Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Dojenje pruža Vašoj bebi neophodne materije

Ukoliko pitate svog lekara ili ginekologa sve što Vas zanima u vezi sa dojenjem, odgovore ćete i dobiti. Ali ukoliko želite sami više da saznate svakako za to koristite knjige, zvanične udžbenike ili naravno, Internet. Svaka majka treba da zna šta to njen organizam proizvodi.

Savršena laboratorija koja stvara hranu za Vašu bebu

Kada ste ušlu u tridesetu nedelju trudnoće, ne bi bilo loše da se sa svojim odabranim lekarom ili ginekologom koji vodi vašu trudnoću, posavetujete oko dojenja. Dobra je stvar i pročitati sve o dojenju kako biste znali koliku ono važnost ima po zdravlje Vaše bebe ali i Vaše zdravlje.

Prevenirajte opstipaciju pa samim tim i hemoroide

Opstipacija je jedna od najčešćih pojava tokom trudnoće i vodi ka još neprijatnijem stanju, pojavi hemoroida. Ovakvo stanje organizma treba izbegavati ili čim se jave rešavati promenom stila života. Opstipacija se uspešno prevenira ali i leči unosom velikih količina namirnica koje sadrže vlakna.

Treće tromesečje i novi izazovi

Ulazak u treće tromesečje trudnoće donosi sa sobom veliki broj izazova za trudnicu. U ovom periodu trudnica ima oko 5 kg više, često i više od toga, u odnosu na period pre ostvarivanja trudnoće.

Simptomi koje ne treba zanemarivati tokom trudnoće

Od 32. nedelje trudnoće pažljivo pratite promene u organizmu. Ukoliko osetite glavobolji, oticanje nogu i ruku, promene u krvnom pritisku, naglo dobijanje na kilaži pa i promene u vidnom polju, potrebno je da se obratite svom lekaru. Ovo mogu biti znaci preeklampsije.

Nagli rast, češći pokreti bebe i pokreti dijafragme

Ulaskom u 30. nedelju trudnoće, Vaša beba bi trebalo da teži oko 1400 grama. U ovoj nedelji Vaša beba čak može da štuca. U poslednjim nedeljama, iako je to preporučljivo i u ostalim nedeljama trudnoće, potrebno je unositi velike količine dijetetskih vlakana.

Vodite računa o gestacionom dijabetesu

U periodu između 24. i 28. nedelje trudnoće ne bi bilo loše obaviti testiranje oseljivosti organizma na glukozu. U kasnim nedeljama trudnoće, plod raste naglo i potrebe za hranom i glukozom se menjaju. Testiranje se svodi na uzimanje određene količine glukoznog rastvora i praćenja promena.

Vitamini nezamenljivi u ishrani trudnice

Tokom deset nedelja, od 20. do 30. nedelje Vaša beba rapidno raste i sve se više osećaju pokreti koje ona vrši u utrobi majke. Do kraja 23. nedelje trudnoće, Vaša beba treba da teži oko 500 grama i nastavlja sa rastom do te mere da veliki broj trudnica oseća veliki zamor tokom ovog perioda.

Definisanje polnih organa bebe

Početkom trećeg tromesečja većina unutrašnjih organa Vaše bebe je formirana i počinje da funkcioniše normalno. Od 22. nedelje formirane su i jetra i slezina i počinje stvaranje krvi. Slezina i jetra i potpuno zrela koštana srž stvaraju krv tokom trudnoće.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94691 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
2223242526
27
28
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: