U namirnice koje nam pomažu da ostanemo zdravi, pored voća i povrća, spadaju i razni začini poput kurkume, karanfilića i cimeta. Ovi začini su bogati antioksidansima koji poboljšavaju funkcije imunog sistema.
Za jak imunitet i brži oporavak posle kijavice i gripa preporučujemo vam da povećate unos povrća. Prirodni sokovi od povrća predstavljaju posebno dobar način da unesete obilje vitamina, minerala i najrazličitijih antioksidansa.
Određene namirnice pomažu organizmu da se odbrani i da ojača naš imuni sistem, što je naročito važno u zimskom periodu kada "prete" virusi kijavice i gripa.
Da biste bili manje podložni zimskim infekcijama povedite računa o ishrani i potrudite se da svakoga dana unesete preporučenih pet porcija voća i povrća.
Pomenuta naučna studija o rinovirusima pokazala je da virusima kijavice više odgovara hladna sredina poput nosne duplje nego topla poput pluća. Isto tako, organizam može bolje da se odbrani u toplom okruženju nego u hladnom.
Rezultati nedavne naučne studije američkih istraživača sa Univerziteta Jejl mogli bi da razjasne zašto je kijavica češća tokom perioda niskih temperatura.
Za bolju koncentraciju i pamćenje u ishranu uključite više jagodičastog (jagode, kupine, maline) i bobičastog voća (grožđe, ribizle, borovnice, brusnice).
Pošto mozak troši mnogo energije da bi funkcionisao, potrebno je da unosimo dovoljno šećera, i to ne proste šećere koji se brzo vare i naglo povećavaju nivo šećera u krvi.
Koja hrana povoljno deluju na naš nervni sistem i pomažu nam da očuvamo dobro pamćenje? Za početak su to namirnice bogate omega-3 nezasićenim masnim kiselinama.
Za razliku od rafinisanih žitarica poput belog pirinča i pšenice, integralne žitarice su zadržale spoljašnju opnu i klicu, koje su bogate vlaknima. Integralne žitarice sadrže više nutrijenata od rafinisanih.
Copyright ©2002- Doktor.rs