7 namirnica koje mogu da uspore proces starenja

Veličina:
AAA

Pojedine namirnice sadrže u većim koncentracijama antioksidanse koji štite organizam od štetnog dejstva slobodnih radikala i na taj način usporavaju proces starenja. Blagotvorno dejstvo ovih važnih nutrijenata videće se između ostalog i na našem najvećem organu - koži.

  • Brokoli - obiluje antioksidansima i antiinflamatornim sastojcima, među kojima je vitamin C koji je neophodan za proizvodnju kolagena. Kolagen poboljšava izgled kože i povećava njenu elastičnost.

  • Spanać - bogat je vitaminima A, C i E koji deluju kao antioksidansi, zatim vitaminom K, magnezijumom i gvožđem. Vitamin K ublažava zapaljenske procese u organizmu, dok vitamin A doprinosi lepšem izgledu kože i kose.

  • Potočarka - biljka iz porodice kupusnjača o čijem nutritivnom sastavu se sve više govori. Naime, potočarka predstavlja odličan izvor kalijuma, mangana, gvožđa, kalcijuma, fosfora, kao i vitamina B-kompleksa i vitamina A, C i K. Ova biljka sadrži gorka jedinjenja koja igraju važnu ulogu u jačanju prirodnih odbrambenih mehanizama organizma i prevenciji karcinoma.

  • Borovnice - obiluju antocijaninima koji su upravo poznati po svom antiejdž dejstvu. Ovi antioksidansi pospešuju zaštitu kože od štetnog dejstva sunčevih UV zraka, zagađenja i stresa, dok istovremeno sprečavaju gubitak kolagena.

  • Koštice nara - nar je bogat vitaminom C, kao i punikalaginima, antioksidansima koji pomažu da se kolagen zadrži u koži.

  • Avokado - obiluje masnim kiselinama koje ublažavaju zapaljenja te povoljno utiču na izgled kože. Sadrže i druge sastojke koji sprečavaju negativne efekte procesa starenja, kao što su: vitamini A, C, E i K, vitamini B-kompleksa i kalijum. Karotenoidi u avokadu pomažu u prevenciji oštećenja koja nastaju usled sunčevog UV zračenja.

  • Orašasti plodovi (naročito bademi i orasi) sadrže vitamin E i omega-3 masne kiseline koje potpomažu regeneraciju kože, održavanje hidrolipidne barijere i zadržavanje vlage u koži. Na ovaj način orašasti plodovi doprinose lepšem i zdravijem izgledu kože.

Tagovi: antiage antioksidansi bore kolagen koža nega kože prevencija proces starenja starenje vitamini

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94691 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
2223242526
27
28
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: