U pomenutoj studiji uzeti su u obzir drugi faktori koji mogu da utiču na kardiovaskularno zdravlje ispitanika poput godina, pušenja, indeksa telesne mase i nivoa fizičke aktivnosti.
Uključite integralne žitarice u ishranu i učinićete nešto dobro za svoje srce. Redovnom konzumacijom integralnih žitarica možemo da smanjimo rizik od mnogih hroničnih oboljenja.
U danima posle praznika pokušajte da pijete što više prirodnih sokova od voća i povrća (jabuke, kruške, citrusi, bobičasto voće; šargarepa, celer, cvekla, kupus).
Ukoliko danas preterate sa hranom i pićem, narednog dana pomozite stomaku da se odmori. Započnite dan ovsenom kašom koja je odličan izvor vlakana i koja će pokrenuti probavu.
Danas vam pišemo o tome kako možete sebi da olakšate dane posle praznika koje prati jaka hrana i "koja čašica više". Prvo i osnovno - nikako ne zaboravite da pijete vodu.
Suve smokve predstavljaju dobar izvor kalcijuma, pošto u 100 grama ovog voća ima čak 162 mg kalcijuma, što podmiruje 16% dnevnih potreba za ovim mineralom.
Dodavanjem suvog voća u ishranu brzo ćete ubrzati probavu i rešiti problem opstipacije (zatvora). Suve šljive i suve smokve naročito su efikasne kod problema sa lenjim crevima.
Suve kajsije, suvo grožđe i smokve predstavljaju dobar izvor gvožđa, minerala koji je izuzetno važan za brojne osnovne fiziološke procese u našem organizmu.
Dok su suve šljive izrazito bogate kalijumom i vitaminom K, suve kajsije sadrže velike količine vitamina A i C i kalijuma. Suve smokve obiluju mineralima poput gvožđa, mangana, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.
Suvo voće prirodno sadrži fruktozu, ali mu se često zbog ukusa dodatno dodaje šećer te ono tada predstavlja ne tako zdravu vrstu slatkiša. Na primer, ananasu i brusnicama se obično dodaje rafinisani šećer.
Copyright ©2002- Doktor.rs