Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Dijabetes razlikuje dva osnovna tipa

Dijabetes se javlja u dva oblika - Tip 1 i Tip 2. Prvi tip dijabetesa je poznat i kao insulinski zavisan dijabetes. Ovaj tip dijabetesa je nasledan i javlja se u detinjem dobu ili u adolescentsnom periodu. Retko se javi prvi put posle 30. godine života.

Kako prepoznati prve simptome djabetesa?

Povišene vrednosti glukoze, ne fiziološke, već patološke, izazvaće niz simptoma. Jedan od prvih simptoma dugotrajno povišenog nivoa glukoze u organizmu jeste pospanost, nekontrolisan i neopravdan zamor u toku dana, često mokrenje.

Glukoza i insulin su uvek aktivni u organizmu

Kada kažemo "povišena količina glukoze u organizmu" ne mislimo na privremene visoke vrednosti glukoze, kao što su one koje se jave nakon obroka ili neke slatke grickalice. Naš organizam prerađuje sve namirnice koje jedemo i pretvara ih u jednostavne molekule.

Glukoza može da ugrozi normalno funkcionisanje organizma

Iako je ljudski organizam jedna prava mala savršena laboratorija koja samu sebe čisti i stimuliše, gradi i razara, postoje neki elementi koji tu ravnotežu mogu narušiti. Glukoza ili šećer je jedan od tih elemenata koji mogu da naruše funkcionisanje organizma.

14. Novembar - Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Danas se na svetskom nivou obeležava Dan borbe protiv dijabetesa. Današnji dan posvećujemo upravo dijabetesu, jednom od najčešćih metaboličkih oboljenja u ljudskoj populaciji. Koliko znate o dijabetesu?

Krompir kao lek za stomačni virus

Vitamin C koji krompir sadrži deluje protivzapaljenski. Vitamin C iz krompira je posebno dobar za ublažavanje simptoma zapaljenskih procesa gastrointestinalnog trakta. Krompir je dobro poznato povrće za sve one koji imaju problema sa dijarejom ili stomačnim virusom.

Krompir bogat i vitaminima i mineralima

Možda Vam ne deluje kao laboratorija vitamina i minerala, ali krompir to jeste. Ovo neprivlačno korenasto povrće sadrži i vitamine i minerale koji su više nego potrebni našem organizmu. U krompiru možemo naći vitamin C, kao i vitamine B kompleksa.

Krompir ne sadrži veliku količinu kalorija

Najnovije studije govore mnogo toga pozitivnog o krompiru. Pored toga što sadrži veliku količinu skroba, šećera i ugljenih hidrata, krompir nije najnezdravija vrsta povrća pa tako ni najlošiji izbor kada je u pitanju ishrana.

Hemijski sastav krompira snižava nivo stresa

Verovali ili ne, krompir može umanjiti nivo stresa koji osećate. Nije slučajno što se ovo poznato povrće nalazi na spisku namirnica koje se smatraju hranom koja teši. Krompir sadrži velike količine vitamina B6. Ovaj vitamin je direktno odgovoran za obnavljanje ćelije.

Najpoznatije povrće na svetu pa i kod nas

Krompir je možda jedino povrće koje svi vole, bez obzira na to na koji način je spremljen. Kuvan ili pripremljen kao pire, pržen ili kao sastojak drugih jela, krompir je jedna od najčešće korišćenih namirnica širom sveta.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94689 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425
26
2728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: