Pošto popijemo kafu, kofein se apsorbuje u želucu i tankom crevu i dospeva u krv. Potom iz krvi ide u moždano tkivo preko "hemato-encefalne barijere". Kofein najpre stimuliše centralni nervni sistem tako što nas razbuđuje, bolje smo koncentrisani, naši pokreti su bolje koordinisani.
Ukoliko pijemo kafu ujutru, oko 8h, kao što većina nas čini, kada je nivo kortizola u krvi već maksimalan, kofein deluje kao droga i tako malo po malo "hrani" našu zavisnost. Naše telo se navikava i postepeno ima sve više potrebe za kafom da bismo se razbudili.
Da bismo na najbolji način iskoristili povoljna dejstva kofeina, kafu bi trebalo piti između 9h30 i 11h30 pre podne. Utvrđeno je da se u to vreme snižava koncentracija kortizola u krvi i tada bi kofein mogao da ga "odmeni" time što nam pomaže da ostanemo budni i aktivni.
Kurkuma je lekovita začinska biljka iz porodice đumbira, poreklom iz Južne Azije. Zanimljivo je da se ova biljka koristila kao zamena za skupi šafran, pa je otuda u Evropi bila poznata i kao indijski šafran. Kurkuma je bogata vitaminima i mineralima, pre svega vitaminom B6, gvožđem i manganom.