Kako nas šargarepa štiti od karcinoma?

Veličina:
AAA

Više studija je ukazalo na to da konzumiranje šargarepe može da se poveže sa smanjenim rizikom od pojedinih tipova karcinoma.

Analizom rezultata pet različitih studija naučnici su došli do zaključka da konzumiranje šargarepe smanjuje rizik od raka želuca i do 26%. Jedna druga studija pokazala je da osobe koje jedu više šargarepe imaju za 18% manje šansi za pojavu raka prostate. Šargarepe čak mogu da smanje rizik od karcinoma pluća kod pušača - u jednoj studiji u kojoj je učestvovalo 1266 ispitanika (i zdravih i obolelih od plućnog karcinoma) utvrđeno je da pušači koji uopšte ne jedu ovo povrće imaju triput veći rizik za pojavu karcinoma pluća nego pušači koji jedu šargarapu najmanje jednom nedeljno. Naučnici smatraju da su za ovaj protektivni efekat zaslužni karotenoidi koje šargarepa sadrži, kao što su alfa-karoten, beta-karoten, lutein i zeaksantin.

Tagovi: antioksidansi beta-karoten karcinom karotenoidi lutein prevencija rak

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94689 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
222324
25
262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: