Zdravlje A-Š

Zdravlje A-Š diskusije na doktor.rs forumima

Pogledajte i diskusije na doktor.rs zdravstvenom forumu »

Kamera veličine kapsule u digestivnom traktu

Zamislite kameru, veličine tablete, koju progutate, da bi vam doktor pregledao digestivni trakt i eventualno dijagnostikovao tegobe, koje bi inače ostale neotkrivene. To je sada moguće na Mejo klinici u SAD-u (Mayo Clinic in Scottsdale, Arizona). Ova klinika je jedna od nekoliko u svetu, koja koristi pomenutu metodu za dijagnozu oboljenja digestivnog trakta. Kapsula sadrži minijaturnu kolor video kameru, izvor svetla, bateriju i transmiter.

Ultrazvuk može oštetiti pluća

Povećanje energije ultrazvučnog zraka proizvodi bolju sliku, a time i bolju dijagnozu, ali studije na Ilinois univerzitetu (University of Illinois) govore da je rizik od ultrazvukom uzrokovanih ostećenja pluća većci nego što se pretpostavljalo.

Nekoliko saveta za nošenje kontaktnih sočiva

Oftalmolozi tvrde da od 34 miliona korisnika kontaktnih sočiva u SAD-u, mnogi pate od nepotrebnih problema i tegoba, koje se lako mogu sprečiti. Evo nekih saveta koje daje Dr Pol Cimerman (Paul Zimmerman), profesor sa Juta univerziteta (University of Utah Health Sciences Center), i član odbora za Žurnal o Katarakti i refraktivnoj hirurgiji (Journal of Cataract and Refractive Surgery): Ako imate mutan vid, bol, neugodnost, otoke ili crvenilo, uklonite sočiva i obavestite svog doktora o tome. Nosite samo ona sočiva koja vam je doktor propisao, jer, nepropisno nošena sočiva, čak i ona bez dioptrije, mogu izazvati ozbiljne probleme.

Vakcina protiv AIDS-a je efektivna na životinjama

Istraživači su stvorili vakcinu protiv AIDS-a koja funkcioniše na životinjama. “Prema našim rezultatima, mislimo da postoje veliki izgledi da ova vakcina bude od koristi i za ljude,” tvrdi glavni istraživač Džon Rouz (John Rose), profesor patologije i celularne biologije na medicinskom fakultetu Jejl univerziteta (Yale University School of Medicine).

Estrogen može da pomogne u zaštiti od parkinsonove bolesti

Estrogen igra glavnu ulogu u zaštiti žena od parkinsonove bolesti, kaže Demetrijus Maraganor, neurolog sa Klinike Majo. U studiji koja je obuhvatila 72 žene, Maraganor i njegove kolege su utvrdili da se rizik od parkinsonove bolesti povišava 3 puta kod žena kod kojih je izvršena histerektomija (vađenje materice).

Možemo li tkiva jednostavno zalepiti posle hirurške intervencije?

Da li bi to značilo brže lečenje? Manje zastrašujuče? Specijalni gel koji se ponaša kao lepak za tkiva je predstavljen pod imenom "Body Glue". Takođe je poznat i kao Autologni Trombocitni Gel (Autologous Platelet Gel - APG), koji je razvio dr Daniel Man, plastični hirurg sa Boca Raton, Florida. "Body Glue" je sačinjen od pacijentove sopstvene krvi, objašnjava Dr Man, koji će predstaviti svoj pronalazak na 69. godišnjem naučnom susretu američkog društva plastičnih hirurga od 14-18. oktobra u Los Andjelesu, Kaliforniji.

Biljka kantarion, korišćena kao lek protiv depresije, može izazivati ozbiljne neželjene efekte

Lekovita biljka Hypericum perforatum, u narodu poznata pod imenom "Kantarion", može izazvati serotoninski sindrom kod osetljivih pacijenata, upozoravaju kanadski istraživači. Dokazano je da kantarion pacijente oslobađa simptoma blage i srednje depresije. U poslednjem radu, Dr Vivien Parker i saradnici sa univerziteta u Torontu opisali su slucajeve serotoninskog sindroma kod pacijenata koji su uzimali kantarion, a osetljivi su na serotoninske preparate.

Prenos majčine HIV infekcije je snižen kod dojene dece

WESTPORT, CT - Deca HIV pozitivnih majki koja su dojena bar 3 meseca nisu pod vecim rizikom za prenos infekcije nego nedojena deca. U studiji, objavljenoj u AIDS izdanju od 16. Februara, Dr Anna Coutsoudis i saradnici, sa Natal Univerziteta u Juzno Afričkoj Republici (University of Natal, South Africa), ocenjivali su uticaj dojenja na stopu prenošenja HIV infekcije na decu, kod 157 HIV inficiranih žena koje nikad nisu dojile, 118 žena koje su dojile najmanje 3 meseca i 276 žena koje su dojile decu i koristile adaptirane mlečne formule.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94721 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
  12345
6789101112
13141516171819
202122
23
242526
2728293031  
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: