Riba je namirnica koji treba da jedete ukoliko ste osoba koja se nalazi u trećem dobu. Omega 3 masne kiseline preveniraju ali i zaustavljaju proces moždane degeneracije. Poslednja istraživanja su pokazala pozitivne efekte ribe i morskih plodova na smanjenja simptoma nastalih Alchajmerovom bolešću.
Omega 3 masne kiseline se nalaze u svim morskim plodovima i svim vrstama ribe, tako da je potrebno da imate samo jednu omiljenu vrstu ribe, bilo da je u pitanju rečna ili morska riba ili morski plodovi. Vrste ribe koje su bogatije omega 3 masnim kiselinama su tuna, losos, sardine, haringa i ostrige.
Evo još jedne činjenice zbog koje bi bilo dobro da jedete ribu češće. U ribi se nalaze savršene i svima dobro poznate omega 3 masne kiseline. Omega 3 masne kiseline su nutritivni elementi koji kao najbitniju funkciju imaju održavanje zdravlja našeg srca i mozga.
Navike u ishrani se naravno mogu promeniti, ukoliko to sami želimo, ukoliko imamo dobru motivaciju i ukoliko naučimo šta to dobijamo time što ćemo ribu uvrstiti u nedeljni meni, barem dva puta u toku 7 dana. Riba pre svega predstavlja najbolji način da se odbranimo od oboljenja srca.
U ribi se nalaze omega 3 masne kiseline, vitamin D, vitamin B2, kalcijum, fosfor, gvožđe, cink, jod, kalijum i magnezijum. Sva skorašnja istraživanja ukazuju na to da mi kao nacija ne jedemo dovoljno ribe, da je jedemo jednom mesečno umesto 2 do 3 puta nedeljno.
Infekcija grla se uvek može pretvoriti u infekciju krajnika ili kod osoba koje nemaju krajnike u infekcije donjih delova disajnog sistema, tj. kod njih može lako doći do pojave bronhitisa ili čak upale pluća ako se infekcija grla ne leči i ne zaleči kako treba.
Nakon kontakta sa zaraženom osobom, simptomi se mogu javiti posle par sati pa sve do 7 dana. Kao prvi simptom se javlja pospanost, blago povišena telesna temperatura, opšta slabost organizma a dan posle i karakterističan bol u grlu u vidu pečenja, grebanja, svraba.
Infekcija će se razviti ukoliko je naš imuni sistem nedovoljno spreman za borbu protiv patogenih organizama, a to zna vrlo često da bude situacija tokom perioda leta, pre svega zbog dehidratacije organizma. Zato jedite dovoljno svežeg voća i povrća, posebno onog bogatog vodom i vlaknima.
Prehlade i bolovi u grlu, curenje nosa i zapušen nos su simptomi sa kojima se svako od nas sreo, barem jednom u životu. U periodima velikih klimatskih promena, kao što su prelazi iz jednog godišenjeg doba u drugo godišnje doba, ili najčešće nagla zahlađenja tokom leta, ovi simptomi postaju česti.