Tokom letnjih vrućina je posebno dobro u svoj jelovnik uvrstiti i patlidžan jer uz dovoljnu količinu vode naša kosa, nokti i koža će biti zdravi i sjajni. Voda i vitamini koji se nalaze u patlidžanu će usporiti starenje naših ćelija i poboljšati kvalitet kose i kože.
U patlidžanu se nalazi hlorogenična kiselina koja ima snažno antioksidativno dejstvo. Hlorogenična kiselina u kombinaciji sa fenolinom, nasuninom i kafeinskom kiselinom ima izuzetno i moćno dejstvo na slobodne radikale, uništava ih i na taj način naš organizam čini zdravijim.
Patlidžan sadrži moliblen, folate, vitamin K, vlakna, vitamin C, mangan, magnezijum, kalijum, bakar, vitamin B3 i triptofan. Patlidžan, i pored svega toga, sadrži veoma malo kalorija i zato je idealna namirnica za sve one koji žele da oslabe par kilograma na najprirodniji način.
Plavi patlidžan je neobično povrće koje nam dolazi iz daleke Indije, gde je rastao kao divlja biljka dok kao prehrambeno povrće nije počelo da se koristi i proizvodi u Kini. U srednjem veku je došao u Evropu i tek u pretprošlom veku je počeo da se proizvodi u Italiji i u našoj zemlji.
Vodite računa od koga kupujete sveže namirnice poput mleka, sira i jaja. Visoke temperature će brže fermentisati sveže mleko ili učiniti jaja kvarljivim. Dobro operite svo voće i povrće pre upotrebe, po potrebi voće i povrće ostavite potopljeno u vodi par sati pre same pripreme jela.
Trovanje hranom se često naziva i bolest putovanja, jer se veoma često javlja tokom perioda poravka u stranoj zemlji, zato pijte flaširanu vodu i jedite namirnice na koje ste navikli ali ako želite da probate neki egzotičan specijalitet nemojte preterivati sa količinom.
Svima nam je poznato da su riba, školjke i drugi morski plodovi na spisku namirnica koje izazivaju trovanje. Ostrige su čuvene po tome da izazivaju veoma brze reakcije, ukoliko su pokvarene. Javlja se povraćanje, proliv, to dalje vodi u opštu dehidriranost i usporavanje svih funkcija organizma.
Trovanje hranom ili pićem će doveti do pojave udruženih simptoma, koji su u uvek isti. Javlja se mučnina, povraćanje, dijareja, povišena temperatura, bolovi i grčevi u želudcu. Ovi simptomi se obično jave u periodu od 24 do 48 sati od konzumiranja hrane ili pića koji su u sebi sadržali patogen.
Trovanje hranom može biti veoma opasno, čak i letalno, ukoliko se radi o mikroorganizmima visoke toksičnosti ili ukoliko se trovanje ne leči adekvatno i odvede organizam u dalje komplikacije. Letovanja su skoro pa idealna prilika se veliki broj turista sretne sa ovim neprijatnim oboljenjem.