Potencijalno isti faktori rizika demencije i koronarne bolesti

Veličina:
AAA
Faktori rizika demencijeSada postoji veliki broj dokaza koji ukazuju da ono što je loše za srce je loše i za mozak. Naime, prema novim istraživanjima ispostavilo se da su dobro poznati faktori rizika za koronarnu bolest i moždani udar ujedno i faktori rizika za nastanak demencije u starijoj životnoj dobi. To se pre svega odnosi na pušenje, povišen krvni pritisak, nekontrolisane vrednosti glukoze i holesterola u krvi.

Preko 11.000 osoba starosne dobi od 46 do 70 godina starosti, praćeni su nešto više od jedne decenije sa ciljem utvrđivanja mogućeg razvoja demencije. Kod 203 pacijenata kod kojih je dijagnostikovana demencija postojala je zanačajna povezanost sa faktorima rizika, prvenstveno sa pušenjem, hipertenzijom i dijabetesom. Potencijalni rizik za nastank demencije značajno se menjao kod osoba povezanih sa faktorima rizika u starosnoj dobi od 55 do 69 godina. Pokazalo se da je pušenje faktor koji rizik od nastanka demancije povećava za čak 4,8 puta, dok dijabetes povećava rizik za 3,4 puta! Osobe sa hipertenzijom imaju 1,8 puta veći rizik u odnosu na osobe sa normalnim krvnim pritiskom. Povećana telesna masa i povišene vrednosti masti u krvi u ovom slučaju nisu bile dokazano povezane sa rizikom od mogućeg nastanka demencije. Istraživanje je takođe pokazalo da faktori rizika nisu značajno povezani sa demencijom nakon sedamdesete godine života.

Demencija se danas u Americi beleži kod svake šeste osobe starije od 70 godina, a prema očekivanjima naučnika broj osoba sa demencijom će biti utrostručen u periodu od 2000. do 2050. godine, zbog čega se upravo i apeluje na primarnu zdravstvenu zaštitu kako bi se uticalo na smanjenje faktora rizika tokom srednje životne dobi, koji prvenstveno imaju uticaj na rizik razvoja kororonarne bolesti i potencijalnog nastanka moždanog udara i na kraju na mogući razvoj demencije.

D.D.

Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentarWellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 93377 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
 123456
78910111213
14151617181920
2122
23
24252627
282930    
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: