7 namirnica koje mogu da uspore proces starenja

Veličina:
AAA

Pojedine namirnice sadrže u većim koncentracijama antioksidanse koji štite organizam od štetnog dejstva slobodnih radikala i na taj način usporavaju proces starenja. Blagotvorno dejstvo ovih važnih nutrijenata videće se između ostalog i na našem najvećem organu - koži.

  • Brokoli - obiluje antioksidansima i antiinflamatornim sastojcima, među kojima je vitamin C koji je neophodan za proizvodnju kolagena. Kolagen poboljšava izgled kože i povećava njenu elastičnost.

  • Spanać - bogat je vitaminima A, C i E koji deluju kao antioksidansi, zatim vitaminom K, magnezijumom i gvožđem. Vitamin K ublažava zapaljenske procese u organizmu, dok vitamin A doprinosi lepšem izgledu kože i kose.

  • Potočarka - biljka iz porodice kupusnjača o čijem nutritivnom sastavu se sve više govori. Naime, potočarka predstavlja odličan izvor kalijuma, mangana, gvožđa, kalcijuma, fosfora, kao i vitamina B-kompleksa i vitamina A, C i K. Ova biljka sadrži gorka jedinjenja koja igraju važnu ulogu u jačanju prirodnih odbrambenih mehanizama organizma i prevenciji karcinoma.

  • Borovnice - obiluju antocijaninima koji su upravo poznati po svom antiejdž dejstvu. Ovi antioksidansi pospešuju zaštitu kože od štetnog dejstva sunčevih UV zraka, zagađenja i stresa, dok istovremeno sprečavaju gubitak kolagena.

  • Koštice nara - nar je bogat vitaminom C, kao i punikalaginima, antioksidansima koji pomažu da se kolagen zadrži u koži.

  • Avokado - obiluje masnim kiselinama koje ublažavaju zapaljenja te povoljno utiču na izgled kože. Sadrže i druge sastojke koji sprečavaju negativne efekte procesa starenja, kao što su: vitamini A, C, E i K, vitamini B-kompleksa i kalijum. Karotenoidi u avokadu pomažu u prevenciji oštećenja koja nastaju usled sunčevog UV zračenja.

  • Orašasti plodovi (naročito bademi i orasi) sadrže vitamin E i omega-3 masne kiseline koje potpomažu regeneraciju kože, održavanje hidrolipidne barijere i zadržavanje vlage u koži. Na ovaj način orašasti plodovi doprinose lepšem i zdravijem izgledu kože.

Tagovi: antiage antioksidansi bore kolagen koža nega kože prevencija proces starenja starenje vitamini

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94742 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
     12
3
4
56789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: