Kako se vremena menjaju menjaju se i način života i neminovno način ishrane. Manje smo fizički aktivni, jedemo veću količinu šećera za čak 10 puta u odnosu an period pre 30 godina. Sve ovo utiče na povećano razmnožavanje bakterija i poremećaj sastava enzima koji se normalno nalaze u usnoj duplji.
Karijes je bakterijama izazvano propadanje tkiva zuba, jer bakterije izazivaju demineralizaciju tkiva koje čini zube, a svako tkivo u našem organizmu, pa tako i kosti i zubi kao najčvršća tkiva, su podložna bakterijskim infekcijama.
Istraživanje koje je sprovođeno pre par godina, obuhvatilo je Aljasku, Australiju I Novi Zeland I došlo se do veoma zanimljivih podataka. Eksimi sa severa Aljaske koji žive veoma povučen život u izuzetno hladnim uslovima ali hraneći se pre svega ribom skoro i da nemaju karijes tokom života.
Veliki procenat stomatologa i lekara će Vam reći da se zubni karijes smatra oboljenjem današnjice, ali to nikako ne znači da naši preci ili ljudi u kamenom dobu nisu imali karijes. Karijes je patologija zuba koja je uvek postojala, a razlika danas naspream nekih prošlih vremena jeste način ishrane.
Voće i povrće je izvor vitamina C, B1, B12, vitamina E, A. Svi ovi vitamini su najbolji kada se jedu sveži, tj. kada se voće i povrće termički obrađuje, bilo da je u pitanju kuvanje ili prženje. Redovan unos vitamina A, B i C čini naš imuni sistem potpuno spremnim za borbu protiv mikroorganizama.
Suvo voće je bogato dijetarnim vlaknima, bogato voćnim šećerima i veoma dobro za našu probavu, a pri tom nam daje mnogo energije u veoma kratkom vrmeenskom periodu. Zato je suvo voće najbolje jesti uz doručak ili kao užinu u toku dana kada nam je energija najpotrebnija.
Sećamo se svi priča da treba svo meso i povrće skuvati u vreloj vodi jer se tako uništavaju sve bakterije u njima, i smanjuje se rizik od trovanja hranom. To su priče koje danas treba da zaboravimo, jer ne živimo više u svetu gde namirnice ne mogu da se skladište u frižiderima.