Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Oboljenja koja utiču na oplodnju

Veliki je broj oboljenja i sindroma koji utiču na ostvarivanje trudnoće. Svakako da su na prvom mestu sva oboljenja i stanja koja direktno ugrožavaju funkcionisanje polnih organa. Sindrom policističnih jajnika, hormonski disbalans ili postojanje mioma ili vodenih cisti.

Kada je potrebno obratiti se lekaru?

Vreme još na jedan način nije na strani žena koje žele da ostanu u drugom stanju. Ukoliko pokušavate da ostanete u drugom stanju i taj period traje više od godinu dana, tada se šanse za ostvarivanje trudnoće smanjuju.

Češći seksualni odnosi povećavaju šanse za oplodnju

Kako neredovan menstrualni ciklus smanjuje šanse za ostvarivanje trudnoće, tako na te šanse utiče i učestalost seksualnih odnosa. Frekventnost kada su u pitanju seksualni odnosi naravno da utiču direktno na sam proces oplodnje i ostvarivanje trudnoće.

Zdrav i redovan ciklus znači sve

Svakako da je najbitniji faktor koji utiče na ostvarivanje trudnoće redovan i zdrav menstrualni ciklus. Svaki poremećaj u menstrualnom ciklusu će otežati začeće i smanjiti šanse da žena ostane u drugom stanju.

Vreme često nije na strani žene koja želi trudnoću

Iako zvuči prilično jednostavno, začeće se sve češće teže ostvaruje. Veliki je broj procesa i faktora koji utiču na sam proces začeća i ostvarivanja trudnoće. Na prvom mestu su naravno godine, kao što smo već pomenuli, jer se šanse za ostvarivanje trudnoće smanjuju proporcionalno sa brojem godina.

Organizam trudnice troši više kiseonika

Učestalo mokrenje, osetljivost grudi, posebno bradavica, osećaj nedostatka daha, simptomi su koji se javljaju ne u prvim danima i nedeljama trudnoće, ali se mogu čak i tada javiti. Organizam odjednom troši veće količine kiseonika, odatle nedostatak daha i vazduha.

Trudnoća kao da donosi supermoći

Trudnoća je poznata i pod nazivom drugo stanje, sa puno razloga. To drugo stanje može se nazvati i preosetljivim stanjem. U periodu trudnoće žene osećaju ukuse i mirise, promene temperature i dodire na sasvim drugom nivou od osoba koje nisu u drugom stanju.

Gađenje na hranu je posledica rasta Beta HCG hormona

Ukoliko Vam se desi da ujutru po buđenju osetite mučninu dok još ništa niste jeli ili Vam se javi potreba da povraćate i gađenje na hranu kada otvorite svoj frižider, to je još jedan od simptoma trudnoće. Veliki broj žena ovaj simptom oseti u prvim nedeljama i mesecima trudnoće.

Umor tokom dana kao prvi simptom trudnoće

Svaka žena će kao prvi siguran znak trudnoće osetiti umor. Neočekivan i intenzivan umor tokom dana, čak iako tog dana nije bilo potrebe da se oseti umor. Umor će Vas terati da se odmarate popodne, da se osećate uspavano i umorno na poslu i da mnogo ranije odlazite na spavanje uveče.

Prvi simptomi trudnoće su nespecifični

Prvi simptomi trudnoće često mogu da izostanu, ili da prođu neopaženo zbog svakodnevnih obaveza. Međutim, svaka žena koja očekuje trudnoću, koja planira trudnoću, vrlo dobro osluškuje svoje telo i može prilično rano primetiti prve simptome trudnoće.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94691 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425
26
2728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: