Testetnina sadrži skrob, ali sadrži malu količinu tzv. glikemičnog indeksa (GI). Konzumiranjem testenine obezbeđujemo dovoljno energije i postepen rast glukoze u krvi, što ne stvara šok i naglu sekreciju insulina. To značu da će nam testenina dati osećaj sitosti u dužem vremenskom peirodu.
Pasta ili testenina je predstavnih dobrih uglejnih hidrata. Bez ugljenih hidrata bi naš život bio nemoguć, jer se preko njih naš organizam snabdeva sa šečerima i neophodnom energijom u vidu kalorija. Energija koju dobijamo iz ugljenih hidrata su gorivo za naš mozak, mišiće, crvena krvna zrnca.
Prilično jednostavno jelo, a toliko rasprostranjeno po celom svetu, zaslužuje da se nađe i u našim tekstovima. Testenina je jednostavna namirnica, napravljena od brašna, soli, kao suvih sastojaka i jaja i vode kao vlažnih. To je osnovni recept za pravljenje bilo koje testenine.
U nekuvanom mleku se nalaze bakterije koje mogu izazvati kakvu infekciju koja svakako nije dobra za žene u drugom stanju. Vodite računa o sirevima, mekani sirevi poput kamambera, feta sira, bri ili gorgonzole nisu preporučljivi za žene u drugom stanju, jer se prave od nepasterizovanog mleka.
Kafa, iako je dokazano više puta da je zdrav napitak koji u toku dana treba da popijemo, trudnicama se ne preporučuje. Ukoliko ste u drugom stanju smanjite i vodite računa o količinama kafe, čaja, gaziranih pića sa kofeinom. Visoke vrednosti kofeina u organizmu mogu izazvati spontani pobačaj.
Na prvom mestu je to sirova riba, i to masna riba u kojoj se nalazi velika količina omega 3 masnih kiselina, proteina i gvožđa. Ali sirovu ribu, suši, dimljenog lososa ili ostrige treba izbegavati zbog bakterija koje mogu sadržati jer nisu termički obrađeni.
Ženama koje su u drugom stanju se uvek preporučuje da unose malo veće količine vitamina, minerala i vode, zbog fiziološki povećanih potreba za njima. Ipak postoje određene namirnice koje treba izbegavati tokom perioda trudnoće ili ih bar unositi u manjim količinama.