Poslednjih godina, kurkuma je, zahvaljujući svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, postala izuzetno popularan začin i u našoj zemlji.
Studija istraživača sa Univerziteta Tafts pokazala je da deca i odrasli koji redovno jedu pojedine integralne žitarice kroz ishranu unose znatno više gvožđa i vitamina B-grupe.
Iako poslednjih godina dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata spadaju u najpopularnije, Američko udruženje kardiologa upozorava da ovi režimi ishrane mogu dovesti do nedostatka pojedinih nutrijenata.
Brojna naučna istraživanja su pokazala da integralne žitarice i proizvodi od integralnih žitarica (hleb, testenina, peciva) mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih oboljenja ukoliko se konzumiraju u okviru zdrave, izbalansirane ishrane.
Na osnovu prethodno navedenih rezultata, španski istraživači naglašavaju da osobe koje se nalaze na visokoproteinskom dijetetskom režimu treba da to čine u dogovoru sa lekarom.
Španski naučnici na Univerzitetu u Granadi sproveli su dvanaestonedeljni eksperiment da bi utvrdili posledice visokoproteinske dijete. Ovaj vid ishrane najviše ugrožava zdravlje bubrega.
Dijete koje favorizuju visok unos proteina poput Atkinsove dijete povećavaju rizik od nastanka bubrežnih oboljenja. Naime, španski naučnici su zaključili da mnogo proteina u ishrani može da poveća izglede za pojavu kamena u bubregu.
Lekari upozoravaju da školske torbe mogu da izazovu probleme sa vratom, ramenima i leđima kod dece ukoliko su neodgovarajuće, preteške ili se nepravilno nose.
Stručnjaci ohrabruju roditelje da redovno čitaju priče deci, već od samog rođenja. Naime, naučnici su utvrdili kako ovaj mali "ritual" može da utiče na umni razvoj deteta.
Pedijatri procenjuju da 10% dece školskog uzrasta i 27% adolescenata povremeno imaju glavobolje. Uzroci glavobolja često mogu biti krajnje jednostavni.
Copyright ©2002- Doktor.rs