Ginekologija

Zdravlje, prevencija i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o polnim organima žene, njenim anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Ginekologija diskusije na doktor.rs forumima

Pogledajte i diskusije na doktor.rs zdravstvenom forumu »

Nove metode u dijagnostici endometrioze

Endometrioza je poremećaj koji predstavlja prisustvo endometrijuma van šupljine materice, koju normalno oblaže. Veoma varijabilna simptomatologija i nespecifičan fizikalni nalaz razlog su relativno čestog kašnjenja. Simptomi i ultrazvučni nalaz mogu pobuditi sumnju na dijagnozu, ali se dijagnoza definitivno može postaviti samo laparoskopski. Ipak, trenutna istraživanja pokazuju da žene sa endometriozom pokazuju i izvesne promene u biopsijskom materijalu što otvara vrata novim dijagnostičkim metodama i ranijem otkrivanju endometrioze.

Prisustvo porođaju

Već neko vreme u Srbiji se naplaćuju usluge prisustva drugih osoba porođaju. Pod drugim osobama podrazumeva se ne samo otac deteta, već i ginekolog koji je vodio trudnoću porodilje. Pozivamo Vas da se priključite diskusiji na našem forumu: ostavite komentare ovde

Estrogen može da pomogne u zaštiti od parkinsonove bolesti

Estrogen igra glavnu ulogu u zaštiti žena od parkinsonove bolesti, kaže Demetrijus Maraganor, neurolog sa Klinike Majo. U studiji koja je obuhvatila 72 žene, Maraganor i njegove kolege su utvrdili da se rizik od parkinsonove bolesti povišava 3 puta kod žena kod kojih je izvršena histerektomija (vađenje materice).

Lactobacillus inhibira rast vaginalnih uropatogenih mikroorganizama

Različite vrste roda Lactobacillus mogu blokirati adherenciju (vezivanje) uropatogena na epitelne ćelije vagine i zaustaviti njihov rast, prema zakljušcima istraživača sa Autonomnog Univerziteta Barselone (Universitat Authonoma de Barcelona) u Španiji. Istraživači su ispitivali potencijal 15 vrsta Lactobacillus roda da blokiraju vezivanje i zaustave rast 22 različita uropatogena. Rezultati su pokazali da Lactobacillus crispatus iz hemaglutinacione grupe III blokira 61.9% uropatogenih adherencija (vezivanja). Lactobacilli iz I i II hemaglutinacione grupe su blokirali vezivanje 52.6% i 49.5% uropatogenih mikroorganizama.

Neplodnost žena i imunski sistem

Iako mlada i relativno nepoznata grana imunologije, reproduktivna imunologija je u poslednje vreme napravila krupne korake prema identifikaciji mehanizama i faktora koji su odgovorni za neplodnost žena, pojavu spontanih pobačaja i različita oboljenja dece iz takozvanih “visokorizičnih trudnoća”. Bez obzira na veoma komplikovani odnos imunskog i reproduktivnog sistema žene, problem neplodnosti uzrokovan imunskim faktorima se može svesti na svega nekoliko mogućnosti.

Sterilitet, pobačaji, trudnoća i imunski poremećaji

I najširoj javnosti je poznato da su transplantacije organa skoro uvek neuspešne, ukoliko nisu praćene odgovarajućim medicinskim tretmanom kojim se "prigušuje" imunski sistem primaoca. Čak i kada se radi o transplantaciji organa između najbližih rođaka kao što su roditelji i deca, nijedan transplantirani organ ne može funkcionisati duže od 2 do 3 nedelje bez medicinskog tretmana. Kombinacija molekula (tzv. MHC molekuli) koji naše ćelije i organe čine stranim drugim ljudima, pa i našim roditeljima, je jedinstvena za svaku osobu, jer samim oplođenjem mi nasleđujemo polovinu ovih molekula od majke, a drugu polovinu od oca. Sigurno je da naučnici širom sveta naporno rade kako bi problem odbacivanja transplantiranih organa rešili na najbolji mogući način, ali shvatite ovo kao mali uvod u jednu sasvim drugu priču.

Dramatičan pad perinatalnog prenosa HIV infekcije sa primenom kombinovane terapije

Učestalost perinatalnog prenosa HIV infekcije kod žena na standardnoj antiretroviralnoj terapiji iznosi samo 1.5%, prema izvorima PACTG 316 (Pediatric AIDS Clinical Trials Group 316), objavljenim na 8. Konferenciji o Retrovirusima i Oportunističkim Infekcijama. Takođe, dodatak leka "Nevirapine" režimu lečenja inficiranih trudnica nije pokazao uticaj na smanjenje procenta perinatalnog prenosa HIV-a.

Preventiva antibioticima je nepotrebna za

U prospektivnoj studiji, izvedenoj u Juznoafrickoj Republici, antibiotska profilaksa (preventiva) lekom Cefoxitin (antibiotik) nije bila efikasnija nego placebo pri redukovanju infekcija posle "carskog reza". Dr J. S. Bagratee i saradnici sa Natal Univerziteta (University of Natal), u, kako kažu, najvećem do sada istraživanju ove vrste, su ocenjivali 480 pacijentkinja. One su primale 2 g Cefoxitina, intra venski, ili placebo, posle prekidanja pupčane vrpce. Rezultati su objavljeni u Februarskom izdanju britanskog žurnala za ginekologiju i akušerstvo.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94754 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
     12
3456789
10111213
14
1516
17181920212223
24252627282930
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: