Vesti

Vesti i zdravstveni saveti na jednom mestu

Uživajte u ukusu zelenog čaja i nemojte dodavati šećer

U zelenom čaju se nalazi i kofein i tiamin, zato moramo voditi računa o količini koju popijemo u toku dana, ali i o periodu dana kada ga pijemo. Preporučene doze zelenog čaja u toku jendog dana su dve šolje srednje količine, trudite se da čaj ne šećerite, ili da koristite smeđi šećer ili med.

Kupujte zeleni čaj na grame i sami određujte jačinu

U zelenom se čaju nalazi neobičan i jedinstven antioksidans (EGCG) koji prevenira veliki broj oboljenja, pre svega infekcije sa kojima se svi srećemo tokom života. Kako bi se naš organizam uspešno izborio sa svim mikroorgnizmima sa kojima se sreće treba da imamo snažan i efikasan imunitet.

Zamenite jutarnju kafu zelenim čajem

Zeleni čaj je odličan izbor za letnje dane jer sadrži dovoljnu količinu kofeina da može zameniti Vašu prvu jutarnju kafu a usvakako je zdraviji izbor od kafe jer se ne zadržava toliko dugo u crevima kao kafa. Zeleni čaj treba da pijete ako imate visok nivo lošeg holesterola.

Neka zeleni čaj postane Vaša svakodnevna navika

S obzirom da većinu ljudskog organizma čini voda nije potrebno posebno objašnjavati koliko je bitno da tokom života pijemo vodu kako bi naš organizam ostao duže mlad i pre svega zdrav. Vodu ako ne volite, možete unositi u vidu umiljenog čaja.

Vitamin B1 je i snažan antioksidans

Anti-stres vitamin je još jedan naziv za vitamin B1. Održavanje normalnog nivoa vitamina B1 u organizmu usporava starenje naših ćelija i u velikoj meri smanjuje stres koji ćelije osećaju svakodnevno, jer je ovaj vitamin veoma snažan antioksidans.

Prokelj je bogat izvor vitamina B1

Vitamin B1 se nalazi u integralnoj riži, kvascu, spanaću, boraniji, paradajzu, prokelju, tunjevini, semenkama suncokreta, pešurkama i svinjetini, posebno u jetri. Prokelj je povrće koje će Vam pružiti velike količine vitamina B1 a bez bojazni od povećanja telesne mase.

Simptomi nedostatka vitamina B1 mogu biti različiti od osobe do osobe

Vitamin B1 pretvara ugljene hidrate u šećer tako da ima direktan uticaj na nivo energije koji ćemo imati tokom dana. Simptomi deficijencije vitamina B1 su letargija, poremećaj ritma spavanja i apetita, gubitak telesne mase, loše varenje, opstipacija, grčevi u mišićima i slabost istih.

Naš organizam neće funkcionisati kako treba bez vitamina B1

Vitamin B1, isto tako, pomaže pretavranje ugljenih hidrata u šećer i tako našem organizmu, mišićima i mozgu, daje potrebnu energiju za normalno funkcionisanje. Kada znamo ovo, logično je da zaključimo da naš organizam neće funkcionisati dobro ako imamo smanjen nivo vitamina B1.

Prvi predstavnik vitamina B kompleksa, moćni vitamin B1

Tiamin je svima verovatno poznatiji pod nazivom vitamin B1, i u pitanju je vitamin od vitalnog značaja za funkcionisanje ljudskog organizma. Ovaj vitamin je jedan od osam vitamina koji su rastvorljivi u vodi i pripada vitaminima B kompleksa, i čuva naš nervni sistem.

Masne kiseline iz ribe ublažavaju demencije

Riba je namirnica koji treba da jedete ukoliko ste osoba koja se nalazi u trećem dobu. Omega 3 masne kiseline preveniraju ali i zaustavljaju proces moždane degeneracije. Poslednja istraživanja su pokazala pozitivne efekte ribe i morskih plodova na smanjenja simptoma nastalih Alchajmerovom bolešću.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94707 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
  12345
678
9
101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: