Suvo seme maka koje često koristimo sadrži male količine opijumskih alkaloida kao što su morfine, kodein, papaverin. Mnogo ljudi brine o tome da li će mak imati neke nepovoljne posledice, ali mak, zapravo, ima samo dobre efekte, umiruje nervni odgovor pa samim tim smanjuje bolove.
Mak koji se koristi u humanoj ishrani, pre svega, sadrži veliku količinu antioksidantnih materija koje pre svega imaju preventivno dejstvo kada su u pitanju zapaljenska oboljenja, ali i maligna oboljenja svih tkiva organizma.
Mak sadrži solidne količine gvožđa, cinka, bakra, kalijuma i magnezijuma. Magnezijum je mineral koji ljudskom organizmu više nego potreban jer učestvuje u stvaranju superoksid dismutaze, snažnog antioksidansa. Bakar koji mak sadrži reguliše stvaranje eritrocita, crvenih krvnih zrnaca.
Iako je biljka koja je široko rasprostranjena u svetu, mak je jedna od namirnica koju ne vole baš svi, jer ima karakterističan ukus i teksturu a pre svega zbog svog hemijskog sastava. U sitnom crnom maku se nalazi mnoštvo minerala. Mak sadrži jod, mangan, magnezijum, cink i bakar.
Žitarice sadrže proteine, minerale, dijetarna vlakna, mali procenat masti, vitamine i enzime koji olakšavaju varenje. Vitamini koji dominiraju su naravno vitamini B kompleksa koji izuzetno pogoduju našim nervima.
Žitarice, posebno ovas, smanjiju količinu i ukupnog holesterola ali pre svega čak LDL ili lošim holesterolom. Upravo ovaj holesterol može stvoriti velike probleme u našem organizmu ukoliko se u dužem vremenskom periodu nalazi u povišenim količinama.
Putem žitarica unosimo proteine, dijetarna vlakna, materije koje su odlične za naša creva i varenje. Jedan obrok sa žitaricama dnevno će obezbediti nesmetanu pasažu creva i ubrzavaće izbacivanje krajnjih produkata metabolizma hrane.
Žitarice, posebno one celog zrna, su se pokazale kao veoma pozitivno efektne po zdravlje i žena i muškaraca ali i dece. Naučite svoju decu da pametno i zdravo započnu svoj dan, jednim kompletnim obrokom, a to ćete ih najbolje naučiti ukoliko i sami tako doručkujete.
Veliki broj studija i istraživanja se poslednjih decenija bavi žitaricama. Cereralije ili dehidrirane žitarice mogu biti napravljenje od najrazličitijih žitarica. Najčešće su to pšenica, ovas, raž, pirinač ali kod nas su najzastupljenije one od kukuruza ili kornfleks.
Izbegavajte tanke i visoke potpetice jer hodanjem uz površinu oslonca koju obezbeđuju visoke potpetice nemam dobro raspoređenu težinu, nepravilna nam je postura, skraćujemo ili povećavamo iskorak.