Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Neka Vaša letnja užina bude salata od krastavca

Krastavac ubrzava metabolizam, stimuliše izbacivanje krajnjih produkata metabolizma hrane i pomaže svima koji žele da izgube par kilograma viška. Za ukusnu užinu pojedite svežu salatu od krastavaca, malo jogurta, belog luka i sveže ceđenog soka limuna.

Krastavac kao odličan diuretik

Krastavci sadrže veoma malo kalorija, nimalo holesterola, masnoća i soli. Sastoje se u najvećem procentu od vode i izvanredan su diuretik, jer sadrže i veliki rpocenat vlakana a veoma malo kalorija i samo 1g proteina u 100g svežeg krastavca.

Hrskavi i sveži krastavac sadrži triptofan

Krstavac je povrće koje dolazi iz daleke Severne Indije. Krastavac, u samo 100g, sadrži 21g vitamina K, 7g moliblena, 5g vitamina C i isto toliko mangana i magnezijuma. U krastavcu se nalazi i triptofan, snažan antioksidans.

Prava letnja poslastica, krastavac

Krastavac je pravo letnje povrće, hrskavo i osvežavajuće, puno vode i minerala koji su nam neophodni da vrele letnje dane preživimo na što lakši način. Poznato je da visoka spoljašnja temperatura smanjuje količinu vode a bez nje funkcionisanje našeg organizma nije lako.

Manje šećera i belog testa a više povrća

Proteine unosite kroz povrće, a unosom vlaknastog povrća ćete isto tako ubrzati proces varenja hrane. Smanjite unos alkoholnih pića, a kada birate mlečne proizvode trudite se da to budu proizvodi sa manjim procentom masnoće.

Savet za sve koji boluju od gihta: voda, voda i samo voda

Adekvatnom ishranom, uz savet sa svojim reumatologom i nutricionistom, možete redukovati telesnu težinu i na taj način dodatno umanjiti tegobe izazvane gihtom. Na prvom mestu je voda. Morate unositi velike količine tečnosti, pre svega vode, prirodne, negazirane vode.

Nemojte jesti ribu ukoliko imate bolne zglobove

Ureična kiselina dobijena iz purina je povišena u krvi ukoliko unosimo namirnice poput konzerviranih i svežih sardina, inćuna, haringa, asparagus, pečurke, pasulj, sveže meso. Dijetarni režim ishrane za osobe koje pate od gihta se svodi na eliminisanje namirnica koje sadrže purine.

Ishrana je najvažniji faktor u lečenju gihta

Giht se, kao i ostale vrste reumatizma, leče nesteroidnim antiinflamatornim lekovima u akutnoj ili bolnoj fazi. Ali i u dok fazi je potrebno promeniti način ishrane i početi sa ishranom koja će pre svega smanjiti nivo purina pa i ureične kiseline u krvi

Giht je treći po učestalosti stečeni reumatizam

Giht je izuzetno bolan oblik artritisa, koji može biti naslednog karaktera ali je ipak najčešće posledica metaboličkih poremećaja, loše ishrane, gojaznosti, hroničnog alkoholizma ili može nastati kao posledica prevelikog unosa purina.

Verovali ili ne, ali u maku se nalaze omega 3 masne kiseline

Omega 3 masne kiseline se nalaze čaki u maku. Mak, iako možda ne deluje tako, je namirnica koja sadrži mnogo masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u maku našem organizmu donose mnogo dobrih stvari, prevenira oboljenja, stimuliše imuni odgovor.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94689 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718
19
2021
22232425262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: