Hipertenzija se danas uspešno leči tj. kontroliše, ali najbitniji faktor u svemu jeste osoba koja boluje od hipertenzije. Promenom stila života, promenom dijetarnog režima ishrane i posetom psihoterapeutu možemo spasiti svoj život ili ga barem produžiti.
Hipertenzija ili povišen krvni pritisak je već stanje i oboljenje koje se karakteriše stalnim patološko povišenim krvnim pritiskom koji se ne može sanirati nikako drugačije osim lekovima. Vrednosti normalnog krvnog pritiska su do 120 mm živine skale za sistolni pritisak i do 70 mm za dijastolni.
Vreme u kome danas živimo zahteva od nas velike napore, veliki broj radnih sati, nedovoljno vremena nam ostavlja za razmišljanje o posledicama takvog života. Sve najčešće krene od potrebe za odlaskom kod lekara zbog osećaja lupanja u grudima, nedostatka vazduha ili čak osećaja anksioznosti i zamora.
Sastav maline otkriva pravo bogatstvo vitamina i minerala. U malinama se nalazi mangan, vitamin K, dijetarna vlakna, voda, folati, omega 3 masne kiseline, bakar, vitamin E i kalijum. Pojedite 150g malina i obezbedićete sebi dovoljno vitamina da ovo prelazno doba provedete bez prehlade.
Žuti, zeleni ili crveni grejpfrut, kada su u pitanju nutritivni elementi nema razlike u odnosu na boju grejpfruta. U crvenom grejpfrutu, crvena boja voća javlja zbog prisutstva likopena. Likopen je jedan od karoteidnih fitonutrijenata koji se u našem organizmu bori protiv tumorskih ćelija.
Sve dok traje leto, najzdravije povrće koje možemo kupiti jeste lubenica, jer putem znoja gubimo velike količine tečnosti, i tada je lubenica savršena kao obrok ili užina. Bogata je vodom, vitaminom C i voćnim šećerima, lubenica će nas brzo i efikasno osvežiti a zatim ubrzati metabolizam.
Paradajz sadrži velike količine gvožđa i kalijuma. Sadrži i likopen, snažan antioksidans koji prevenira oštećenje ćelija. Kalijum koji se nalazi u paradajzu štiti naše srce i stimuliše proces stvaranja eritrocita. Kiseline koje se nalaze u paradajzu imaju moć snižavanja holesterola u krvi.