7 ključnih nutrijenata za zdravu kosu

Veličina:
AAA

Genetika i nega utiču u velikoj meri na izgled kose, ali je jedan od važnijih faktora za zdravu kosu isto tako i izbalansirana ishrana. Pojedini nutrijenti su od ključne važnosti za zdravlje kose (kao i kože i noktiju). To su:

Proteini - pošto su proteini osnovni gradivni elementi kose, logično je i da je dovoljan unos proteina od izuzetne važnosti za zdravu dlaku. Nedavno smo pisali o hrani koja je najbogatija ovim nutrijentima, te bi za jaku i sjajnu kosu bilo dobro da češće jedete namirnice po izboru sa ove liste.

Vitamin A - sebum kojeg luče lojne žlezde kože glave sprečava isušivanje kose i skalpa, ali za njegovo stvaranje neophodan je vitamin A. Zbog ovoga je važno da u ishrani budu u dovoljnoj meri zastupljene namirnice koje obiluju ovim vitaminom.

Vitamini B-grupe - ovi vitamini doprinose dobroj prokrvljenosti kože glave i održavaju kosu jakom. Za zdravu kosu najbitniji su niacin, pantenol, folna kiselina, vitamini B6 i B12. B-kompleksom obiluju jaja, piletina, riba, integralne žitarice i zeleno lisnato povrće.

Vitamin C - ovaj vitamin na više načina doprinosi zdravlju kose - najpre potpomaže apsorpciju gvožđa dok istovremeno učestvuje u stvaranju kolagena koji čini kosu sjajnijom i podstiče njen rast. Ovde možete naći spisak namirnica najbogatijih ovim vitaminom.

Vitamin E - dovoljan unos namirnica bogatih vitaminom E pomoći će u zaštiti kose i kože od sunca, hladnoće i prevremenog starenja.

Gvožđe - nizak nivo gvožđa u krvi remeti normalnu ishranu folikula dlake i može da izazove opadanje kose. Ovim mineralom su bogate namirnice kao što su crveno meso, piletina, riba, kao i zeleno lisnato povrće, sočivo, suve kajsije, semenke susama, suncokreta i bundeve.

Cink - uključivanjem namirnica bogatih cinkom sprečićete nedostatak ovog minerala, koji može da dovede do opadanja kose i perutanja kože glave.

Tagovi: b-kompleks cink kosa nega kose opadanje kose proteini vitamini zdrava kosa

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94691 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
2223242526
27
28
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: