Zdravlje A-Š

Zdravlje A-Š diskusije na doktor.rs forumima

Pogledajte i diskusije na doktor.rs zdravstvenom forumu »

Izloženost endotoksinu iz kućne prašine može biti nezavisni uzročnik disajnih tegoba u novorođenačkom periodu

Izloženost endotoksinu iz kućne prašine može deci sa porodičnim predispozicijama za astmu ili alergiju da poveća rizik od javljanja stalnog ili ponavljanog "sviranja u grudima" (Wheezing), tokom prve godine života. Istraživači sa harvardske škole za zdravstveno vaspitanje i ženske bolnice u Bostonu, SAD (Harvard School of Public Health and Brigham and Women's Hospital, Boston, United States) su ispitivali izloženost endotoksinu iz kućne prašine i javljanje wheezing-a kod 499 novorođenčadi.

Radio + hemoterapija produžuje vreme preživljavanja kod uznapredovalih maligniteta glave i vrata

Prema najnovijoj studiji hemoterapija i radioterapija mogu produžiti period preživljavanja pacijentima sa uznapredovalim neoplazmama glave i vrata. Nedeljna doza kombinacije Carboplatin-a, Paclitaxel-a i radioterapije dokazuje veću efikasnost nad uobičajenim protokolom lečenja Carboplatin-om ili kombinacijom Carboplatin + Bleomycin uz istu dozu zračenja.

Još jedan lek protiv side?

Kako javlja agencija Srna, bugarska Akademija nauka i umetnosti patentirala je novi preparat, koji se pokazao uspešnim u borbi protiv side i najavila da ce ovo otkrice uskoro biti prezentovano javnosti. Profesor Evgeni Gabev sa Instituta za eksperimentalnu patologiju pri Akademiji rekao je da je osim preparata razradena i metoda pristupa lecenju obolelih od ove opake bolesti. Komercijalni naziv leka i ime proizvodaca jos nisu saopšteni.

Zaslađena bezalkoholna pića su ključ dečje gojaznosti

Rastuća potrošnja bezalkoholnih pića zaslađenih šećerom je glavni faktor oštrog porasta dečje gojaznosti u SAD-u. Prevalencija gojaznosti među američkom decom se udvostručila od 1980. do 1994, a broj socijalnih faktora i faktora sredine, od važnosti za dijetu i fizičku aktivnost, ocenjeni su kao doprinoseći problemu.

Visoko aktivni antiretrovirusni lekovi smanjuju depresiju HIV-AIDS pacijenata

Depresivni simptomi se smanjuju, a psihološko prilagođavanje na bolest se poboljšava kod pacijenata tretiranih visoko aktivnom antiretrovirusnom terapijom (Highly Active Antiretroviral Therapy - HAART) u periodu od dve godine, tvrde istraživači ovog projekta. Istraživači sa Monas Univerziteta i Univerziteta u Melburnu, Australiji (Monash University and the University of Melbourne in Melbourne, Australia) su ispitivali 163 HIV seropozitivna pacijenta u periodu od dve godine.

Antibiotici mogu izazvati superinfekciju srednjeg uva

Antibiotici, ne samo da ne uspevaju da izleče infekcije srednjeg uva i nazofarinksa izazvane rezistentnim rodovima Pneumococcus-a, već često indukuju superinfekcije sojevima nastanjenim u nazofarinksu. Po ovom mehanizmu akutna zapaljenja srednjeg uva, kod pacijenata često postaju rezistentna na terapiju. Ovo je slučaj za regione gde su rezistentni Pneumococcus-i prevalentni, tvrde autori sa Soroka Univerzitetskog Medicinskog Centra i Medicinskog Fakulteta Ben-Gurion, Univerziteta Negev, u Izraelu (Soroka University Medical Center and Faculty of Health Sciences, Ben-Gurion University of the Negev, Beer-Sheva, Israel).

Lactobacillus inhibira rast vaginalnih uropatogenih mikroorganizama

Različite vrste roda Lactobacillus mogu blokirati adherenciju (vezivanje) uropatogena na epitelne ćelije vagine i zaustaviti njihov rast, prema zakljušcima istraživača sa Autonomnog Univerziteta Barselone (Universitat Authonoma de Barcelona) u Španiji. Istraživači su ispitivali potencijal 15 vrsta Lactobacillus roda da blokiraju vezivanje i zaustave rast 22 različita uropatogena. Rezultati su pokazali da Lactobacillus crispatus iz hemaglutinacione grupe III blokira 61.9% uropatogenih adherencija (vezivanja). Lactobacilli iz I i II hemaglutinacione grupe su blokirali vezivanje 52.6% i 49.5% uropatogenih mikroorganizama.

Lek gliklazid može poboljšati odgovor na insulin kod insulin-nezavisnih dijabetičara

Treba pokušati sa kombinovanom terapijom Gliklazidom i injekcijom insulina pred spavanje pacijentima sa insulin-nezavisnim dijabetesom (tip II), kod kojih terapija Sulfonil-urejom nije imala uspeha, a pre uključivanja monoterapije insulinom, savetuju brazilski istraživači. Dr. A. C. S. Chazan and Dr. M. B. Gomes sa Drzavnog Univerziteta u Rio De Zeneiru (Rio de Janeiro State University, Rio de Janeiro), su dosli do zaključka radeći studiju koja dokazuje da kombinovana terapija izaziva bolji glikemijski odgovor na uzeti obrok nego terapija samo insulinom pred spavanje.

Žene koje puše udvostručuju rizik od nastanka aneurizme

Žene i pušači su pod rastućim rizikom za formiranje i rast intrakranijalnih aneurizmi, a samo pušenje naročito ubrzava rast aneurizmi. Prestanak pušenja je od kritične važnosti ne samo za pacijente sa nerupturiranim aneurizmama nego i za one sa prethodnim subarahnoidnim krvarenjem. Finski istraživači sa Helsinške Univerzitetske Centralne Bolnice (Helsinki University Central Hospital) su ispitivali faktore koji su uticali na rast nerupturiranih intrakranijalnih aneurizmi i stvaranje novih kod pacijenata iz perioda kad se nerupturirane aneurzme nisu hirurški lečile.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94721 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
  12345
6789101112
13141516171819
202122
23
242526
2728293031  
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: