Lepe vesti o crnom vinu

Veličina:
AAA
Žene koje piju crno vino ne samo da smanjuju time rizik od srčanih oboljenja već tako utiču na smanjenje rizika gojaznosti. Zapravo, na osnovu ispitivanja koje su sproveli naučnici u bolnici u Bostonu (Brigham and Women’s Hospital), blaga i umerena upotreba alkoholnih pića ima uticaj na smanjenje obima struka kod lepšeg pola. Rezultati ovog ispitivanja su nedavno objavljeni u ‘Arhivima interne medicine’.

Iako je od svih alkoholnih pića crno vino dalo najbolje rezultate pokazalo se da i pivo, belo vino i žestoka pića isto imaju učinak u smanjenju telesne mase. Doktor Lu Wang iz tima za preventivnu medicinu u Bostonu tvrdi da je studija pokazala da žene srednjih godina i starije, prosečne težine a koje konzumiraju crno vino, mnogo lakše održavaju svoju telesnu masu od onih koje ne konzumiraju alkoholna pića. Neke ranije studije su pokazale da umerena upotreba određenih alkoholnih pića može imati pozitivne efekte na ljudski organizam ali ovo je prvo istraživanje koje koje na konzumiranje alkohola gleda kao na činilac u procesu gubitka telesne mase ili bar zadržavanja iste.

Za svoje istraživanje, naučnici su pratili 20 000 srazmerno građenih žena u srednjim godinama života ili u poznim godinama. Oko 38% žena nisu konzumirale alkohol, dok je 33% u toku jednog dana uzelo manje dod 5g alkohola. Oko 15% žena su uzimale malo veće količine, oko 15g dnevno, a samo 6% žena je konzumiralo preko 30g u toku 24h. Da bude jasnije, 12 unci piva (3.54 dl) sadrži 11, jedno žestoko piće, tipa viskija sadrži oko 14g alkohola, a 5 unci (1.47 dl) crnog vina samo 15-16 grama.

U periodu od 13 godina, iako su sve žene dobile na težini, one koje su konzumirale umerene količine alkohola su dobile manje kilograma i u manjem su riziku od gojaznosti od ostalih učesnica u ispitivanju. Rezultati su potvrđeni čak i posle analiziranja načina života žena i načina ishrane koji su mogli imati uticaja na povećanje telesne mase, dokazujući tako još jednom da alkohol nesumnjivo ima učinak na gubitak težine. Na primer, žene koje su pile više alkohola su bile u startu manje teške, fizički aktivnije, češće su bile i aktivni pušači, ali pored svega, rezultati su opet ostali nepromenjeni.

Žene koje su konzumirale 30g alkohola ili više u toku dana dobile su oko 7kg dodatne telesne mase dok su žene koje nisu pile alkohol dobijale u proseku 16kg. Tokom celog istraživanja chak 41% žena su postale prekomerno teške ili gojazne, ali one koje su konzumirale od 15 do 30g alkohola dnevno su pokazale znatno manju verovatnoću da postanu gojazne.

Ipak, istraživači nisu u ovom slučaju preporučili upotrebu alkohola. U svojoj studiji su naveli: “Uzimajući u obzir potencijalne medicinske i psihološke probleme koji su povezani sa konzumacijom alkohola, svako od nas bi savet ili preporuku za konzumiranje alkohola trebao da dobije od svog lekara na osnovu preciznih pretraga i anamneze, kako bi se isključile sve eventualne komplikacije već da bi par čaša vina imalo samo povoljan uticaj na organizam.” Načelnik odeljenja za preventivnu medicinu na kraju upozorava i ističe da ova studija koja je sprovedena nije nikako podsticaj ljudima da piju alkohol, niti ljudima koji imaju problem sa viškom kilaže da počnu da piju vino u cilju smanjenja telesne mase, ali priznaje da su i sami bili jako iznenađeni rezultatima istraživanja.

Naravno, još dosta podataka i istraživanja je potrebno da bi se definitivno utvrdilo kako ženski organizam procesira alkohol i druge napitke i kako se zapravo kalorije iz alkohola i kada prisvajaju u organizam. Jedna od lekarki u timu nalazi prilično logično objašnjenje rezultata istraživanja: “Verovatno je u pitanju kombinacija psiholoških, metaboličkih i promena ponašanja osobe koja je konzumirala alkohol u toku dana.”

To što ćete uz večeru popiti čašu vina ili popiti neko piće s vremena na vreme, ne može ozbiljno naškoditi zdravom organizmu, tako da se sve svodi na ono najbitnije, ravnotežom izmedju fizičke aktivnosti i zdrave ishrane omogućićete svom organizmu optimalnu količinu materija koje su mu potrebne za zdravo funkcionisanje.

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentarWellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


NajčitanijeAnketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94604 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
29
   
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: