Dijabetes se javlja u dva oblika - Tip 1 i Tip 2. Prvi tip dijabetesa je poznat i kao insulinski zavisan dijabetes. Ovaj tip dijabetesa je nasledan i javlja se u detinjem dobu ili u adolescentsnom periodu. Retko se javi prvi put posle 30. godine života.
Povišene vrednosti glukoze, ne fiziološke, već patološke, izazvaće niz simptoma. Jedan od prvih simptoma dugotrajno povišenog nivoa glukoze u organizmu jeste pospanost, nekontrolisan i neopravdan zamor u toku dana, često mokrenje.
Kada kažemo "povišena količina glukoze u organizmu" ne mislimo na privremene visoke vrednosti glukoze, kao što su one koje se jave nakon obroka ili neke slatke grickalice. Naš organizam prerađuje sve namirnice koje jedemo i pretvara ih u jednostavne molekule.
Iako je ljudski organizam jedna prava mala savršena laboratorija koja samu sebe čisti i stimuliše, gradi i razara, postoje neki elementi koji tu ravnotežu mogu narušiti. Glukoza ili šećer je jedan od tih elemenata koji mogu da naruše funkcionisanje organizma.
Danas se na svetskom nivou obeležava Dan borbe protiv dijabetesa. Današnji dan posvećujemo upravo dijabetesu, jednom od najčešćih metaboličkih oboljenja u ljudskoj populaciji. Koliko znate o dijabetesu?
Vitamin C koji krompir sadrži deluje protivzapaljenski. Vitamin C iz krompira je posebno dobar za ublažavanje simptoma zapaljenskih procesa gastrointestinalnog trakta. Krompir je dobro poznato povrće za sve one koji imaju problema sa dijarejom ili stomačnim virusom.
Možda Vam ne deluje kao laboratorija vitamina i minerala, ali krompir to jeste. Ovo neprivlačno korenasto povrće sadrži i vitamine i minerale koji su više nego potrebni našem organizmu. U krompiru možemo naći vitamin C, kao i vitamine B kompleksa.
Najnovije studije govore mnogo toga pozitivnog o krompiru. Pored toga što sadrži veliku količinu skroba, šećera i ugljenih hidrata, krompir nije najnezdravija vrsta povrća pa tako ni najlošiji izbor kada je u pitanju ishrana.
Verovali ili ne, krompir može umanjiti nivo stresa koji osećate. Nije slučajno što se ovo poznato povrće nalazi na spisku namirnica koje se smatraju hranom koja teši. Krompir sadrži velike količine vitamina B6. Ovaj vitamin je direktno odgovoran za obnavljanje ćelije.
Krompir je možda jedino povrće koje svi vole, bez obzira na to na koji način je spremljen. Kuvan ili pripremljen kao pire, pržen ili kao sastojak drugih jela, krompir je jedna od najčešće korišćenih namirnica širom sveta.