Polne bolesti

Sve o seksualno prenosivim oboljenja. Saveti i edukacija tegobama izazvanim polim bolestima. Naučite kako se zaštititi od seksualno prenosivih oboljenja i kako ih prepoznati

Polne bolesti diskusije na doktor.rs forumima

Pogledajte i diskusije na doktor.rs zdravstvenom forumu »

O kondilomima

Sa kondilomima se u današnje vreme susreće skoro svaka druga osoba na ovom svetu. Podaci govore da je oko 20 miliona Amerikanaca u svom organizmu poseduje ovaj virus, nažalost tačnih podataka za našu zemlju još uvek nema. Ipak se sa sigurnošću zna da je ovo najčešće seksualno prenosiva bolest. Kondilomima se nazivaju papilomi, genitalne bradavice koje se javljaju na intimnim delovima ženskih i muških polnih organa i analnog otvora. Gde god da se manifestuju uvek predstavljaju veoma neprijatnu i virusno prenosivu infekciju.

Vakcina protiv AIDS-a je efektivna na životinjama

Istraživači su stvorili vakcinu protiv AIDS-a koja funkcioniše na životinjama. “Prema našim rezultatima, mislimo da postoje veliki izgledi da ova vakcina bude od koristi i za ljude,” tvrdi glavni istraživač Džon Rouz (John Rose), profesor patologije i celularne biologije na medicinskom fakultetu Jejl univerziteta (Yale University School of Medicine).

Prenos majčine HIV infekcije je snižen kod dojene dece

WESTPORT, CT - Deca HIV pozitivnih majki koja su dojena bar 3 meseca nisu pod vecim rizikom za prenos infekcije nego nedojena deca. U studiji, objavljenoj u AIDS izdanju od 16. Februara, Dr Anna Coutsoudis i saradnici, sa Natal Univerziteta u Juzno Afričkoj Republici (University of Natal, South Africa), ocenjivali su uticaj dojenja na stopu prenošenja HIV infekcije na decu, kod 157 HIV inficiranih žena koje nikad nisu dojile, 118 žena koje su dojile najmanje 3 meseca i 276 žena koje su dojile decu i koristile adaptirane mlečne formule.

Još jedan lek protiv side?

Kako javlja agencija Srna, bugarska Akademija nauka i umetnosti patentirala je novi preparat, koji se pokazao uspešnim u borbi protiv side i najavila da ce ovo otkrice uskoro biti prezentovano javnosti. Profesor Evgeni Gabev sa Instituta za eksperimentalnu patologiju pri Akademiji rekao je da je osim preparata razradena i metoda pristupa lecenju obolelih od ove opake bolesti. Komercijalni naziv leka i ime proizvodaca jos nisu saopšteni.

Visoko aktivni antiretrovirusni lekovi smanjuju depresiju HIV-AIDS pacijenata

Depresivni simptomi se smanjuju, a psihološko prilagođavanje na bolest se poboljšava kod pacijenata tretiranih visoko aktivnom antiretrovirusnom terapijom (Highly Active Antiretroviral Therapy - HAART) u periodu od dve godine, tvrde istraživači ovog projekta. Istraživači sa Monas Univerziteta i Univerziteta u Melburnu, Australiji (Monash University and the University of Melbourne in Melbourne, Australia) su ispitivali 163 HIV seropozitivna pacijenta u periodu od dve godine.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94754 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
     12
3456789
10111213
14
1516
17181920212223
24252627282930
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: