Linoleinska kiselina ima povoljne efekte jagnjetine na ljudski kardio-vaskularni sistem. Uz folate, vitamine B kompleksa i holin pravu savršenu kombinaciju elemenata koja sprečava taloženje homocisteina u organizmu. Poznato je da visok nivo homocitena može dovesti do pojave infarkta mokarda.
Gvožđe koje se nalazi u mesu jagnjeta se lako vari i bilo da ste osoba muškog ili ženskog roda, ukoliko imate anemiju jagnjetina je pravi izbor za Vas. Jagnjetina sadrži i nezasićene masti što je odličan podatak jer te masti se preporučuju u okviru medieranske dijete.
Jagnjetina je velikom broju ljudi omiljena vrsta mesa, iako isti toliki broj ljudi ima odbojnost zbog karakterističnog mirisa koji ovo meso ima. U samo 150g jagnjetine se nalazi preko 100% dnevnih potreba ljudskog organizma za triptofanom i samo oko 200 kalorija.
Kada nam neko pomene omega 3 masne kiseline pomislimo na maslinovo ulje, ribu ili povrće, semenke ili koštunjavo voće a niko ne pomisli na jagnjetinu. U nedostatku morskih plodova i ribe u mnogim zemljama se kao zamena za namirnicu bogatu omega 3 masnim kiselinama upotrebljava upravo jagnjetina.
Kukuruz sadrži veoma snažne antioksidanse, lutein i zeaksantin, sadrži beta karotene i vitamine B kompleksa, magnezijum, fosfor i mangane i vitamin C. Ovakav hemijski sastav kukuruz čini namirnicom koju treba svi da uvrstimo u svakodnevni jelovnik.
Kukuruzno brašno i palenta su nekome možda omiljeni proizvod, drugi pak vole kuvana zrna kukuruza ili pečeni kukuruz koji je najslađi upravo sada, kada je kukuruz mlad. Ipak, kukurzne pahuljice ili korn fleks, su u celom svetu popularan proizvod i odličan izbor za zdrav i kompleksan doručak.
Tiamin dominira kao element u kukuruzu. Vitamin B1 igra veoma važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata. Sa druge strane tu je vitamin B5 koji održava naše fiziološke funkcije, zatim folati koji regenerišu ćelije i obavezan su element koji se treba uzimati u periodu trudnoće.
Kukuruz ima povoljna dejstva na zdravlje osoba koje imaju dijabetes, isto tako prevenira srčana oboljenja, snižava hipertenziju i prevenira patološke promene pupčane vrpce tokom perioda graviditeta. Kukuruz je možda i najpopularnija namirnica u svetu, jer se koristi u svim kulturama podjednako.
Jedna od najzastupljenijih biljaka u svetu ali i u našoj zemlji jeste kukuruz. Kukuruz je biljka koja potiče iz Srednje Amerike i od kako je postao biljka koja se svugde kultiviše tako su počeli i naučnici da se zanimaju, posebno kako da naprave vrstu kukuruza bogatiju antioksidansima.