Kafa protiv raka prostate

Veličina:
AAA
Još davne 1773. godine tokom velike Američke revolucije i čuvene Bostonske Čajanke svet je počeo znato više da obraća pažnju na kafu kao napitak, da bi stigli do toga da se preko 600 miliona šoljica kafe popije u toku samo jednom dana.

Logično je da su svi stučnjaci bili od samog starta zainteresovani da dođu do što više podataka o samom sastavu ove biljke i o efektima koje kao napitak može imati na ljudski organizam, i na svu sreću, sva istraživanja su još uvek poozitivna i prijatna kao i sama aroma kafe.

Zrna kafe
 
Doktor Tomas DePalus, naučnik koji radi u okviru Univerzitetskog instituta za proučavanje kafe u Venderbilt, u državi Tenesi, tvrdi da kafa na većinu ljudi deluje kao zdrav napitak, a u mnogo manjem broju ima negativne efekte. Kafa, naime, ne samo da nam daje energiju i pomaže našem umu da bolje i produktivnije radi, već isto tako smanjuje rizik od srčanog udara, dijabetesa tip 2, oboljenja jetre i kamena u žuči, povičenog holesterola u organizmu ali i raka prostate kod muškaraca.

Poznato je i to da kafa može poboljšati raspoloženje, može umanjiti ili otkloniti glavobolje, a stomatolozi kazu i da utiče na smanjenje pojave karijesa. Ali najnovije istraživanje je pokazalo da muškarci koji konzumiraju kafu tako znatno utiču na smanjenje rizika od pojave maligniteta prostate.

Istraživanje je obuhvatilo oko 50 000 muškaraca u periodu od 1986. do 2006. godine. Tokom tog perioda 4,975 muškaraca je obolelo od raka prostate, u 846 slučajeva je došlo do širenja malignih ćelija u ostala tkiva ili su bili u pitanju galopirajući, tj. brzo rastući tumori. Istraživanje je pokazalo jasnu vezu između unosa kafe i razvoja raka prostate.

Naime, muškarci koji su konzumirali oko 6 šoljica kafe tokom dana su za 60% smanjili verovatnoću dobijanja galopirajućeg raka prostate a čak 19% je izbeglo svaku verovatnoću dobijanja raka prostte u odnosu na muškarce koji nisu konzumirali kafu..
Glavni adut kafe kao napitka je svakako velika količina kofeina koju sadrži u sebi. Jedna velika šolja kafe, oko 250 ml sadrži oko 85g kofeina, što je oko tri puta više kofeina nego u istoj količini čaja ili kakvog drugog napitka. Iako je kofein glavna stavka na koju su istraživači obratili pažnju pokazalo se da sličan efekat ima konzumacija kafe bez kofeina. Bilo da pijete regularnu kafu ili onu bez kofeina u sebi postižete lučenje insulina pa tako u celom organizmu menjate količinu hormona koja ima pozitivne efekte na tkivo prostate. Doktori tvrde da zapravo kafa ima uticaj na insulin i metabolizam glukoze kao što to čine i seksualni hormoni koji naravno imaju veliki uticaj na promenu ćelija prostate.

Iako ova studija nije dovoljna da se dokaže konkretna i definitivna veza izmedju unosa kafe i nastanak raka prostate, rezultati su ipak ohrabrujući. Istraživače i naučnike čeka još puno rada kako bi svima nama doneli još bolje vesti o ovom čarobnom napitku.

Svakako da zaključak dugogodišnjeg rada nije savet da pijemo kafu u neograničenim količinama ali isto tako ne daje nam nijedan razlog da prestanemo da pijemo kafu svakodnevno, uz to će muški deo populacije i da prevenira rak prostate u odredjenoj meri. Još ako u svakodnevnu rutinu usvojimo i pešačenje, trčanje, plivanje, igranje tenisa ili kakvu drugu rekreativnu aktivnost u velikoj cemo meri zaštititi svoj organizam od starenja i smanjiti rizike za nastanak mnogih oboljenja pa čak i promene ćelije u malignu.

Izdvajamo za vas

Pogledajte i:

Pošaljite svoj komentarWellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 93032 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
     12
3456789
1011
12
13141516
17181920212223
24252627282930
31      
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: