Koji sastojak u jajima povoljno utiče na pamćenje?

Veličina:
AAA

Žumance jajeta sadrži fosfatidilholine, lipide koji podstiču stvaranje neurotransmitera acetilholina u mozgu. Sam acetilholin igra ključnu ulogu u procesima pamćenja i učenja, a njegov nedostatak povećava rizik za razvoj demencije i Alchajmerove bolesti. Međutim, mnoge osobe izbegavaju da jedu žumance, budući da ono sadrži holesterol. Stručnjaci zato savetuju da jaja jedemo ujutru, za doručak, umesto uveče pošto će se na taj način jaja bolje svariti i neće doći do bitnijeg skoka u nivou holesterola u krvi. Holesterol je neophodan mozgu za stvaranje sinapsi pomoću kojih neuroni komuniciraju među sobom, a zanimljivo je i da mozak sam može da sintetiše holesterol.

Tagovi: acetilholin mozak holin holesterol jaja pamćenje demencija učenje Alchajmerova bolest

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94691 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
2223242526
27
28
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: