Dojenje najzdraviji način ishrane za novorođenče

Veličina:
AAA
Već nekoliko godina unazad ukazuje se na značaj dojenja kako za dete - tako i za majku, no i pored toga istraživanja pokazuju da relativno visok broj majki rano prestaje sa dojenjem dece.

Zašto je majčino mleko najzdravije?

Mleko majke u sebi sadrži belančevine kvantitativno i kvalitativo prilagođene potrebama deteta. Za razliku od kravljeg mleka ono sadrži proteine koji ne dovode do senzibilizacije deteta. Masti sadržane u majčinom mleku su u obliku koji je lako svarljiv i bolje iskoristljiv u organiznmu deteta, a da pri tome ne opterećuje gastrointestinalni trakt. Osim toga bogato je u nezasićenim i esencijalnim masnim kiselinama važnim za razvoj nervnog sistema. Mikroelementi i vitamini su u adekvatnim koncentracijama i uz to imaju bolju apsorpciju i iskoristljivost u organizmu deteta. Primera radi, gvožđe iz majčinog mleka ima iskoristljivost i do 50 %, zbog čega deca dojena majčinim mlekom imaju ređe sideropenijsku anemiju. Koncentracija kalcijuma i njegov odnos sa fosfatima je takav da je omogućena njegova adekvatna apsorpcija a iskoristljivost veća, što dovodi do bolje mineralizacije kostiju. U mleku majki nalazi se veliki broj enzima koji omogućavaju njegovu iskoristljivost posebno u prvim danima dojenja kada se organizam deteta navikava na nov način dobijanja hranljivih materija. U majčinom mleku ima i imunoprotektivnih činioca  značajnih za odbrambeni mehanizam deteta. Verovatno najvažniju ulogu u tome ima sekretorni imunoglobulin A, koji umanjuje pojavu dijareje kod dece. Pokazano je da su oboljenja respiratornog trakta ređa kod dojene dece. Uopšteno, rizik od infekcije je manji kod dece na ishrani majčinim mlekom. Prisustvom vitamina A, majčino mleko ostvaruje zaštititnu ulogu očiju. Čak i u kasnijem životnom dobu deca imaju koristi od majčinog mleka, jer je smanjen rizik od alergijskih stanja, pojave dijabetesa, malignih bolesti, multiple skleroze, povećanog holesterola i triglicerida.

Obostrano zadovoljstvo i zdravlje - majka doji svoju bebu

Do kada treba dojiti dete?

Idealno bi bilo da majčino mleko bude jedina hrana u prvih 4-6 meseci života deteta, posle tog perioda bi trebalo detetu postepeno uvoditi i čvrstu hranu uz smanjenje broja podoja u toku dana. Ovakav način ishrane deteta bilo bi idealno održati do navršavanja prvih godinu dana deteta.

Dobrobit i za majku

Dojenje je korisno i za majku tvrde lekari, jer smanjuje rizik od karcinoma dojke i reproduktivnih organa u kasnijoj životnoj dobi. Osim toga dojenje doprinosi regulisanju telesne mase nakon trudnoće.

Moguće kontraindikacije za dojenje

Kontraindikacije su retke i odnose se na određene bolesti majke, to su pre svega tuberkuloza, apsces dojke, hepatitis, sida, herpes zoster u predelu dojke, određena teška oboljenja srca, bubrega i jetre, maligna oboljenja. Upotreba određenih medikamenata iz grupe antibiotika kao što su tetraciklini, eritromicin, hloramfenikol. Dojenje se ne preporučuje ni dojiljama koje uzimaju medikamente koji se koriste u lečenju malignih bolesti. Oboljenja dece koja su u redu kontraindikacija za dojenje su izuzetno retka i spadaju u red metaboličkih poremećaja.

Šta ako ne možete da dojite dete

Na tržištu se nalazi veliki broj mlečnih formula koje mogu zameniti majčino mleko. Tokom prvih šest meseci su preporučene visoko adaptirane mlečne formule, a nakon tog perioda može se preći na adaptirane mlečne formule. Za pravilan odabir najbolje je da se predhodno posavetujete sa pedijatrom.

D.D.

Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentarWellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 93277 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
12345
6
7
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: