Šipurak je bogat vitaminima A i C, kalcijumom i gvožđem. Vitamin C je posebno bitan tokom zimskog perioda jer ublažava respiratorne infekcije i preventivno deluje protiv astme.
Zdrave odrasle osobe trebalo bi da unose 14 do 18 mg vitamina B3 (niacina) dnevno. Koje namirnice spadaju u najbolje izvore ovog vitamina B-kompleksa?
Veće doze niacina mogu se koristiti za regulaciju nivoa holesterola kod osoba koje ne podnose statine. Niacin može da podigne HDL (dobar) holesterol i do 35%, kao i da snizi nivo triglicerida.
Vitamin B3, kao i ostali vitamini B-kompleksa, pomaže telu da pretvori ugljene hidrate u glukozu koja je neophodna za proizvodnju energije. Ovaj vitamin je poznat i pod nazivom niacin.
Ukoliko se pridržavate stroge vegetarijanske ishrane povedite računa o tome koliko su u vašoj ishrani prisutne namirnice bogate gvožđem, cinkom i kalcijumom.
Jedan od vitamina koji nam često nedostaje, čak i kada ne isključujemo nijednu grupu namirnica iz ishrane, jeste vitamin B12. Zašto se javlja nedostatak ovog važnog vitamina?
Ukoliko se pridržavate vegetarijanske ishrane, ili ste jednostavno odlučili da prestanete da jedete meso, postoji mogućnost da ne unosite dovoljne količine pojedinih vitamina i minerala.
Žvakanje svežih listova peršuna ili ispiranje usne duplje čajem od peršuna može da ublaži neprijatan zadah iz usta. Naime, peršun neutrališe neka sumporna jedinjenja u ustima i crevima i na taj način maskira neprijatne mirise.
Čaj od peršuna prirodno čisti bubrege i podstiče eliminaciju toksina iz organizma zahvaljujući svom diuretičkom dejstvu. Kako se pravi ovaj okrepljujući čaj?
Peršun spada u začinske biljke koje se najčešće koriste u kuhinjii. Međutim, ova biljka nam osim svoje arome obezbeđuje i brojne nutrijente i blagotvorna zdravstvena svojstva.
Copyright ©2002- Doktor.rs