Ponedeljak, 26. avgust 2019. Ovi antioksidansi štite od karcinoma i srčanih oboljenja? Nedavno istraživanje ukazalo je na značajno protektivno dejstvo flavonoida. Naime, naučnici su utvrdili da hrana bogata ovim antioksidansima kao što su voće, povrće, zeleni i crni čaj, kafa i crna čokolada može da smanji rizik od karcinoma i srčanih bolesti.
Sreda, 16. januar 2019. Kako nas nar štiti od bolesti? Rezultati nedavne studije još jednom su ukazali na izuzetne pozitivne zdravstvene efekte nara. Naime, aktivni sastojci nara mogli bi da pomognu u borbi protiv jedne opake bolesti...
Utorak, 06. novembar 2018. Psi se mogu istrenirati da nanjuše rak? Od 2004. godine sve je više istraživanja koja ispituju mogućnost obučavanja pasa da prepoznaju ili potvrde određenu bolest. U prvom istraživanju koje su sproveli britanski naučnici, šest pasa je obučeno da prepoznaju uzorke urina obolelih od karcinoma mokraćne bešike...
Četvrtak, 16. avgust 2018. Sezona grožđa je počela - evo zašto je dobro jesti ovo voće! Zahvaljujući kombinaciji vode, vlakana, hranljivih materija i važnih antioksidansa, veća zastupljenost grožđa u ishrani mogla bi da pomogne u prevenciji raka, visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih oboljenja i opstipacije...
Subota, 30. jun 2018. 5 razloga zašto je dobro jesti luk Bilo da je reč o belom, crvenom ili crnom luku, ovo povrće zaista povoljno utiče na zdravlje. Sadrži manje količine vitamina i minerala i obilje antioksidansa...
Ponedeljak, 09. april 2018. Bobičasto voće - ključno oružje za prevenciju karcinoma? Nedavna studija ukazala je na važnu ulogu antocijanina (antioksidansa kojima obiluje bobičasto i jagodičasto voće) u prevenciji karcinoma, kao i u razvoju potencijalnog tretmana za ovu bolest.
Ponedeljak, 12. mart 2018. Zašto je dobro redovno jesti lešnike? Kao i ostali orašasti plodovi, lešnik je bogat vitaminima, mineralima, proteinima, vlaknima, ali i mastima. Redovnim konzumiranjem lešnika mogli bismo da smanjimo rizik od raznih bolesti...
Ponedeljak, 19. februar 2018. Od koje bolesti nas štiti vitamin D? Naučnici smatraju da bi povećanjem nivoa vitamina D u krvi mogao da se smanji rizik od pojave raka. Oni su do ovog zaključka došli na osnovu rezultata studije koja je pokazala da se rizik od razvoja ove bolesti povećava kako nivoi vitamina D u krvi padaju.
Petak, 12. januar 2018. Zašto bi češće trebalo da pijete beli čaj? Beli čaj se, kao i crni i zeleni čaj, dobija od biljke Camellia sinensis. Da bi se dobio beli čaj, listovi i pupoljci ove biljke beru se dok se još nisu otvorili i dok su još prekriveni belim dlačicama - otuda i naziv "beli" čaj...
Petak, 29. decembar 2017. Zašto treba češće da jedemo citrusno voće? Citrusno voće (pomorandže, mandarine, limun, limeta, grejpfrut) obiluje nutrijentima koji jačaju imunitet, povoljno deluju na kardiovaskularno zdravlje, pomažu u prevenciji različitih bolesti i čine kožu lepšom...
Utorak, 26. decembar 2017. Kako nas šargarepa štiti od karcinoma? Više studija je ukazalo na to da konzumiranje šargarepe može da se poveže sa smanjenim rizikom od pojedinih tipova karcinoma. Od kojih bolesti može da nas zaštiti ovo popularno povrće?
Utorak, 28. novembar 2017. 5 razloga da češće pijete čaj od hibiskusa Čaj od cveta hibiskusa se najčešće koristi kao osnova za razne voćne čajeve i čajne mešavine, ali i sam po sebi poseduje mnoga povoljna zdravstvena svojstva. Pročitajte zašto bi trebalo češće da pijete ovaj čaj!
Utorak, 07. novembar 2017. 9 vitamina i minerala kojima obiluju orasi Sve je više istraživanja koja ukazuju na pozitivne zdravstvene efekte redovnog konzumiranja oraha. Ovo koštunjavo voće obiluje omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima koji doprinose kardiovaskularnom zdravlju, povoljno deluju na raspoloženje i pomažu u prevenciji više tipova karcinoma...
Ponedeljak, 30. oktobar 2017. Zašto bi češće trebalo da koristimo origano? Origano je popularan začin koji ne samo što hrani daje karakterističan ukus i miris, već mu se pripisuju i mnoga pozitivna zdravstvena svojstva. Origano (naročito ulje ove biljke) ima snažno antibakterijsko dejstvo...
Četvrtak, 12. oktobar 2017. Kako laneno ulje doprinosi kardiovaskularnom zdravlju? Lanene semenke predstavljaju odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje podržavaju kardiovaskularno zdravlje, antioksidansa koji pomažu u prevenciji karcinoma i vlakana koja produžavaju osećaj sitosti i tako regulišu apetit...
Petak, 06. oktobar 2017. Cink pomaže u borbi protiv raka jednjaka? Prema rezultatima nedavne američke studije, dijetetski suplementi cinka mogli bi značajno da smanje širenje ćelija raka jednjaka. Ovo je važno otkriće, budući da je petogodišnja stopa preživljavanja kod ove bolesti niža od 20%.
Ponedeljak, 04. septembar 2017. Koja su 4 glavna neprijatelja našeg zdravlja? Brojna istraživanja ukazuju na štetno dejstvo preteranog konzumiranja soli, šećera, masti i alkohola, i fizičke neaktivnosti na kardiovaskularno zdravlje i veći rizik od rane smrti. Francuski naučnici su odlučili da istovremeno provere više pomenutih faktora rizika.
Ponedeljak, 21. avgust 2017. Visokokalorična hrana povećava rizik od raka? Prema rezultatima nedavne studije, žene normalne telesne težine koje jedu dosta hrane bogate kalorijama imaju veći rizik od više tipova karcinoma koji se mogu dovesti u vezu sa gojaznošću.
Sreda, 09. avgust 2017. Kako dojenje utiče na rizik od raka dojke? Nova američka studija pokazala je da se sa svakih dodatnih 5 meseci dojenja, kod majke smanjuje rizik od raka dojke za 2%. Osnovno objašnjenje autora studije za ovaj zaštitni efekat jeste činjenica da...
Petak, 04. avgust 2017. Bitan faktor rizika za pojavu karcinoma kože Jedna američka studija utvrdila je da dugotrajna izlaganja suncu tokom adolescencije nisu dobra po zdravlje. Naučnici su analizirali povezanost između broja mladeža, reakcije kože na sunce tokom detinjstva i adolescencije i drugih faktora sa rizicima od dobijanja raka kože.
Petak, 28. jul 2017. Zagađenje vazduha znatno je veće u vreme saobraćajnog špica? Saobraćajne gužve su same po sebi izvor znatnog stresa za učesnike u saobraćaju, a nedavno istraživanje upozorava i na povećan nivo atmosferskog zagađenja u vreme špica...
Utorak, 25. jul 2017. Hlor iz vode povećava rizik od karcinoma bešike? Francuski naučnici upozoravaju da hlor koji je prisutan u vodi iz česme može da podstakne razvoj karcinoma mokraćne bešike kod ljudi. Rezultati dve studije Nacionalne agencije za javno zdravlje u Francuskoj pokazali su da...
Petak, 21. jul 2017. Važnost fizičke aktivnosti tokom adolescencije Američki istraživači nedavno su objavili rezultate studije koja je ispitivala kako redovno vežbanje tokom adolescencije kod žena utiče na rizik od raka i smrti uopšte.
Četvrtak, 20. jul 2017. Kod kojih zdravstvenih tegoba pomaže dinja? Kantalupe dinja je bogata beta-karotenom, koji utiče na zdravlje kože u kose. Voće i povrće bogato karotenoidima kao što su dinje, lubenice, kajsije, breskve, itd. pomaže nam da ujednačeno pocrnimo tokom letnjih meseci.
Sreda, 19. jul 2017. Nedostatak sna povećava rizik od raka dojke? Japanski naučnici su utvrdili da žene koje noću imaju običaj da spavaju manje od šest sati spadaju u grupu sa povećanim rizikom od raka dojke. Do ovoga zaključka naučnici su došli analizom podataka više od 20.000 žena koji su prikupljani tokom 8 godina...
Četvrtak, 06. jul 2017. Koji sastojak patlidžana smanjuje rizik od pojave karcinoma? Kora plavog patlidžana sadrži antioksidans koji bi mogao da spreči rast tumora, i uopšte da zaštiti od njegove pojave. O kom aktivnom sastojku je reč?
Ponedeljak, 29. maj 2017. U kojoj meri su veštačke boje za hranu štetne po zdravlje? Više manjih studija povezalo je veštačke boje za hranu sa hiperaktivnošću kod dece i pojavom raka kod životinja. Koje tri boje su se pokazale kao najproblematičnije?
Petak, 26. maj 2017. Kod kojih još zdravstvenih smetnji pomaže mirođija? Esencijalna ulja u mirođiji pomažu u borbi protiv stresa i nesanice. Mirođija takođe ispoljava podjednako jako antibakterijsko dejstvo kao beli luk...
Ponedeljak, 22. maj 2017. Kako prestanak pušenja utiče na zdravlje, a kako na liniju? Mnogi pušači se brinu da će se ugojiti posle prestanka pušenja, ali su pozitivni efekti ove odluke znatno veći. Tri meseca posle prestanka poboljšava se funkcija pluća, kao i cirkulacija...
Četvrtak, 11. maj 2017. Male doze aspirina smanjuju rizik od raka dojke? Ranija istraživanja su ukazala da bi aspirin mogao da smanji rizik od karcinoma pankreasa, debelog creva i jajnika, kao i od srčanog udara. Međutim, nedavno je još jedno istraživanje ukazalo na potencijalno protektivno dejstvo aspirina.
Petak, 21. april 2017. Za duži život - vozite bicikl! Osobe koje svakodnevno koriste bicikl kao prevozno sredstvo imaju manji rizik od smrti usled bolesti kao što su kardiovaskularna oboljenja i karcinom nego osobe koje koriste druge, neaktivne načine prevoza.
Četvrtak, 06. april 2017. Kako nas semenke suncokreta štite od bolesti? Suncokretove semenke sadrže fitosterole za koje su istraživanja pokazala da mogu da smanje nivo holesterola u krvi i na taj način snize rizik od razvoja kardiovaskularnih oboljenja.
Petak, 31. mart 2017. Kako nas korijander štiti od pojedinih kancerogenih materija? Više istraživanja je pokazalo da pojedini začini, među kojima je i korijander, mogu da spreče stvaranje kancerogenih materija pri spremanju mesa na visokim temperaturama.
Ponedeljak, 27. februar 2017. Zeleno povrće smanjuje rizik od karcinoma? Na osnovu 95 studija u kojima je sveukupno učestvovalo 2 miliona ispitanika, britanski naučnici su došli do konkretnih zaključaka u kojoj meri bi trebalo da jedemo voće i povrće da bismo smanjili šanse za pojavu pojedinih bolesti.
Ponedeljak, 27. februar 2017. Da li je 5 porcija voća i povrća dnevno dovoljno za dobro zdravlje? Jedna od najčešćih preporuka koja se može čuti jeste da bi za dobro zdravlje trebalo jesti 5 porcija voća i povrća dnevno. Međutim, britanski naučnici smatraju da bi tu preporuku trebalo duplirati!
Četvrtak, 12. januar 2017. Vitamin C uz standardnu terapiju uništava ćelije tumora Vitamin C se uobičajeno koristi oralno, ali su naučnici u pomenutoj studiji (o efikasnosti vitamina C u uništavanju ćelija tumora) utvrdili da je intravenska primena znatno delotvornija.
Četvrtak, 12. januar 2017. Kako vitamin C pomaže u lečenju raka? Ranija istraživanja na životinjama ukazala su da bi vitamin C mogao da pomogne u borbi protiv raka, ali je ovaj zaključak ostao pod znakom pitanja i zahtevao dodatna ispitivanja. Rezultati nedavne studije najzad su dali konkretnije podatke o mehanizmu dejstva vitamina C na ćelije tumora.
Četvrtak, 29. decembar 2016. Na koje sve načine nar poboljšava naše zdravlje? Nar se već hiljadama godina koristi u Južnoj Americi, na Bliskom Istoku i u Aziji za ublažavanje gastrointestinalnih tehoba. Blagotvorna svojstva nara potvrđena su i naučnim istraživanjima.
Četvrtak, 17. novembar 2016. Šta bi još trebalo da znate o peršunu? Žvakanje svežih listova peršuna ili ispiranje usne duplje čajem od peršuna može da ublaži neprijatan zadah iz usta. Naime, peršun neutrališe neka sumporna jedinjenja u ustima i crevima i na taj način maskira neprijatne mirise.
Sreda, 14. septembar 2016. Kombinacija ova dva začina smanjuje rizik od raka pluća Prema nedavnoj studiji kineskih naučnika, čili paprika i đumbir bi mogli da pomognu u prevenciji karcinoma pluća. Koji aktivni sastojci su zaslužni za ovaj zaštitni efekat?
Ponedeljak, 29. avgust 2016. Preporučena dnevna količina integralnih žitarica za bolje zdravlje Brojna naučna istraživanja su pokazala da integralne žitarice i proizvodi od integralnih žitarica (hleb, testenina, peciva) mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih oboljenja ukoliko se konzumiraju u okviru zdrave, izbalansirane ishrane.
Sreda, 24. avgust 2016. Muzika pomaže u ublažavanju simptoma raka Brojne studije potvrdile su blagotvorne efekte muzikoterapije na simptome depresije i fibromialgije, a sada je nedavno istraživanje pokazalo da muzika poboljšava kvalitet života pacijenata koji se leče od karcinoma.
Četvrtak, 28. jul 2016. Meso povećava rizik od više oboljenja? Pojedini američki nefrolozi smatraju da meso ipak ne bi trebalo potpuno da se izbaci iz ishrane - tačnije, da osobe koje su zdrave mogu da nastave da jedu meso u umerenim količinama.
Utorak, 26. jul 2016. Združeni efekat alkohola i duvana na zdravlje Više istraživanja je pokazalo da istovremeno konzumiranje alkohola i duvana bitno povećava rizik od razvoja karcinoma respiratornog i digestivnog sistema.
Utorak, 26. jul 2016. Istina ili zabluda: čaša vina dnevno čuva zdravlje srca? Autori novozelandske studije o uticaju alkohola na pojavu raka smatraju da se ranije studije koje ukazuju na povoljna dejstva vina na srčano zdravlje zasnivaju na zabludama.
Utorak, 26. jul 2016. Alkohol odgovoran za više oblika karcinoma? Rezultati nedavne studije novozelandskih naučnika pokazali su da bi alkohol mogao utiče na pojavu više oblika raka kao što su npr. rak dojke, rak jetre i rak debelog creva, kao i da je rizik za pojavu karcinoma povećan i kod osoba koje umereno konzumiraju alkohol.
Sreda, 13. jul 2016. Zašto bi češće trebalo da jedemo brokoli? Tokom poslednjih decenija, brokoli je postepeno osvajao status "superhrane". Brokoli sadrži fenolna jedinjenja, a konzumiranje ovih nutrijenata povezuje se sa nižim rizikom od mnogih oboljenja.
Sreda, 13. jul 2016. 3 razloga zbog kojih bi trebalo redovno da pijete kafu Kafa je bogata polifenolima koji deluju kao antioksidansi i pomažu u prevenciji bolesti. Poslednjih godina, više istraživanja je pokazalo da bi osobe koje redovno piju kafu mogle da imaju manji rizik od pojave malignih bolesti.
Petak, 17. jun 2016. Vrući napici imaju potencijalno kancerogeno dejstvo? Vrući napici čija temperatura prelazi 65°C mogu delovati kancerogeno, i naročito mogu povećati rizik od karcinoma jednjaka. Prema rezultatima istraživanja Međunarodnog centra za istraživanje raka, za ovaj efekat nije odgovoran tip pića, već upravo njegova temperatura.
Ponedeljak, 18. april 2016. Kako vlašac pomaže u prevenciji karcinoma? Povrće iz porodice lukova u koju spada vlašac već dugo se proučava u kontekstu prevencije karcinoma, pre svega kolorektalnog karcinoma i karcinoma želuca.
Utorak, 12. april 2016. Kako karfiol pomaže u prevenciji raka? Smatra se da redovno konzumiranje povrća iz porodice kupusnjača kao što su karfiol, kupus, brokoli i dr. smanjuje rizik od nastanka karcinoma, naročito plućnog i kolorektalnog karcinoma.
Četvrtak, 10. mart 2016. Koji sastojak u celeru smanjuje rizik od raka? Stalna izloženost slobodnim radikalima i česta zapaljenja predstavljaju faktore rizika za nastanak različitih vrsta karcinoma. Pošto celer obiluje antioksidansima, naučnici smatraju da bi ovo povrće moglo značajno da pomogne u prevenciji raka.
Sreda, 09. mart 2016. Uloga brokolija u prevenciji karcinoma Ranija istraživanja su pokazala da brokoli pomaže u prevenciji raka dojke, prostate i debelog creva, a nedavno su naučnici utvrdili da brokoli štiti zdravlje još jednog organa.
Četvrtak, 10. septembar 2015. Antikancerogeni sastojak plavog patlidžana Kora plavog patlidžana sadrži nazunin, moćni antioksidans koji ispoljava antiangiogena svojstva, zbog čega naučnici smatraju da bi nazunin istovremeno mogao da nas zaštiti od pojave tumora.
Ponedeljak, 03. avgust 2015. Uloga resveratrola i kvercetina u lečenju raka Resveratrol i kvercetin su polifenolna jedinjenja koja poseduju značajna antioksidantna svojstva. Resveratrol se prirodno nalazi u grožđu, crnom vinu, borovnicama i crnoj čokoladi, dok kvercetinom obiluju brusnice, šljive, borovnice, kapar i zeleno lisnato povrće.
Ponedeljak, 27. maj 2013. Glukoza u krvi govori mnogo o zdravlju Koncentracija glukoze u krvi se održava u granicama normale delovanjem složenog hormonskog sastava. Povišena koncentracija glukoze ili hiperglikemija se javlja kod diabetes mellitus, teških opekotina, u stanjima šoka, stanjima sa povišenim adrenalinom.
Petak, 23. decembar 2011. Vrednosti glukoze u krvi su najčešća laboratorijska analiza Koncentracija glukoze u krvi se održava u granicama normale delovanjem složenog hormonskog sastava. Povišena koncentracija glukoze ili hiperglikemija se javlja kod diabetes mellitus, teških opekotina. Snižena koncentracija glukoze se javlja kod hiperplazija, adenoma i karcinoma pankreasa.