Nove metode u dijagnostici endometrioze

Veličina:
AAA
Endometrioza je poremećaj koji predstavlja prisustvo endometrijuma van šupljine materice, koju normalno oblaže. Kod endometrioze, endometrijum se najčesće može naći na jajniku, na jajovodima ili u njihovoj šupljini, peritoneumu i mestima starih ožiljaka. Ono što je karakteristično je da tkivo reaguje na ciklične hormonske promene, normalne za menstrualni ciklus. Javlja se u reproduktivnom periodu i jedan je od čestih uzroka steriliteta kod zena. Tačni uzroci nastanka ovog poremećaja još uvek nisu razjašnjeni - uprkos intenzivnim istraživanjima koja se sprovode.

Veoma varijabilna simptomatologija i nespecifičan fizikalni nalaz razlog su relativno čestog kašnjenja.  Tegobe ne moraju nužno biti u direktnoj vezi sa stepenom razvitka endometrioze. Od simptoma se uglavnom navodi infertilitet, bolne menstruacije, bol pri seksualnom odnosu, bol u karlici. Simptomi i ultrazvučni nalaz mogu pobuditi sumnju na dijagnozu, ali se dijagnoza definitivno može postaviti samo laparoskopski. Laparoskopija je invazivna dijagnostička procedura, pa se ne primenjuje rutinski, što je takođe jedan od mogućih razloga u kašnjenju sa dijagnozom. Od pojave prvih simptoma pa do konačnog dijagnostikovanja može da prođe i do šest godina!

Nove metode u dijagnostici

Naučnici su na putu da postave nove dijagnostičke metode. Ono što trenutna istraživanja otkrivaju jeste da žene sa endometrizom pokazuju i izvesne promene u biopsijskom materijalu uzetom sa tkiva materice. Imunohistohemijskim ispitivanjem biopsijskog materijala uz primenu proteina p9.5 pokazano je da postoji veća gustina nervnih vlakana u tkivu endometrijuma kod žena sa endometriozom. Trenutna istraživanja pokazuju da test ima visoku specifičnost i osetljivost, a bez većih varijacija u odnosu na period menstrualnog ciklusa žena. Stoga se smatra da bi upotreba biopsije materice kao manje invazivna procedura od laparoskopije mogla da skrati vreme do postavljanja odogovarajuće dijagnoze i početka lečenja. No, potrebna su još dodatna istraživanja kako bi se trenutni nalazi potvrdili i kako bi ova metoda dobila širu primenu.

D.D.

Pogledajte i šta je postovano na doktor.rs forumu na temu endometrioze »

Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentarWellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 93232 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
    123
45678910
1112131415
16
17
18192021222324
25262728293031
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: