Ginekologija

Zdravlje, prevencija i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o polnim organima žene, njenim anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Ginekologija diskusije na doktor.rs forumima

Pogledajte i diskusije na doktor.rs zdravstvenom forumu »

Nove metode u dijagnostici endometrioze

Endometrioza je poremećaj koji predstavlja prisustvo endometrijuma van šupljine materice, koju normalno oblaže. Veoma varijabilna simptomatologija i nespecifičan fizikalni nalaz razlog su relativno čestog kašnjenja. Simptomi i ultrazvučni nalaz mogu pobuditi sumnju na dijagnozu, ali se dijagnoza definitivno može postaviti samo laparoskopski. Ipak, trenutna istraživanja pokazuju da žene sa endometriozom pokazuju i izvesne promene u biopsijskom materijalu što otvara vrata novim dijagnostičkim metodama i ranijem otkrivanju endometrioze.

Prisustvo porođaju

Već neko vreme u Srbiji se naplaćuju usluge prisustva drugih osoba porođaju. Pod drugim osobama podrazumeva se ne samo otac deteta, već i ginekolog koji je vodio trudnoću porodilje. Pozivamo Vas da se priključite diskusiji na našem forumu: ostavite komentare ovde

Estrogen može da pomogne u zaštiti od parkinsonove bolesti

Estrogen igra glavnu ulogu u zaštiti žena od parkinsonove bolesti, kaže Demetrijus Maraganor, neurolog sa Klinike Majo. U studiji koja je obuhvatila 72 žene, Maraganor i njegove kolege su utvrdili da se rizik od parkinsonove bolesti povišava 3 puta kod žena kod kojih je izvršena histerektomija (vađenje materice).

Lactobacillus inhibira rast vaginalnih uropatogenih mikroorganizama

Različite vrste roda Lactobacillus mogu blokirati adherenciju (vezivanje) uropatogena na epitelne ćelije vagine i zaustaviti njihov rast, prema zakljušcima istraživača sa Autonomnog Univerziteta Barselone (Universitat Authonoma de Barcelona) u Španiji. Istraživači su ispitivali potencijal 15 vrsta Lactobacillus roda da blokiraju vezivanje i zaustave rast 22 različita uropatogena. Rezultati su pokazali da Lactobacillus crispatus iz hemaglutinacione grupe III blokira 61.9% uropatogenih adherencija (vezivanja). Lactobacilli iz I i II hemaglutinacione grupe su blokirali vezivanje 52.6% i 49.5% uropatogenih mikroorganizama.

Neplodnost žena i imunski sistem

Iako mlada i relativno nepoznata grana imunologije, reproduktivna imunologija je u poslednje vreme napravila krupne korake prema identifikaciji mehanizama i faktora koji su odgovorni za neplodnost žena, pojavu spontanih pobačaja i različita oboljenja dece iz takozvanih “visokorizičnih trudnoća”. Bez obzira na veoma komplikovani odnos imunskog i reproduktivnog sistema žene, problem neplodnosti uzrokovan imunskim faktorima se može svesti na svega nekoliko mogućnosti.

Sterilitet, pobačaji, trudnoća i imunski poremećaji

I najširoj javnosti je poznato da su transplantacije organa skoro uvek neuspešne, ukoliko nisu praćene odgovarajućim medicinskim tretmanom kojim se "prigušuje" imunski sistem primaoca. Čak i kada se radi o transplantaciji organa između najbližih rođaka kao što su roditelji i deca, nijedan transplantirani organ ne može funkcionisati duže od 2 do 3 nedelje bez medicinskog tretmana. Kombinacija molekula (tzv. MHC molekuli) koji naše ćelije i organe čine stranim drugim ljudima, pa i našim roditeljima, je jedinstvena za svaku osobu, jer samim oplođenjem mi nasleđujemo polovinu ovih molekula od majke, a drugu polovinu od oca. Sigurno je da naučnici širom sveta naporno rade kako bi problem odbacivanja transplantiranih organa rešili na najbolji mogući način, ali shvatite ovo kao mali uvod u jednu sasvim drugu priču.

Dramatičan pad perinatalnog prenosa HIV infekcije sa primenom kombinovane terapije

Učestalost perinatalnog prenosa HIV infekcije kod žena na standardnoj antiretroviralnoj terapiji iznosi samo 1.5%, prema izvorima PACTG 316 (Pediatric AIDS Clinical Trials Group 316), objavljenim na 8. Konferenciji o Retrovirusima i Oportunističkim Infekcijama. Takođe, dodatak leka "Nevirapine" režimu lečenja inficiranih trudnica nije pokazao uticaj na smanjenje procenta perinatalnog prenosa HIV-a.

Preventiva antibioticima je nepotrebna za

U prospektivnoj studiji, izvedenoj u Juznoafrickoj Republici, antibiotska profilaksa (preventiva) lekom Cefoxitin (antibiotik) nije bila efikasnija nego placebo pri redukovanju infekcija posle "carskog reza". Dr J. S. Bagratee i saradnici sa Natal Univerziteta (University of Natal), u, kako kažu, najvećem do sada istraživanju ove vrste, su ocenjivali 480 pacijentkinja. One su primale 2 g Cefoxitina, intra venski, ili placebo, posle prekidanja pupčane vrpce. Rezultati su objavljeni u Februarskom izdanju britanskog žurnala za ginekologiju i akušerstvo.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94185 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
   123
4
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: