Silicijum dioksid je samo jedan od hemijskih elemenata koji se nalaze u krastavcu i koji čuvaju naše zglobove.Sok krastavca, pomešan sa sokom šargarepe i spanaća, poboljšava rast kose i noktiju. Isto tako, u kombinaciji sa sokom od šargarepe, krastavac ublažava simptome nastale gihtom.
Krastavac ubrzava metabolizam, stimuliše izbacivanje krajnjih produkata metabolizma hrane i pomaže svima koji žele da izgube par kilograma viška. Za ukusnu užinu pojedite svežu salatu od krastavaca, malo jogurta, belog luka i sveže ceđenog soka limuna.
Krastavac je pravo letnje povrće, hrskavo i osvežavajuće, puno vode i minerala koji su nam neophodni da vrele letnje dane preživimo na što lakši način. Poznato je da visoka spoljašnja temperatura smanjuje količinu vode a bez nje funkcionisanje našeg organizma nije lako.
Adekvatnom ishranom, uz savet sa svojim reumatologom i nutricionistom, možete redukovati telesnu težinu i na taj način dodatno umanjiti tegobe izazvane gihtom. Na prvom mestu je voda. Morate unositi velike količine tečnosti, pre svega vode, prirodne, negazirane vode.
Ureična kiselina dobijena iz purina je povišena u krvi ukoliko unosimo namirnice poput konzerviranih i svežih sardina, inćuna, haringa, asparagus, pečurke, pasulj, sveže meso. Dijetarni režim ishrane za osobe koje pate od gihta se svodi na eliminisanje namirnica koje sadrže purine.