Cvekla raste ispod žemlje kao koren. I okom je vidljivo da je građa ovog povrća vlaknasta, a ono što ne vidimo znamo zahvaljujući istraživanjima naučnika. Cvekla je bogata gvožđem, bakrom, magnezijumom, vitaminom C i B i fosforom. Jedan je od najvećih prirodnih izvora flavonoida anticianina.
Urme sadrže vitamin A koji našu kožu čini lepom i zdravom. U urmama se nalaze i antioksidanski flavonoidi, beta karoten, lutein i zeaksantin. Ova tri snažna antioksidansa. na osnovu velikog broja istraživanja, uništavaju slobodne radikale do te mere da preveniraju smrt ćelije.
Utvrđeno je da urme preveniraju dijareju, odlične ako imate bilo kakvu vrst stomačnog gripa ili trovanja vodom ili hranom. Datule isto tako mogu pomoći da se lakše oporavite ukoliko ste slavili i popili malo više alkohola, samo ih potopite u vodu tokom noći i ujutru pojedite na prazan želudac.
Spisak pozitivnih efekata koje konzmiranje urmi ima po ljudski organizam je dug. Urme sadrže ulja, kalcijum, gvožđe, fosfor, kalijum, mangane, bakar i magnezijum. Sadrže vitamin A, vitamin B6 i mnogo dijetarnih vlakana. Ovakav sastav urme čini savršenom voćem koje treba jesti svaki dan.
Urme ili datule su plod palmi urme i jedna su od retkih voćki koje su bile kultivisane i konzumirane u davnoj prošlosti, neki podatci govore da su se pojavile još 6000 godine pre Hrista i to u Africi, Italiji, Španiji i Jugoistočnoj Aziji.