samo povećanje mišićne mase grudi a ne lipomastija tj ginekomastija kod koje hipertrofira masno tkivo.

Kao što smo pomenuli, neretko uz povećanje masnog tkiva dolazi i do fenomena ispupčenih bradavica. Do ovoga dolazi usled dejstva androgenih hormona koji tkivo oko same bradavice, u areoli, čini da otekne i stvori kupast oblik tj. ispupčene bradavice (ova pojava je česta čak i kod osoba koje se bave bodibildingom, zbog upotrebe androgenih steroida). Ginekomastija je retko jednostrana, u većini slučajeva dolazi do istovremenog uvećanja i rasta obe dojke.

Ginekomastija koja je urodjena, nasledna, se javlja po pravilu od 12 do 18 godine života mladog muškarca i javlja se kod oko 40-60% muškaraca. Naravno najveći deo se sanira sazrevanjem, vežbanjem i daljim rastom, normalizacijom hormonskog statusa. Ali nekolicina ostaje da se suočava sa ovim ne uvek patološkim ali prilično estetski I psihički neprijatnim problemom pa tako osobe koje pate od ginekomastije trebaju pomoć stručnih lica i timova lekara.

Osobe koje posumnjaju na ginekomastiju treba da se obrate lekaru, koji će nakon pregleda ustanoviti dijagnozu ali isto tako i ispitati neke od osnovnih parametara krvi koji mogu uputiti i na još neka patološka stanja organizma, kao što je rak testisa koji zna u kliničkoj slici da ima ginekomastiju ali isto tako ne znači da svaka osoba koja ima ginekomastiju ima i tumor testisa. Kako je ipak većina slučajeva ginekomastije uzrokovana blažim hormonskim poremećajima i gojaznošću ovi mladi muškarci dobijaju neophodne savete i preporuke vezane za vežbanje, opštu fizičku aktivnost, način ishrane i ritma života ali i preporuku da o svemu žto ih tišti popričaju sa psihologom, s obzirom da se ginekomastija javlja u periodu adolescencije kada jedan mlad muškarac počinje sazrevanje i stiče prva iskustva na polju seksualnog života. U težim slučajevima, ali nekad i na zahtev samog pacijenta, ginekomastija se sanira operativnim zahvatom, uklanjanjem viška masnog tkiva i rekonstrukcijom areola i bradavice.

Svakako treba posetiti lekara i pričati otvoreno o svemu ali isto tako znati da vise od 50% mladih muškaraca se suočava sa ovom pojavom i potpuno normalno i zdravo živi ali samo uz jedan pozitivan i direktan odnos prema svetu i svom telu kojeg se svakako ne treba stideti.

Dodatne informacije i diskusiju na ovu temu možete pronaći na našem forumu ili se pridružiti nekoj od postojećih diskusija.

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentarWellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94819 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
1516171819
20
21
22232425262728
293031    
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: