Kada kažemo "povišena količina glukoze u organizmu" ne mislimo na privremene visoke vrednosti glukoze, kao što su one koje se jave nakon obroka ili neke slatke grickalice. Naš organizam prerađuje sve namirnice koje jedemo i pretvara ih u jednostavne molekule.
Iako je ljudski organizam jedna prava mala savršena laboratorija koja samu sebe čisti i stimuliše, gradi i razara, postoje neki elementi koji tu ravnotežu mogu narušiti. Glukoza ili šećer je jedan od tih elemenata koji mogu da naruše funkcionisanje organizma.
Vitamin C koji krompir sadrži deluje protivzapaljenski. Vitamin C iz krompira je posebno dobar za ublažavanje simptoma zapaljenskih procesa gastrointestinalnog trakta. Krompir je dobro poznato povrće za sve one koji imaju problema sa dijarejom ili stomačnim virusom.
Verovali ili ne, krompir može umanjiti nivo stresa koji osećate. Nije slučajno što se ovo poznato povrće nalazi na spisku namirnica koje se smatraju hranom koja teši. Krompir sadrži velike količine vitamina B6. Ovaj vitamin je direktno odgovoran za obnavljanje ćelije.