O kondilomima

Veličina:
AAA
Sa kondilomima se u današnje vreme susreće skoro svaka druga osoba na ovom svetu. Podaci govore da je oko 20 miliona Amerikanaca u svom organizmu poseduje ovaj virus, nažalost tačnih podataka za našu zemlju još uvek nema. Ipak se sa sigurnošću zna da je ovo najčešće seksualno prenosiva bolest.
Kondilomima se nazivaju papilomi, genitalne bradavice koje se javljaju na intimnim delovima ženskih i muških polnih organa i analnog otvora. Gde god da se manifestuju uvek predstavljaju veoma neprijatnu i virusno prenosivu infekciju.

Kondilomi su posledica postojanja virusa u organizmu, zapravo grupe virusa, tzv. HPV tj. humanih papiloma virusa koji su u poslednjih pola veka veoma rasprostranjeni u ljudskoj populaciji i ako se ne leče mogu dovesti do promena na koži i sluzokoži u vidu pojave dobroćudnih ili zloćudnih promena. Do danas se ne zna sa sigurnošću koliko vrsta ovih virusa postoji, ali se u praksi pokazalo da je oko 40 vrsta od veceg kliničkog značaja za humanu medicinu, iako postoji sigurno i više od 100 vrsta ovog virusa.

Kondilome izaziva humani papiloma virus koji se prenosi direktnim ili indirektnim kontaktom, a konkretno genitalni oblici uvek seksualnim putem. Kako je svaki organizam jedinka za sebe tako će ovaj virus, dodje li u kontakt sa nečijim organizmom, izazivati različite simptome. Klinička slika je raznovrsna, pre svega u zavisnosti od imunog sistema osobe, od tipa virusa, prisutstva drugih oboljenja organizma, načina života i seksualnog ponašanja.

Najčešći oblik je ipak oblik koji se manifestuje pojavom bradavičastih izraslina u urogenitalnog regiji. Kada je u pitanju oblik polnih bradavica, moramo znati da se ovakva infekcija uvek prenosi direktnim kontaktom, tj. seksualnim putem, pa čak i blagim kratkotrajnim kontaktom sluzokoža. U većini slučajeva osoba ni ne primeti postojanje ovog virusa, s obzirom da inkbacija može da traje od mesec dana do čak godinu dana, i u većini slučajeva se organizam zapravo sam izbori sam sa ovim virusom, ali u slučajevima kad nečiji organizam nije u stanju da se izbori sa virusom, tada se virus manifestuje kao bradavičasti izraštaj iznad površine kože i sluzokože genitalne regije. Kondolomi se obično u ovoj fazi primete i tek tada se započinje lečenje, koje u ovom stadijumu zahteva kombinaciju krioterapije, elektrokoagulacije, laserskih procedura, ubrizgavanja interferona u samo tkivo bradavice ili hirurškom intervencijom.

S obzirom da se virus prenosi a jako teško manifestuje, uvek je najbitniji savet prevencija. Zdrav organizam svakako će lakše podneti bilo kakav kontakt sa virusom, imuni sistem koji je na vrhuncu svojih mogućnosti neće dati nikakav signal pa necete ni znati da ste zaraženi. To je ono što ovom virusu daje veliku moć, podlo i tiho boravi u organizmu i pri svakom seksualnom kontaktu se širi dalje i tako od njega oboljeva sve veći broj ljudi.

U prevenciju svakako spada i kontracepcija. Koristite prezervative prilikom svakog seksualnog kontakta, iako čak ni ovaj vid kontracepcije ne štiti u potpunosti, s obzirom da je dovoljan samo dodir i kratak kontakt sa virusom a ne konkretan seksualni kontakt.
Veoma se teško leče, gotovo je nemoguće virus potpuno ukloniti iz organizma, a specifična antivirusna terapija još uvek ne postoji.

Pošto primetimo promene na koži i sluzokoži i obratimo se lekaru specijalisti, nakon pregleda u slučaju da se kondilomi dijagnostikuju i utvrdi se o kom se tipu virusa radi, sa svojim lekarom cete razmotriti najbolji vid lečenja, shodno potrebama, godinama, drugim oboljenjima, planiranju porodice.
Vodite računa sa kim stupate u odnose, budite potpuno iskreni i brinite o svom zdravlju.

Više o kondilomima http://www.doktor.rs/forum/polne-bolesti/hpv-polne-bradavice-kondilomi-t34690.html

Slike kondiloma: http://bit.ly/slike-kondiloma http://bit.ly/kondilomi-slike

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentarWellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94754 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
     12
3456789
10111213
14
1516
17181920212223
24252627282930
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: