Ove 3 voćke potpomažu mršavljenje
Voće može da posluži kao zdrava užina ili pak desert, naročito kada pokušavate da izgubite koji kilogram viška. Ne samo što obiluje vitaminima i mineralima, voće isto tako sadrži vlakna koja nas čine duže sitima i podstiču zdravu probavu.
Kivi - predstavlja odličan izvor vitamina C i E, kao i vlakana. Istraživanja su pokazala da kivi pomaže u kontroli šećera u krvi, poboljšava nivo holesterola i povoljno utiče na zdravlje digestivnog trakta. U jednoj studiji, 41 osoba je svakodnevno jela po 2 zlatna kivija tokom 12 nedelja. Ovaj dodatak u redovnoj ishrani kod ispitanika je doveo do povećanja nivoa vitamina C u krvi, snižavanja krvnog pritiska, kao i da smanjenja obima struka za prosečnih 3.1 cm.
Jabuke su siromašne kalorijama, a bogate vlaknima, te spadaju u hranu koja podstiče mršavljenje. U jednom desetonedeljnom istraživanju, učesnici su u dnevnu ishranu dodali ili 3 jabuke ili 3 kruške ili 3 ovsena kolačića. Ispitanici koji su jeli jabuke smršali su u proseku 0.91 kg, oni koji su jeli kruške 0.84 kg, dok se težina ispitanika koji su jeli ovsene kolačiće nije promenila.
Grejpfrut se često preporučuje u sklopu različitih dijeta. U jednom istraživanju ispitanici su, tokom 12 nedelja, pre 3 glavna obroka jeli 127 g grejpfruta ili pili sok od grejpfruta (u istoj količini - 127 g) što je kod učesnika u studiji dovelo do smanjenja dnevnog kalorijskog unosa i telesne težine, kao i poboljšanja nivoa holesterola u krvi. Ipak, grejpfrut interaguje sa pojedinim lekovima, te je, ako pijete bilo kakve medikamente, neophodno da se pre uključivanja ovog voća u ishranu konsultujete sa vašim lekarom ili farmaceutom.
Pošaljite svoj komentar