Zdravlje A-Š

Zdravlje A-Š diskusije na doktor.rs forumima

Pogledajte i diskusije na doktor.rs zdravstvenom forumu »

Nove metode u dijagnostici endometrioze

Endometrioza je poremećaj koji predstavlja prisustvo endometrijuma van šupljine materice, koju normalno oblaže. Veoma varijabilna simptomatologija i nespecifičan fizikalni nalaz razlog su relativno čestog kašnjenja. Simptomi i ultrazvučni nalaz mogu pobuditi sumnju na dijagnozu, ali se dijagnoza definitivno može postaviti samo laparoskopski. Ipak, trenutna istraživanja pokazuju da žene sa endometriozom pokazuju i izvesne promene u biopsijskom materijalu što otvara vrata novim dijagnostičkim metodama i ranijem otkrivanju endometrioze.

Dojenje najzdraviji način ishrane za novorođenče

U susret svetskoj nedelji dojenja koja će se u Srbiji ove godine obeležiti od 28. septembra do 4. oktobra 2009. doktor.rs piše zašto je majčino mleko bitno za zdravlje bebe. Već nekoliko godina unazad ukazuje se na značaj dojenja kako za dete, tako i za majku, mada istraživanja pokazuju da relativno visok broj majki rano prestaje sa dojenjem dece. Pročitajte zašto je majčino mleko najzdravije...

Potencijalno isti faktori rizika demencije i koronarne bolesti

Sada postoji veliki broj dokaza koji ukazuju da ono što je loše za srce je loše i za mozak. Naime, prema novim istraživanjima ispostavilo se da su dobro poznati faktori rizika za koronarnu bolest i moždani udar ujedno i faktori rizika za nastanak demencije u starijoj životnoj dobi. To se pre svega odnosi na pušenje, povišen krvni pritisak, nekontrolisane vrednosti glukoze i holesterola u krvi. Preko 11.000 osoba starosne dobi od 46 do 70 godina starosti, praćeni su nešto više od jedne decenije sa ciljem utvrđivanja mogućeg razvoja demencije...

Prisustvo porođaju

Već neko vreme u Srbiji se naplaćuju usluge prisustva drugih osoba porođaju. Pod drugim osobama podrazumeva se ne samo otac deteta, već i ginekolog koji je vodio trudnoću porodilje. Pozivamo Vas da se priključite diskusiji na našem forumu: ostavite komentare ovde

Transplantat može sačuvati vid

Transplantirane ćelije su sačuvale vid pacova sa bolešću koja neminovno vodi ka slepilu. U eksperimentu, internacionalna grupa naučnika je presadila epitelijalne ćelije humanog retinalnog pigmenta pacovima rođenim sa genetskom predispozicijom za retinalnu degeneraciju, koja vodi slepilu.

Levoruki imaju bolje pamćenje

Ako ste iz porodice čiji su članovi levoruki, možete tvditi da imate bolje pamćenje od onih koji su desnoruki, tvrdi se u istraživanju. Zaključci su doneseni na osnovu teorije da dve hemisfere mozga rade udruženo da bi nam omogućila da upamtimo događaje.

Geni i astma

Istraživači govore da geni igraju mnogo veću ulogu u obolevanju od astme, nego što se do sada mislilo. Studija o blizancima, koja je objavljena u žurnalu “Archives of Disease in Chilhood” govori da Engleska, Australija I Novi Zeland imaju najveći procenat obolelih od astme na svetu.

Otkriven gen za gojaznost

Nezavisni istraživački timovi Pfizer-a i medicinskog fakulteta na Harvardu (Harvard Medical School) su otkrili kritični gen odgovoran za razvoj masnih ćelija.

Body piercing i alergije

Učestalost alergija na metal se povećava kod ljudi sa bodi pirsingom (body piercing). Rizik od alergije raste sa multiplim pirsinzima. Ranije studije su dokazivale povezanost alergija na metal kod zena; ovo je prva koja pokazuje povezanost i kod muškaraca. Istraživači sa odeljenja za dermatologiju na univerzitetu u Kanzasu (University of Kansas School of Medicine in Kansas City, Kansas, United States), su ispitivali tri grupe muškaraca: One koji nemaju pirsing, one koji imaju jedan pirsing i one koji ih imaju više.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 93272 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
222324
25
262728
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: