Krastavac ubrzava metabolizam, stimuliše izbacivanje krajnjih produkata metabolizma hrane i pomaže svima koji žele da izgube par kilograma viška. Za ukusnu užinu pojedite svežu salatu od krastavaca, malo jogurta, belog luka i sveže ceđenog soka limuna.
Krastavci sadrže veoma malo kalorija, nimalo holesterola, masnoća i soli. Sastoje se u najvećem procentu od vode i izvanredan su diuretik, jer sadrže i veliki rpocenat vlakana a veoma malo kalorija i samo 1g proteina u 100g svežeg krastavca.
Krstavac je povrće koje dolazi iz daleke Severne Indije. Krastavac, u samo 100g, sadrži 21g vitamina K, 7g moliblena, 5g vitamina C i isto toliko mangana i magnezijuma. U krastavcu se nalazi i triptofan, snažan antioksidans.
Krastavac je pravo letnje povrće, hrskavo i osvežavajuće, puno vode i minerala koji su nam neophodni da vrele letnje dane preživimo na što lakši način. Poznato je da visoka spoljašnja temperatura smanjuje količinu vode a bez nje funkcionisanje našeg organizma nije lako.
Proteine unosite kroz povrće, a unosom vlaknastog povrća ćete isto tako ubrzati proces varenja hrane. Smanjite unos alkoholnih pića, a kada birate mlečne proizvode trudite se da to budu proizvodi sa manjim procentom masnoće.
Adekvatnom ishranom, uz savet sa svojim reumatologom i nutricionistom, možete redukovati telesnu težinu i na taj način dodatno umanjiti tegobe izazvane gihtom. Na prvom mestu je voda. Morate unositi velike količine tečnosti, pre svega vode, prirodne, negazirane vode.
Ureična kiselina dobijena iz purina je povišena u krvi ukoliko unosimo namirnice poput konzerviranih i svežih sardina, inćuna, haringa, asparagus, pečurke, pasulj, sveže meso. Dijetarni režim ishrane za osobe koje pate od gihta se svodi na eliminisanje namirnica koje sadrže purine.
Giht se, kao i ostale vrste reumatizma, leče nesteroidnim antiinflamatornim lekovima u akutnoj ili bolnoj fazi. Ali i u dok fazi je potrebno promeniti način ishrane i početi sa ishranom koja će pre svega smanjiti nivo purina pa i ureične kiseline u krvi
Giht je izuzetno bolan oblik artritisa, koji može biti naslednog karaktera ali je ipak najčešće posledica metaboličkih poremećaja, loše ishrane, gojaznosti, hroničnog alkoholizma ili može nastati kao posledica prevelikog unosa purina.
Omega 3 masne kiseline se nalaze čaki u maku. Mak, iako možda ne deluje tako, je namirnica koja sadrži mnogo masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u maku našem organizmu donose mnogo dobrih stvari, prevenira oboljenja, stimuliše imuni odgovor.