Oleinska kiselina ili omega 9 masna kiselina čini čak i od 55 do 85% masnih kiselina koje se nalaze u maslinovom ulju. Oleinska kiselina je upravo onaj sastojak u maslinovom ulju koji čuva naše krvne sudove i štiti organizam od nastanka malignih oboljenja.
Najbitnija stvar koju moramo da znamo o maslinovom ulju jeste da je ovaj proizvod potpuno prirodan i ne može naštetiti našem organizmu ni na koji način. Ekstra devičansko maslinovo ulje je zapravo čist sok koji se dobija mehaničkim ceđenjem ploda drva masline, bez dodatka hemikalija.
Da bi bilo koja nova namirnica u Vašem režimu ishrane imala najbolji efekat po Vaše zdravlje neophodno je uneti još neke promene. Smanjite i ukupan broj zasićenih masti koje jedete tokom dana, kao i trans masti. Ove masti se nalaze u masnim porcijama životinjskog mesa.
Steroli i stenoli su supstance koje se nalaze u biljkama i imaju moć upijanja lošeg holesterola iz hrane koju unesemo u organizam. Steroli i stenoli snižavaju nivo hoelsterola u krvi, i samo 2 grama ovih materija u toku dana mogu sniziti ukupan holesterol za oko 10%.
Soja i proizvodi od soje su prve namirnice za sve one koji kubure sa povišenim masnoćama u krvi. Ako u svoj režim ishrane rešite da unesete solidne količine soje ili proizvoda od soje, znajte da ćete tako uticati na količine holesterola u organizmu.
Konzumiranjem mesa masnih morskih riba unosimo velike količine omega 3 masnih kiselina koje redukuju krvni pritisak i smanjuju rizike od nastanka krvnih ugrušaka pa tako i preveniraju infarkt miokarda. Jedite što više mesa haringe, sardine, skuše, pastrmke, iverka, tune i lososa.
Ovsena kaša sadrži rastvorljiva vlakna, vlakna koja snižavaju nivo lošeg holesterola ili LDL. Ova vlakna su veoma bitna za sve osobe koje imaju problema sa povišenim vrednostima holesterola. Ovakva rastvorljiva vlakna možete naći i u pasulju, kruškama, jabukama i šljivama.
Orasi imaju najveći uticaj u ljudskoj organizmu upravo na karidovaskularni sistem. Takozvana vaskularna reakcija se dešava svaki put kada u organizam unesemo orahe i sve hranjive materije koje se nalaze u njima. Orasi imaju protiv-zapaljensko dejstvo.