5 faktora koji utiču na brzinu mršavljenja

Veličina:
AAA

Ukoliko želite da smršate, za početak je važno da ne postavljate sebi nerealne ciljeve. Kao što višak kilograma niste stekli preko noći, tako nije ni realno da ćete npr. za nedelju dana smršati 10 kg. Sa prevelikim očekivanjima najčešće dolaze i razočaranja, pa je tako važno da, pre nego što se obeshrabrite i odustanete od novog režima ishrane, uzmete u obzir sve faktore koji utiču na brzinu mršavljenja.

- Za početak, osobe koje imaju veći višak kilograma, brže će mršaviti kada počnu da vode računa o ishrani i fizičkoj aktivnosti, pošto veća telesna težina podrazumeva i veću potrošnju kalorija.

- Veliko smanjenje dnevnog unosa kalorija neće ubrzati proces mršavljenja, već čak može dovesti do gubitka mišićne mase. Postepeno smanjivanje kalorija (npr. za nekoliko stotina kalorija dnevno) pomoći će vam da se lakše prilagodite na nove navike i, na duge staze, dovesti do sigurnog gubitka viška kilograma.

- Nivo fizičke aktivnosti isto tako utiče na to koliko brzo mršavite. Kao što nije dobro rešenje da samo redukujete unos kalorija bez bitnijih promena kada su fizičke aktivnosti u pitanju, tako ni isključivo vežbanje bez kontrole ishrane nije najbolji recept za mršavljenje. Stručnjaci napominju i da ne morate da se "preselite" u teretanu da biste efikasno smršali, već preporučuju oko 150 minuta aerobne fizičke aktivnosti umerenog intenziteta na nedeljnom nivou, uz trening snage dvaput nedeljno.

- Zadržavanje tečnosti može usporiti gubitak viška kilograma - ukoliko unosite dosta soli, sasvim je moguće da zadržavate vodu u organizmu. Kada smanjite unos soli, može doći do brzog gubitka kilograma, što se obično dešava na početku dijete. Kada izgubite višak tečnosti i kada se uspori gubljenje kilograma, naročito važno je da se ne obeshrabrite i da istrajete u novim, zdravijim navikama.

- Čak i ako tokom dana sve radite kako treba, moguće je da mršavite jako sporo. Naime, jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje noću spavaju samo pet i po sati u većoj meri zadržavaju masne naslage, a gube mišićnu masu, za razliku od osoba koje spavaju 8.5 sati. Nedostatak sna takođe smanjuje sposobnost donošenja ispravnih odluka kada je izbor hrane u pitanju, te usled neravnoteže hormona koji regulišu glad i sitost povećava potrebu za visokokaloričnom hranom.

Tagovi: dijeta gojaznost mršavljenje spavanje vežbanje višak kilograma zadržavanje tečnosti

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94653 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
29
3031
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: